Raffaello – przepis

4.5/5 - (56 ocen)
Raffaello w formie znanych pralinek to coś czemu nie potrafię się oprzeć :) Ileż razy przechodząc obok nich w sklepie, muszę sobie mówić " przestań, nie kupuj " :D co nie jest wcale łatwe :) Doskonale mój słaby punkt, którym są te małe kokosowe kuleczki, zna mój Mąż, który zazwyczaj kupuje mi je w kryzysowych sytuacjach, złym nastroju itp. ;) To właśnie on podsunął mi pomysł, by stworzyć własne, domowe raffaello, na wzór tych sklepowych i co...? To był strzał w dziesiątkę! Wyszły idealne, obłędne, w smaku niemal identyczne jak te kupne. Dosłownie ich odzwierciedlenie. Oczywiście konsystencja ich jest inna, ale nie o nią chodzi :) Ja jestem oczarowana tymi maleństwami, od teraz będę je robiła baaardzo często, a i Was do tego zachęcam jeśli tak jak ja, lubicie kuleczki Raffaello. Tak przygotowane, domowe Raffaello, będą pięknym i pysznym prezentem dla bliskich :)

Składniki:

  • 100g białej czekolady
  • 50g masła
  • 25g cukru pudru
  • 2 garście pokruszonych herbatników
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych+do obtoczenia
  • 20 migdałów obranych

Przygotowanie:

  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przestudzoną, ale płynną czekoladę, miksujemy do połączenia się całości. Wsypujemy wiórki i pokruszone herbatniki, mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę schładzamy w lodówce, przez godzinę.
  2. Po godzinie z masy formujemy małe kuleczki, wciskając w każdą migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i gotowe już pralinki wkładamy do lodówki na 2 godziny, by nieco stwardniały.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Raffaello – przepis

Raffaello – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Raffaello – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



4 komentarze

  1. Anna

    3 lata temu

    Przepyszne dziękuję za przepis

  2. Anonim

    9 lat temu

    Ile sztuk wychodzi z tylu skladnikow?

  3. Patrycja

    9 lat temu

    MMMMM 😀 Pychotaa