Soczysty kurczak marynowany w jogurtowej marynacie z ogromną ilością przypraw.
Dodane przyprawy można modyfikować według własnych smaków i upodobań.
Składniki:
- 1kg pałek z kurczaka
- duży jogurt naturalny
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka ziół prowansalskich
- przeciśnięte przez 3 praskę ząbki czosnku
- pół łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 200g startego sera żółtego ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Wszystko poza mięsem i serem żółtym, mieszamy ze sobą w misce, tworząc marynatę do naszego mięsa.
- Umyte i osuszone pałki wkładamy do jogurtu z przyprawami i mieszamy dokładnie, by marynata pokryła każdy kawałek mięsa ( ja zrobiłam to ręką ).
- Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc.
- Wyciągamy każdy kawałek mięsa na blachę, lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę w 180st.
- W połowie pieczenia możemy wycisnąć sok z pozostałej połówki cytryny na pałki, a na 15 minut przed końcem, posypać pałki serem żółtym i włączyć termoobieg, zrobi się wtedy chrupiąca skorupka z wierzchu.