Przepis na puszyste placuszki na jogurcie ze świeżymi borówkami, idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie. Tak przygotowane placuszki, warto wzbogacić syropem daktylowym, lub klonowym.
Składniki:
- 300g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego, lub masła
- 2 jajka
- 220g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g borówek
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Szykujemy dwie miski. W jednej misce wymieszać jogurt z cukrem, jajkami i roztopionym masłem.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Przesypać suche składniki do mokrych (nie odwrotnie!) i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
- Na koniec do ciasta wsypać borówki i delikatnie wmieszać, by nie uszkodzić owoców.
- Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię, nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć do momentu, aż placki będą zrumienione. Przewrócić na drugą stronę i usmażyć również do zarumienienia.
Zasmakuj Kuchni
7 lat temuPyszniutkie, już jadę! ??
Niepieprz
7 lat temuZapraszam ? tyko weź ze sobą coś chłodzącego 😉