Rosół z kaczki

3/5 - (1 ocena)

Składniki:

  • porcja z kaczki
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • gałązka świeżego lubczyku
  • 1 por
  • 2 gałązki pietruszki zielonej
  • posiekana natka pietruszki do ozdobienia
  • 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

  1. Do garnka z zimną wodą wkładamy porcję z kaczki i gotujemy do momentu, aż z wierzchu pojawią się szumowiny. Zbieramy je łyżką i wyrzucamy.
  2. Dodajemy umyte i obrane warzywa, oraz ziele, lubczyk, liście laurowe i pieprz. Cebulę opalamy nad gazem, dodajemy z warzywami do rosołu.
  3. Na małym ogniu gotujemy nasz rosół min. 2 godziny.
  4. Po upływie mniej więcej godziny doprawiamy vegetą, lubczykiem solą i pieprzem.
  5. Gotowy rosół podajemy z makaronem, ryżem, lub lanymi kluskami, posypany natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Rosół z kaczki zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. Ewa

    10 lat temu

    No i po co ta wegeta? Po takim czasie gotowania i bez niej wyszedłby wyśmienity rosół.

    • Justyna Malczyk

      10 lat temu

      Droga Ewo, gdybyś uważnie czytała przepis, zauważyłabyś, że vegeta jest domowej roboty, same warzywa, więc jeśli miałaby jakoś wpłynąć na rosół, to tylko poprawi smak, na pewno nie zaszkodzi.

  2. Tomek

    10 lat temu

    Super przepis. Rosół wyszedł wyśmienity 🙂