Ptysie z bitą śmietaną

4.6/5 - (55 ocen)
Pyszne, domowe ptysie, po brzegi wypełnione bitą śmietaną.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła/margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Bita śmietana:
  • 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 fixy do śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Na mocno gotującą się wodę z tłuszczem, kiedy masło już się rozpuściło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, by całość się nie przypaliła, do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i będzie miało szklisty wygląd. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję ( będzie nieco rzadsze i kleiste ).
  3. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
  5. Ptysie pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut. Studzimy, a kiedy będą już zimne, przekrawamy na pół.

Bita śmietana:

  1. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i fixy.
  2. Przekładamy bitą śmietanę do worka cukierniczego, lub do szprycy i wypełniamy przekrojone wcześniej ptysie.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ptysie z bitą śmietaną zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



5 komentarzy

  1. Beata

    2 lata temu

    wyszły pyszne

  2. Marta

    4 lata temu

    Pychotka

  3. Adrian Jakubiak

    7 lat temu

    Pyszne! 🙂

  4. Krysia

    8 lat temu

    prze pysz ne !!!

  5. Anonim

    8 lat temu

    Wyglądają apetycznie 🙂