Schabowy z cebulą to lekkie urozmaicenie tradycyjnego kotleta schabowego, który występuje chyba w każdym polskim domu.
Od klasycznych panierowanych, w sosie, z serem, pieczone, po zawijane... Możliwości mamy wiele, a ogranicza Nas tylko nasza wyobraźnia,dlatego u mnie na niedzielnym stole, tym razem schabowy z cebulą.
Przepis znalazłam na blogu " Kulinarne szaleństwa Margarytki "Schabowy z cebulą
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 cebule
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
- łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego
- ząbek czosnku
- mąka ( do obtoczenia kotletów )
Przygotowanie:
- Schab rozbić lekko ( ale nie tak mocno jak na tradycyjne kotlety ), oprószyć solą, pieprzem i papryką.
- Obieramy cebule i kroimy w półplasterki. Schab obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron. Przekładamy do garnka, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy ją do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, gotową przyprawą, oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku.
- Podlewamy wszystko niecałą szklanki wody i dusimy ( u mnie trwało to około 40 minut ). Mięso po tym czasie jest już gotowe do podania, ewentualnie można jeszcze doprawić.
Richard
4 lata temuchcę je zrobić dzisiaj – na czym smażyć – masło ghee, smalec, czy olej (jaki)?