Puszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za 45 minut :)
Świetnie sprawdzi się gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, lub kiedy goście zadzwonią, że wpadają w odwiedziny.
Roladę robi się bardzo szybko i łatwo, nie ma w niej nic skomplikowanego.
Blacha z wyposażenia piekarnika: 40x36cm
Blacha z wyposażenia piekarnika: 40x36cm
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 jabłek
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki wydrążając gniazda nasienne, a następnie w plasterki. Plasterki jabłek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cynamonem.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Kiedy piana z białek będzie już sztywna, dodajemy kolejno żółtka, miksując na małych obrotach. Do ciasta wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy teraz już łyżką do połączenia całości i wylewamy na jabłka, wyrównujemy. Wkładamy blachę z ciastem do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 20 minut.
- Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika, na czystą ściereczkę, odwracając je tak by jabłka były na górze. Zdejmujemy papier i zwijamy ciasto ciasno, tworząc roladę.
- Zostawiamy tak zawiniętą w ściereczkę roladę na 10-15 minut, a następnie odwijamy ze ściereczki, oprószamy cukrem pudrem i zajadamy Smacznego!
Kasia
2 lata temuPrzepyszna roladka , zagości u nas już na stałe ?
Anna
2 lata temuDziś wypróbuj przepis wygląda apetycznie
Danuta
3 lata temuSuper wybór dzisiaj ja piekłam rewelacja przepis polecam wszystkim i dzięki za tak łatwy sposób na szybkie dobre ciasto pozdrawiam
Mariola
3 lata temuWspaniała ekrspresowa przepyszna zawsze się udaje prościej nie może być ,,piekąc ciasto Pozdrawiam dziś tez ja robie
Edyta
4 lata temuZawsze robiłam z jabłkami , a dzisiaj wrzuciłam borówki . Też świetnie smakuje. Super przepis, nawet moje znajome Angielki też ją pieką.
Angela
4 lata temuRobie często i znika w mgnieniu oka…smakuje kazdemu.Dziekuje za ten przepis❤
teresa
5 lat temuczy można zrobić z masą makową
Maria
6 lat temublaszka o jakich wymiarach?
Niepieprz
6 lat temuMaria, wszystko jest napisane: ” Blacha z wyposażenia piekarnika: 40x36cm „.
Pozdrawiam!
Asica
6 lat temuJedno co mogę powiedzieć to to, że w 45 minut…..po upieczeniu znikła 😉 Super przepis. Dziękujemy z wszystko zjemy 🙂
Anka
7 lat temuWitam 🙂 Czy rolada bedzie dobra na drugi,trzeci dzień???
Niepieprz
7 lat temuAnia, zdecydowanie tak, rolada będzie dobra i mięciutka na drugi, a nawet 3 dzień, tylko pamiętaj o przykryciu jej na noc 🙂
Ela
7 lat temuJa robię tylko z 3 jaj,i jest okej.A masę robię ze smażonych jabłek takich jak się robi na zimę do naleśników. Tylko podgrzewam te ze słoiczka,łyżkę manny i łyżkę galaretki brzoskwiniej .Jest super!!!
Niepieprz
7 lat temuEla, brzmi pysznie 🙂 muszę wypróbować Twój sposób :*
Asia
4 lata temuMoja mama robiła właśnie w taki sposób. Przypomniały mi się smaki dzieciństwa!
Beata967
7 lat temusuper sprawa ta rolada, gości często na moim stole, ja tylko na jablka rozsypuje sucha galaretkę zamiast cynamonu 🙂 polecam
Niepieprz
7 lat temuBeata967, fajny pomysł z tą galaretką 🙂
Również wypróbuję następnym razem 🙂
Pozdrawiam Cię :*
Karolina
7 lat temuA czy tych jabłek się nie słodzi? ? Tylko cynamonem sypie??
Niepieprz
7 lat temuKarolina, do ciasta dodajemy cukier, rolada po upieczeniu i dodatkowo oprószeniu wierzchu cukrem jest słodka, dlatego nie ma potrzeby słodzenia jabłek 🙂
aniaf
7 lat temuWłaśnie zajadam !!! łatwo, szybko i smakowicie !!! Czy można coś zamiast ścierki, bo mi wierzch na niej został/ jakaś felerna ta ścierka/.
Niepieprz
7 lat temuAniaf, w tym przypadku może to wina tej konkretnej ścierki, ale na przyszłość możesz zawinąć biszkopt z papierem na którym się piekł 🙂
Anonim
7 lat temuTo jest moja najlepsza jabłkowa roladka dziękuje za przepis Anja
Sabina
8 lat temuNa jaka blache wylac ciasto? Ta od piekarnika? Czy normalna taka ?pozdrawiam
Niepieprz
8 lat temuSabina, tak, wylewamy ciasto na blachę od piekarnika 🙂
Karolina
8 lat temuMoja mama robiła taką roladę, ale w jej przepisie wszystkiego dawało się szklankę 🙂 szklanka jaj, szklanka mąki, szklanka cukru… I jaja chyba ubijało się na parze. Z braku dokładnego przepisu szukałam podobnego i…… bardzo Ci dziękuję! Właśnie o taki smak mi chodziło 🙂 wyszła świetna, jak wspomnienie z dzieciństwa 🙂
Niepieprz
8 lat temuKarolina, Twoje słowa to miód na moje serce 🙂
Kolejnym razem koniecznie wrzuć zdjęcie 🙂
Pozdrawiam!
Ania
8 lat temuJest naprawdę szybka i bardzo delikatna, miekka. Super fajna, dziekuje.
aga
9 lat temuPyszne proste szybkie…polecam
Patrycha
9 lat temuRobiłam:) Pyyyszne <3
Mała Pyza
9 lat temuWygląda cudnie , muszę upiec 😉