Pyszne, domowe ptysie, po brzegi wypełnione bitą śmietaną.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125g masła/margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 fixy do śmietany
- 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Na mocno gotującą się wodę z tłuszczem, kiedy masło już się rozpuściło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, by całość się nie przypaliła, do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i będzie miało szklisty wygląd. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.
- Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję ( będzie nieco rzadsze i kleiste ).
- Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
- Ptysie pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut. Studzimy, a kiedy będą już zimne, przekrawamy na pół.
Bita śmietana:
- Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i fixy.
- Przekładamy bitą śmietanę do worka cukierniczego, lub do szprycy i wypełniamy przekrojone wcześniej ptysie.
Beata
2 lata temuwyszły pyszne
Marta
4 lata temuPychotka
Adrian Jakubiak
7 lat temuPyszne! 🙂
Krysia
8 lat temuprze pysz ne !!!
Anonim
8 lat temuWyglądają apetycznie 🙂