Pomysł na obiad ? Pieczone ziemniaki w boczku, z soczystą karkówką, marynowaną w ketchupie - to dzisiejsza propozycja obiadowa.
Składniki:
- 0,5kg karkówki bez kości
- szklanka dobrej jakości ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 15 plastrów boczku surowego wędzonego
- 15 małych, młodych ziemniaków
- po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Jak najmniejsze młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy.
- Oblewamy ziemniaki łyżką oliwy, mieszamy i obsypujemy solą, papryką, ziołami i suszonym czosnkiem. Obwijamy każdego ziemniaka plastrem boczku, układamy na blaszce posmarowanej oliwą.
- Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynujemy w ketchupie wymieszanym ze świeżym czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Ziemniaki zawinięte w boczek, wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika, pieczemy do momentu zezłocenia się boczku i miękkości ziemniaków.
- Zamarynowaną karkówkę smażymy 15 minut z każdej strony na patelni grillowej, lub na grillu. Podajemy gorące.
kamila
9 lat temuA ile Pani piekła te ziemniaczki w piekarniku? Tak około? Bedę robic pierwszy raz i chce zgrać czasowo..
Niepieprz
9 lat temuKamila, te ziemniaczki piekłam około 15 minut, bo były to młode ziemniaki i wcześniej podgotowane 🙂
Anonim
9 lat temuDzieki 😀