Szynka pieczona

4.2/5 - (104 oceny)
Szynka idealna! Bardzo soczysta w środku, a z zewnątrz upieczona, delikatna i mocno przyprawiona skórka. Pokrojona w grube plastry, z dobrym, domowym sosem wspaniale będzie komponowała się na talerzu, przy boku ziemniaków, lub innych dodatków. Jednak jej cieniutkie plasterki będą ekskluzywną wędliną na kanapce, która zaspokoi każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie :)

Składniki:

  • szynka bez kości ( moja miała 1,800kg )
Marynata:
  • 2 litry wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki soli peklowej
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
Przyprawy:
  • 2 łyżki mielonej papryki słodkiej czerwonej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. W garnku mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso.
  2. Garnek z mięsem chowamy do lodówki na 4-5 dni, raz dziennie obracając mięso.
  3. Po 5 dniach wyciągamy szynkę z solanki, osuszamy i nacieramy przyprawami.
  4. W tym momencie możemy też obwiązać szynkę sznurkiem, ale nie jest to konieczne.
  5. Przyprawione wkładamy na godzinkę do lodówki.
  6. Po godzinie szynkę wkładamy do rękawa foliowego, wraz z czosnkiem i liśćmi z marynaty.
  7. Mięso wkładamy do nagrzanego, do 170st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży mięso.
  8. W moim przypadku szynka piekła się 2 godziny i na 10 minut przed końcem rozcinamy rękaw.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Szynka pieczona

Szynka pieczona to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Szynka pieczona zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



6 komentarzy

  1. Anna P

    1 rok temu

    Interesuje mnie jaka powinna być temperatura w środku upieczonego mięsa?
    Nie chodzi o temperaturę w piekarniku.

  2. Anna P

    1 rok temu

    Interesuje mnie jaka powinna być temperatura w środku upieczonego mięsa?

  3. Ela. a

    2 lata temu

    Sól peklowa jest rakotwórcza od zwsze.Dlatego tyle ludzi chorych .
    Używamy soli zwykłej stołowej.

    • Dorothea

      1 rok temu

      Mam uwierzyć że wszyscy ludzie chorują od soli peklowej? Od innych składników nie np.konserwantów i barwników nie ? Wolę użyć soli peklowej i tylko jej aby przygotować wędlinę sama . Radzę chorym jeść z umiarem i przygotowywać posiki samemu unikając gotowych produktów. Tego nauczyła mnie babcia która była cudowna gospodynią i dożyła w zdrowiu bardzo sędziwego wieku. Gwarantuje że od paru plasterków wędliny z użyciem soli peklowej i wędzonych w domowej wędzarni nikt nie zachoruje .Wszystko jest dozwolone z umiarem, na choroby mają wpływ rozmaite czynniki ………Pozdrawiam!

  4. Nguyeenx Thij Kim Loan -Vietnam

    2 lata temu

    Czy rękaw foliowy wytrzyma o temperaturze 170 stp.cel. ?

  5. mmm

    10 lat temu

    ok smakuje ? 🙂