Raffaello w formie znanych pralinek to coś czemu nie potrafię się oprzeć :)
Ileż razy przechodząc obok nich w sklepie, muszę sobie mówić " przestań, nie kupuj " :D co nie jest wcale łatwe :)
Doskonale mój słaby punkt, którym są te małe kokosowe kuleczki, zna mój Mąż, który zazwyczaj kupuje mi je w kryzysowych sytuacjach, złym nastroju itp. ;)
To właśnie on podsunął mi pomysł, by stworzyć własne, domowe raffaello, na wzór tych sklepowych i co...? To był strzał w dziesiątkę!
Wyszły idealne, obłędne, w smaku niemal identyczne jak te kupne. Dosłownie ich odzwierciedlenie.
Oczywiście konsystencja ich jest inna, ale nie o nią chodzi :)
Ja jestem oczarowana tymi maleństwami, od teraz będę je robiła baaardzo często, a i Was do tego zachęcam jeśli tak jak ja, lubicie kuleczki Raffaello.
Tak przygotowane, domowe Raffaello, będą pięknym i pysznym prezentem dla bliskich :)
Składniki:
- 100g białej czekolady
- 50g masła
- 25g cukru pudru
- 2 garście pokruszonych herbatników
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych+do obtoczenia
- 20 migdałów obranych
Przygotowanie:
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przestudzoną, ale płynną czekoladę, miksujemy do połączenia się całości. Wsypujemy wiórki i pokruszone herbatniki, mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę schładzamy w lodówce, przez godzinę.
- Po godzinie z masy formujemy małe kuleczki, wciskając w każdą migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i gotowe już pralinki wkładamy do lodówki na 2 godziny, by nieco stwardniały.
Anna
3 lata temuPrzepyszne dziękuję za przepis
Anonim
9 lat temuIle sztuk wychodzi z tylu skladnikow?
Niepieprz
9 lat temu20 sztuk, tyle ile migdałów w składnikach 🙂
Patrycja
9 lat temuMMMMM 😀 Pychotaa