Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - kiedyś, zmora mojego dzieciństwa.
Nigdy nie przepadałam za cynamonem, więc i do takiego ryżu z jabłkami zawsze miałam daleko. Nie ciągnęło mnie, a wręcz odpychało od deserów, które miały choćby odrobinę cynamonu :)
Z resztą, wiele było takich potraw w rodzinnym domu, od których trzymałam się z daleka i prosiłam mamę, by ich nie robiła :)
Wszystko zmieniło się, kiedy zaczęłam sama gotować... w swojej kuchni, dla swojej rodziny, dla Męża i Synka :)
Teraz nie ma takiej rzeczy, której bym nie zjadła, czy nie przyrządziła, a nawet te, które były " be ", teraz są numerem jeden :)
Wszystkiego czego jeszcze nie jedliśmy, próbujemy i eksperymentujemy.
Podsumowując, w Mojej kuchni nie ma potraw tabu :P
Ryż z jabłkami zrobiłam dla Mojego 4-latka, który choć jest zwolennikiem bardziej mięsnego jedzenia i na ostro, a za słodkościami wychodzącymi z kuchni nie przepada, to po zjedzeniu sporej porcji ryżu, usłyszałam " mmm, pyszności " :)
Składniki:
- 200g ryżu
- 2 duże jabłka
- 2 łyżeczki świeżo startej kory cynamonu
- łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżeczek cukru
- mała śmietana 18%
- łyżeczka cukru cynamonowego
Przygotowanie:
- Mleko gotujemy z 2 łyżeczkami cukru, a kiedy się zagotuje, wrzucamy ryż i często mieszając, gotujemy 10-20 minut.
- Po tym czasie, ściągamy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy by wchłonął resztę mleka. Zajmujemy się jabłkami.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Roztapiamy na patelni masło, wrzucamy starte jabłka, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem. Prażymy przez chwilę.
- Naczynie żaroodporne, lub inne w którym będziemy zapiekali nasz ryż, smarujemy masłem.
- Wykładamy połowę naszego ryżu, na niego uprażone jabłka i na jabłka, resztę ryżu.
- Śmietanę mieszamy z cukrem cynamonowym i smarujemy na wierzchu nasz ryż z jabłkami.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy przez mniej więcej 25 minut ( ja pod koniec włączyłam termoobieg ).
magma
11 lat temumoja ulubiona zapiekanka , smak dzieciństwa ryż i jabłka:) mniam:D