Śniadanie przygotowane na parze? Robiąc je pierwszy raz, miałam spore obawy czy będzie miało jakikolwiek smak, czy domownicy nie będą się krzywili...
Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, bo jajka z szynką, przygotowane w parowarze, w małych miseczkach zawładnęły sercami całej rodziny. Smakują wyśmienicie, z ulubionymi dodatkami i przyprawami, bez kropli tłuszczu, idealne.
Takie śniadaniowe jajka na parze, prócz tego, że smakują nieziemsko, mają jeszcze kilka plusów, a mianowicie nie musimy szykować garnków do ich gotowania, talerzy do podania, nie bawimy się w obieranie jajek przy jedzeniu. Po prostu wbijamy jajka do ulubionych miseczek, kokilek czy szklanek, wstawiamy do parowaru, a później już tylko zajadamy :)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 plastry szynki
- odrobina szczypiorku
- szczypta soli, pieprzu i suszonego czosnku
- inne ulubione dodatki, ja dałam kawałek plastra pomidora( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Szynkę kroimy w kostkę, rozkładamy do dwóch miseczek.
- Wbijamy po jednym jajku do miseczki. Przyprawiamy, układamy kawałek pomidora i posypujemy szczypiorkiem.
- Wstawiamy miseczki do parowaru na 15 minut ( po tym czasie żółtko będzie na twardo, jeśli lubicie na miękko, skróćcie czas parowania do 10 minut). Podajemy gorące.
milena
9 lat temuWow, jestem zaskoczona ale z przyjemnością wypróbuję ten przepis 🙂