Smaczna zupa, o zdecydowanym chrzanowym aromacie, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka na twardo.
Idealna propozycja na wielkanocny stół, lub po prostu na szybki, rozgrzewający obiad. Zupa chrzanowa jest bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, smakiem przypominająca tradycyjny barszcz biały.
Składniki:
- 4 białe kiełbasy
- 2 marchewki
- 5 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe
- 1 pietruszka
- 2 małe cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 spore łyżki chrzanu
- 4 łyżki śmietany
- garść majeranku
- garść szczypiorku, lub natki pietruszki
- 3 jajka na twardo
Przygotowanie:
- Białe kiełbasy gotujemy w 1,5 litra wody, z zielem i liśćmi laurowymi.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, szklimy cebule pokrojone w drobną kostkę, do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy do gotującej się kiełbasy.
- Na tej samej patelni podsmażamy chwilę pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, lub półplasterki, oraz czosnek. Przekładamy do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.
- Zupę przyprawiamy majerankiem, dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną i odrobiną gotującej się zupy, wlewamy do garnka, chwilę całość gotujemy i wyłączamy.
- Do gotowej zupy, wsypujemy posiekany szczypior, lub natkę pietruszki, według uznania. Podajemy gorącą, z białą kiełbasą i jajkiem na twardo.
Monika
9 lat temuCzy chrzan ma byc ze sloiczka czy swiezy ? Zupa wyglada bardzo apetycznie !
Niepieprz
9 lat temuChrzan dałam ze słoiczka 🙂
Anonim
9 lat temuDziekuje .
Ginga
9 lat temuciekawy przepis!
Zapraszam na mojego bloga –
link usunięty przez administratoraKamil
9 lat temuBardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuje
Asa_6niebo
9 lat temuNie jadłam dotąd takiej zupy, ale słyszałąm o niej wiele dobrego. Będę musiała w końcu spróbować