Kolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.
Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym.
Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie :)
Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się z udek, sprawia że sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny.
Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki :)
Składniki:
- mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk )
- 500g kapusty kiszonej
- 10 plastrów sera żółtego
- 20 plastrów boczku surowego wędzonego
- 300ml śmietanki 30%
- 2 szklanki wody
- 4 ząbki czosnku
- 2 garście posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, mielona papryka słodka
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem.
- Do każdego wkładamy po jednym plasterku sera żółtego, zwijamy. Każde udko z serem w środku obwijamy 2 plastrami boczku. Obsmażamy na patelni.
- Kapustę kiszoną siekamy drobno i podsmażamy z łyżką papryki słodkiej, mielonej – około 5 minut. Kapustę przekładamy do głębokiej patelni, lub garnka ( w którym będziemy robili całe danie ).
- Na kapustę wykładamy podsmażone w boczku mięsa udek, wrzucamy czosnek i zalewamy 0,5l wody. Dusimy mięso na małym ogniu przez 30 minut ( woda znacząco odparuje ). Po 30 minutach, kiedy większość wody odparuje, wlewamy śmietankę i dusimy przez kolejne pół godzinki ( śmietanka odparuje, zgęstnieje i zrobi się pyszny, kremowy sos ). Mieszamy całość jedynie potrząsając patelnią/garnkiem.
- Pod koniec wrzucamy do sosu posiekaną natkę pietruszki i mamy na prawdę przepyszny obiad.
- Smacznego