Puszyste placuszki z mascarpone, idealnie sprawdzają się na śniadanie, polane ulubionym sosem, np. truskawkowym.
Składniki:
- 125g mascarpone
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jaja
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na placki przekładamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą miksera, lub blendera ręcznego, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Na suchą ( bez tłuszczu ) i rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na małym ogniu, by placki się nie spaliły, a były puszyste. Smażymy placki do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, wtedy przewracamy placuszka na drugą stronę, smażymy jeszcze 2 minutki i przekładamy na talerz.
Klaudia
2 lata temuPlacuszki idealne
Aga
5 lat temuPrzepysznie wyglądają te placuszki! Z przepisu na pewno skorzystam 🙂
katalogseo24.net
6 lat temuPo porostu je uwielbiam! Czekam na kolejny twój przepis:)
Mama Urwisa
7 lat temuBardzo fajny i prosty przepis na placuszki, chętnie go wykorzystam 🙂
Niepieprz
7 lat temuPolecam, bo placuszki są na prawdę fantastyczne :*
natsko1993
7 lat temuPlacuszki z mascarpone muszą smakować wybornie. W końcu to taki kremowy serek, który pasuje do wszystkiego 😉
Zapraszam na swojego bloga kulinarnego:
link został usunięty