Rosół z kaczki
Składniki: porcja z kaczki 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera 1 duża cebula gałązka świeżego lubczyku 1 por 2 gałązki pietruszki zielonej posiekana natka pietruszki do ozdobienia 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Do garnka z zimną wodą wkładamy porcję z kaczki i gotujemy do momentu, aż z wierzchu pojawią się szumowiny. Zbieramy je łyżką i wyrzucamy. Dodajemy umyte i obrane warzywa, oraz ziele, lubczyk, liście laurowe i pieprz. Cebulę opalamy nad gazem, dodajemy z warzywami do rosołu. Na małym ogniu gotujemy nasz rosół min. 2 godziny. Po upływie mniej więcej godziny doprawiamy vegetą, lubczykiem solą i pieprzem. Gotowy rosół podajemy z makaronem, ryżem, lub lanymi kluskami, posypany natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi. Udostępnij przepis
Ewa
10 lat temuNo i po co ta wegeta? Po takim czasie gotowania i bez niej wyszedłby wyśmienity rosół.
Justyna Malczyk
10 lat temuDroga Ewo, gdybyś uważnie czytała przepis, zauważyłabyś, że vegeta jest domowej roboty, same warzywa, więc jeśli miałaby jakoś wpłynąć na rosół, to tylko poprawi smak, na pewno nie zaszkodzi.
Tomek
10 lat temuSuper przepis. Rosół wyszedł wyśmienity 🙂