Kremowe, waniliowe i co najważniejsze nie zamieniają się w kamień po zamrożeniu.
Przepis jest na lody waniliowe, ale spokojnie możecie użyć go jako bazy do innych ulubionych, smaków.
Składniki:
- 300ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
- 1 op. cukru waniliowego ( 16g ), lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 100g cukru
Przygotowanie:
- Do przygotowania lodów, potrzebujemy 3 miski. Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek, a cukry mieszamy ze sobą.
- W 1 misce ubijamy na sztywno białka, dodając połowę cukru. W 2 misce ubijamy śmietankę ( na sztywno ). W 3 misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i łyżką wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Zawartość wszystkich misek dokładnie ( ale delikatnie ) łączymy ze sobą, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką. Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będą mrożone, zamykamy i do zamrażalki ( najlepiej na noc ).
Ewa
3 lata temuLody wyszły bardzo dobre ?polecam , prosty przepis a efekt super ??
Aurelia :)
4 lata temuHej jest to naprawde pyszne :*
aga
7 lat temuSą pyszne robiłam dwa razy ,za drugim razem dodałam słoik masła orzechowego z Lidla i to było dopiero pyszne polecam
Niepieprz
7 lat temuAga, koniecznie wypróbuję wersję z masłem orzechowym, tym bardziej, że mam własnej roboty 🙂
Dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że lody przypały Ci do gustu :*
Pozdrawiam,
Justyna
Bart"omiej
8 lat temuCo zrobić żeby żółtka z cukrem nie opadły na sam spód?
Niepieprz
8 lat temuNie ma opcji by cokolwiek opadało, bynajmniej nie w tym przepisie ?
Agata
9 lat temuWyszlo super , mialam 500ml smietanki 36% , dalam 4jajka i 200gcukru plus 2 paczuszki wanilii takiej plynej bardzo silnej przez co lody sa naprawde waniliowe, miksowalam je 3x co 30 min potem zostawilam na noc. Dzis juz sprawdzilam rano 😛 Sa pyszne 🙂
Niepieprz
9 lat temuAgata, świetnie 🙂 Lody i bez miksowania są super i to właśnie jest w nich piękne 🙂
Czekam na fotorelację 😉
Pozdrawiam 🙂
Agata
9 lat temunie moge wgrac fotki :/
Niepieprz
9 lat temuJest fotka, tylko coś komunikat o wgranym zdjęciu nie wyskakuje, zaraz to poprawię 🙂
A lody idealne! Wyszły Ci przecudne! Super 🙂
Agata
9 lat temuteraz widze ze jest 🙂 a dodatek na fotce to tarta z truskawkami 🙂 lody super naprawde i mega proste w zrobieniu!
Agnieszka
10 lat temuSuper lody. Na 100% spróbuję 🙂
Niepieprz
10 lat temuKoniecznie, bo na prawdę są fantastyczne 🙂
Anonim
9 lat temuJeszcze nie zrobiłaś lodów a mówisz, że są super Agnieszko? Masz zdolności przewidywania przyszłości?
Monika
10 lat temuco to znaczy jajka sparzamy wrzątkiem? tzn w skorupkach?
Justyna Malczyk
10 lat temuPrzelewamy jajka wrzątkiem na sitku , lub zanurzamy w szklance z wrzącą wodą na 5-10 sekund 🙂
Elżbieta
10 lat temusuper przepis