Pomysł na zdrowe śniadanie

4.9/5 - (49 ocen)
Śniadanie przygotowane na parze? Robiąc je pierwszy raz, miałam spore obawy czy będzie miało jakikolwiek smak, czy domownicy nie będą się krzywili... Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, bo jajka z szynką, przygotowane w parowarze, w małych miseczkach zawładnęły sercami całej rodziny. Smakują wyśmienicie, z ulubionymi dodatkami i przyprawami, bez kropli tłuszczu, idealne. Takie śniadaniowe jajka na parze, prócz tego, że smakują nieziemsko, mają jeszcze kilka plusów, a mianowicie nie musimy szykować garnków do ich gotowania, talerzy do podania, nie bawimy się w obieranie jajek przy jedzeniu. Po prostu wbijamy jajka do ulubionych miseczek, kokilek czy szklanek, wstawiamy do parowaru, a później już tylko zajadamy :)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki
  • odrobina szczypiorku
  • szczypta soli, pieprzu i suszonego czosnku
  • inne ulubione dodatki, ja dałam kawałek plastra pomidora( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Szynkę kroimy w kostkę, rozkładamy do dwóch miseczek.
  2. Wbijamy po jednym jajku do miseczki. Przyprawiamy, układamy kawałek pomidora i posypujemy szczypiorkiem.
  3. Wstawiamy miseczki do parowaru na 15 minut ( po tym czasie żółtko będzie na twardo, jeśli lubicie na miękko, skróćcie czas parowania do 10 minut). Podajemy gorące.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pasta jajeczna z awokado
Sałatka – szpinak, salami, feta
Chleb tostowy – szybki i łatwy
Jogurt naturalny z gruszką i prażonymi płatkami owsianymi
Owsianka z prażonymi jabłkami i orzechami
Twarożek z jogurtów greckich
Pasztet jajeczny
Puszyste naleśniki z serem

Pomysł na zdrowe śniadanie

Pomysł na zdrowe śniadanie to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Śniadanie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pomysł na zdrowe śniadanie zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. milena

    9 lat temu

    Wow, jestem zaskoczona ale z przyjemnością wypróbuję ten przepis 🙂