Rozgrzewająca, chrupiąca quesadilla z mięsem mielonym i serem żółtym.
Składniki:
- 2 duże placki tortilli
- 200g sera żółtego typu gouda ( tartego )
- 200g dowolnego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni z odrobiną oleju, szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonej cebuli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy całość około 5-10 minut na małym ogniu.
- Na rozgrzanej, suchej patelni układamy jeden placek tortilli, wykładamy na niego połowę sera i mięso mielone, posypujemy resztą sera, przykrywamy drugim plackiem tortilli i na małym ogniu, podsmażamy całość, około 2 minutek, do momentu kiedy spód stanie się brązowy i chrupiący. Przewracamy quesadillę na drugą stronę ( najlepiej zrobić to z pomocą talerza, lub pokrywki ), smażymy również do momentu zarumienienia się placka.
- Kiedy quesadilla jest już złocista i chrupiąca z dwóch stron, przekładamy ją na deskę, dajemy jej odpocząć 2-3 minutki i kroimy jak pizzę w 8 równych trójkątów. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Tomek
6 lat temuWyglądają obłędnie 🙂