Syrop daktylowy w ostatnim czasie, tuż za syropem klonowym, zyskuje ogromną popularność i coraz szersze grono zwolenników, a ja, jeśli tylko jest taka możliwość, staram się gotowe, sklepowe produkty, zamieniać na te domowe, zdrowsze i bardzo często nie odbiegające niczym, tym kupnym gotowcom !
Składniki:
- 400g suszonych daktyli
- 1 litr gorącej wody
- gaza, pieluszka tetrowa, lub ściereczka
Przygotowanie:
- Daktyle umieszczamy w garnuszku, razem z gorącą wodą. Stawiamy na gaz i gotujemy około 40 minut. Całość podczas gotowania znacznie ściemnieje i delikatnie zgęstnieje.
- Następnie całą zawartość garnka przelewamy na sitko wyłożone gazą ( pod sitkiem ustawiamy miskę, do której będzie spływał sok z daktyli ). Miskę z sitkiem odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a kiedy całość będzie już chłodna, dokładnie przez gazę, odciskamy nadmiar soków do miski, do której spływał w międzyczasie.
- Powstały sok z daktyli przelewamy do garnuszka i na małym ogniu gotujemy około 30 minut, do zgęstnienia i lekkiego ściemnienia syropu.
- Syrop zgęstnieje znacząco po przestygnięciu, dlatego nie przejmuj się, jeśli nie jest wystarczająco gęsty po 30 minutowym gotowaniu
Ania
7 lat temuPrze przesłodki ale cudowny !
Dokładnie taki jak powinien byc. Dzięki
Aga
7 lat temuNie wiedzialam ze mozna go zrobic tak, by wygladal i smakował jak ze sklepu, a mozna ! Dzieki !
Kamila Chmiel
7 lat temuJuż czuję ten zapach w powietrzu – uwielbiam ten aromat daktyli! Nie da się go chyba do niczego porównać 🙂