Przepis na domowe lody waniliowe

4.4/5 - (66 ocen)
Kremowe, waniliowe i co najważniejsze nie zamieniają się w kamień po zamrożeniu. Przepis jest na lody waniliowe, ale spokojnie możecie użyć go jako bazy do innych ulubionych, smaków.

Składniki:

  • 300ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 op. cukru waniliowego ( 16g ), lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 100g cukru

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania lodów, potrzebujemy 3 miski. Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek, a cukry mieszamy ze sobą.
  2. W 1 misce ubijamy na sztywno białka, dodając połowę cukru. W 2 misce ubijamy śmietankę ( na sztywno ). W 3 misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i łyżką wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Zawartość wszystkich misek dokładnie ( ale delikatnie ) łączymy ze sobą, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką. Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będą mrożone, zamykamy i do zamrażalki ( najlepiej na noc ).

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Przepis na domowe lody waniliowe

Przepis na domowe lody waniliowe to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Przepis na domowe lody waniliowe zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



17 komentarzy

  1. Ewa

    3 lata temu

    Lody wyszły bardzo dobre ?polecam , prosty przepis a efekt super ??

  2. Aurelia :)

    4 lata temu

    Hej jest to naprawde pyszne :*

  3. aga

    7 lat temu

    Są pyszne robiłam dwa razy ,za drugim razem dodałam słoik masła orzechowego z Lidla i to było dopiero pyszne polecam

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Aga, koniecznie wypróbuję wersję z masłem orzechowym, tym bardziej, że mam własnej roboty 🙂
      Dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że lody przypały Ci do gustu :*

      Pozdrawiam,
      Justyna

  4. Bart"omiej

    8 lat temu

    Co zrobić żeby żółtka z cukrem nie opadły na sam spód?

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Nie ma opcji by cokolwiek opadało, bynajmniej nie w tym przepisie ?

  5. Agata

    9 lat temu

    Wyszlo super , mialam 500ml smietanki 36% , dalam 4jajka i 200gcukru plus 2 paczuszki wanilii takiej plynej bardzo silnej przez co lody sa naprawde waniliowe, miksowalam je 3x co 30 min potem zostawilam na noc. Dzis juz sprawdzilam rano 😛 Sa pyszne 🙂

    • Niepieprz

      9 lat temu

      Agata, świetnie 🙂 Lody i bez miksowania są super i to właśnie jest w nich piękne 🙂
      Czekam na fotorelację 😉
      Pozdrawiam 🙂

      • Agata

        9 lat temu

        nie moge wgrac fotki :/

        • Niepieprz

          9 lat temu

          Jest fotka, tylko coś komunikat o wgranym zdjęciu nie wyskakuje, zaraz to poprawię 🙂
          A lody idealne! Wyszły Ci przecudne! Super 🙂

          • Agata

            9 lat temu

            teraz widze ze jest 🙂 a dodatek na fotce to tarta z truskawkami 🙂 lody super naprawde i mega proste w zrobieniu!

  6. Agnieszka

    10 lat temu

    Super lody. Na 100% spróbuję 🙂

    • Niepieprz

      10 lat temu

      Koniecznie, bo na prawdę są fantastyczne 🙂

    • Anonim

      9 lat temu

      Jeszcze nie zrobiłaś lodów a mówisz, że są super Agnieszko? Masz zdolności przewidywania przyszłości?

  7. Monika

    10 lat temu

    co to znaczy jajka sparzamy wrzątkiem? tzn w skorupkach?

    • Justyna Malczyk

      10 lat temu

      Przelewamy jajka wrzątkiem na sitku , lub zanurzamy w szklance z wrzącą wodą na 5-10 sekund 🙂

  8. Elżbieta

    10 lat temu

    super przepis