Szynka idealna!
Bardzo soczysta w środku, a z zewnątrz upieczona, delikatna i mocno przyprawiona skórka.
Pokrojona w grube plastry, z dobrym, domowym sosem wspaniale będzie komponowała się na talerzu, przy boku ziemniaków, lub innych dodatków.
Jednak jej cieniutkie plasterki będą ekskluzywną wędliną na kanapce, która zaspokoi każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie :)
Składniki:
- szynka bez kości ( moja miała 1,800kg )
- 2 litry wody
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki soli peklowej
- 3 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej czerwonej
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- W garnku mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso.
- Garnek z mięsem chowamy do lodówki na 4-5 dni, raz dziennie obracając mięso.
- Po 5 dniach wyciągamy szynkę z solanki, osuszamy i nacieramy przyprawami.
- W tym momencie możemy też obwiązać szynkę sznurkiem, ale nie jest to konieczne.
- Przyprawione wkładamy na godzinkę do lodówki.
- Po godzinie szynkę wkładamy do rękawa foliowego, wraz z czosnkiem i liśćmi z marynaty.
- Mięso wkładamy do nagrzanego, do 170st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży mięso.
- W moim przypadku szynka piekła się 2 godziny i na 10 minut przed końcem rozcinamy rękaw.
Anna P
1 rok temuInteresuje mnie jaka powinna być temperatura w środku upieczonego mięsa?
Nie chodzi o temperaturę w piekarniku.
Anna P
1 rok temuInteresuje mnie jaka powinna być temperatura w środku upieczonego mięsa?
Ela. a
2 lata temuSól peklowa jest rakotwórcza od zwsze.Dlatego tyle ludzi chorych .
Używamy soli zwykłej stołowej.
Dorothea
1 rok temuMam uwierzyć że wszyscy ludzie chorują od soli peklowej? Od innych składników nie np.konserwantów i barwników nie ? Wolę użyć soli peklowej i tylko jej aby przygotować wędlinę sama . Radzę chorym jeść z umiarem i przygotowywać posiki samemu unikając gotowych produktów. Tego nauczyła mnie babcia która była cudowna gospodynią i dożyła w zdrowiu bardzo sędziwego wieku. Gwarantuje że od paru plasterków wędliny z użyciem soli peklowej i wędzonych w domowej wędzarni nikt nie zachoruje .Wszystko jest dozwolone z umiarem, na choroby mają wpływ rozmaite czynniki ………Pozdrawiam!
Nguyeenx Thij Kim Loan -Vietnam
2 lata temuCzy rękaw foliowy wytrzyma o temperaturze 170 stp.cel. ?
mmm
10 lat temuok smakuje ? 🙂