Przepis na syrop daktylowy

4.6/5 - (57 ocen)
Syrop daktylowy w ostatnim czasie, tuż za syropem klonowym, zyskuje ogromną popularność i coraz szersze grono zwolenników, a ja, jeśli tylko jest taka możliwość, staram się gotowe, sklepowe produkty, zamieniać na te domowe, zdrowsze i bardzo często nie odbiegające niczym, tym kupnym gotowcom !

Składniki:

  • 400g suszonych daktyli
  • 1 litr gorącej wody
  • gaza, pieluszka tetrowa, lub ściereczka

Przygotowanie:

  1. Daktyle umieszczamy w garnuszku, razem z gorącą wodą. Stawiamy na gaz i gotujemy około 40 minut. Całość podczas gotowania znacznie ściemnieje i delikatnie zgęstnieje.
  2. Następnie całą zawartość garnka przelewamy na sitko wyłożone gazą ( pod sitkiem ustawiamy miskę, do której będzie spływał sok z daktyli ). Miskę z sitkiem odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a kiedy całość będzie już chłodna, dokładnie przez gazę, odciskamy nadmiar soków do miski, do której spływał w międzyczasie.
  3. Powstały sok z daktyli przelewamy do garnuszka i na małym ogniu gotujemy około 30 minut, do zgęstnienia i lekkiego ściemnienia syropu.
  4. Syrop zgęstnieje znacząco po przestygnięciu, dlatego nie przejmuj się, jeśli nie jest wystarczająco gęsty po 30 minutowym gotowaniu

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Przepis na syrop daktylowy

Przepis na syrop daktylowy to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Przepis na syrop daktylowy zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. Ania

    7 lat temu

    Prze przesłodki ale cudowny !
    Dokładnie taki jak powinien byc. Dzięki

  2. Aga

    7 lat temu

    Nie wiedzialam ze mozna go zrobic tak, by wygladal i smakował jak ze sklepu, a mozna ! Dzieki !

  3. Kamila Chmiel

    7 lat temu

    Już czuję ten zapach w powietrzu – uwielbiam ten aromat daktyli! Nie da się go chyba do niczego porównać 🙂