Schabowy z cebulą

4.6/5 - (45 ocen)
Schabowy z cebulą to lekkie urozmaicenie tradycyjnego kotleta schabowego, który występuje chyba w każdym polskim domu. Od klasycznych panierowanych, w sosie, z serem, pieczone,  po zawijane... Możliwości mamy wiele, a ogranicza Nas tylko nasza wyobraźnia,dlatego u mnie na niedzielnym stole, tym razem schabowy z cebulą. Przepis znalazłam na blogu " Kulinarne szaleństwa Margarytki  "Schabowy z cebulą

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego
  • ząbek czosnku
  • mąka ( do obtoczenia kotletów )

Przygotowanie:

  1. Schab rozbić lekko ( ale nie tak mocno jak na tradycyjne kotlety ), oprószyć solą, pieprzem i papryką.
  2. Obieramy cebule i kroimy w półplasterki. Schab obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron. Przekładamy do garnka, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy ją do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, gotową przyprawą, oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku.
  3. Podlewamy wszystko niecałą szklanki wody i dusimy ( u mnie trwało to około 40 minut ). Mięso po tym czasie jest już gotowe do podania, ewentualnie można jeszcze doprawić.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Schabowy z cebulą

Schabowy z cebulą to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Schabowy z cebulą zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. Richard

    4 lata temu

    chcę je zrobić dzisiaj – na czym smażyć – masło ghee, smalec, czy olej (jaki)?