Lekka sałatka, ze świeżych warzyw idealnie sprawdza się na grillu.
W okresie letnim przygotowuję ją bardzo często właśnie jako dodatek przy grillowaniu, ale też jako sałatkę do obiadu, polaną tylko oliwą z sokiem z cytryny :) W pełni sezonu korzystam z przydomowych warzyw, ze świeżej, młodziutkiej sałaty, szczypiorku, rzodkiewek itp.,ale kiedy jeszcze nie możemy cieszyć oka i podniebienia swoimi warzywami, zaopatruję się w pyszny sklepowy mix sałat, który moim zdaniem jest rewelacyjnym pomysłem.
Paczuszki z sałatami są bardzo zróżnicowane i zawsze bardzo świeże. Dzisiejszą sałatkę przygotowałam z mieszanki sałat, którą w sezonie wystarczy zastąpić świeżą, młodą sałatą :)
Składniki:
- mix sałat
- 1 pomidor
- 5 rzodkiewek
- pół średniej cebuli
- 2 garście posiekanego szczypiorku
- garść świeżej, posiekanej bazylii ( opcjonalnie )
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidora kroimy w średnią kostkę, rzodkiewki w plasterki, cebulę siekamy drobno. Warzywa łączymy z sałatą, dodajemy szczypior i bazylię. Całość mieszamy.
- Wszystkie składniki na dressing łączymy ze sobą w małej miseczce i polewamy warzywa, najlepiej tuż przed podaniem, wtedy sałata pozostanie chrupiąca.
Dorota
8 lat temuSałatka bardzo dobra, szybka, zdrowa, można urozmaicać po swojemu dodając różne warzywa, pasuje na wiele okazji