Sernik na zimno ” Oreo „

4.3/5 - (84 oceny)
Delikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oreo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę. Sernik idealny na letnie dni :)

Składniki:

Spód:
  • 175g ciasteczek oreo
  • 50g masła
Masa:
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 700g twarogu
  • 120g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400ml śmietanki 30-36%
  • 16 ciasteczek oreo

Przygotowanie:

Spód:
  1. Dno tortownicy o średnicy 24cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy.
  2. Masło roztapiamy na małym ogniu w garnuszku, a ciastka rozdrabniamy w malakserze na drobny piasek.
  3. Łączymy ciastka z masłem i wykładamy ciasteczkową masą spód formy, ugniatając dokładnie łyżką.
  4. Formę z gotowym spodem, chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Masa serowa:
  1. Żelatynę mieszamy w garnuszku z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia.
  2. Ser, oba cukry i sok z cytryny, mieszamy ze sobą w dużej misie, tylko do połączenia się składników.
  3. Podgrzewamy napęczniałą żelatynę, do momentu aż się rozpuści. Dodajemy do niej 2-3 łyżki masy serowej, mieszamy dokładnie i całą zawartość garnuszka przelewamy do masy serowej, energicznie mieszając.
  4. Śmietankę ubijamy w osobnej misce na sztywno. Przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
  5. Do gotowej masy wrzucamy 8 połamanych, lub pokrojonych na połówki ciastek, mieszamy.
  6. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, wierzch dekorujemy pozostałymi ciastkami. Chłodzimy sernik w lodówce przez noc.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Sernik na zimno ” Oreo „

Sernik na zimno ” Oreo „ to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Sernik na zimno ” Oreo „ zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



4 komentarze

  1. JULA

    7 lat temu

    Mam pytanie związane z twarogiem. To ma być taki zwykły twaróg czy taki z wiadereczka? 🙂

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Jula, oba będą dobre 🙂
      Ja robiłam z wiaderkowym, ale jeśli będziesz chciała zrobić ze zwykłego twarogu, pamiętaj, że musi być on zmielony 2-3 krotnie 🙂

      Pozdrawiam :*

      • JULA

        7 lat temu

        Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
        Pozdrawiam :*

  2. Ola

    8 lat temu

    Robiłam dla córki na urodziny!! pyszny