Ryż z truskawkami to deser popularny i idealny, niemal tak samo jak ryż z jabłkami.
Ten który dzisiaj Wam prezentuję, swoim smakiem przypomina nieco sklepowy deser Belriso.
Składniki:
- szklanka ryżu
- 2,5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 garście truskawek
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy na mleku, z 2 łyżkami cukru. Ugotowany zostawiamy pod przykryciem, by napęczniał i „wypił” całe mleko. Studzimy.
- Truskawki myjemy, kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru, by puściły sok.
- Do szklanek, lub innych naczynek, w których chcemy podawać deser, układamy na dnie truskawki ( razem z sokiem, które puściły ), ugotowany ryż i na wierzch znów truskawki. Udekorować możemy listkiem mięty.
Asia
8 lat temuUwielbiam i juz nie moge doczekac się sezonu na truskawki ! 🙂