Placki z cukinii.
Składniki:
- 1 spora cukinia
- pół cebuli
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilę, by cukinia puściła sok, odciskamy jego nadmiar.
- Dorzucamy posiekaną natkę, mąkę, jajko, mieszamy całość i przyprawiamy do smaku. Smażymy placki na rozgrzanej patelni z obu stron, na złoty kolor.
Kasia
9 lat temuPlacuszki wyborne 🙂
Futka
9 lat temuCudowne i niezwykle smakowite placuszki 😀
kalina
9 lat temuUwielbiam i chyba nadszedł czas, żeby przygotować. Nie wiem, czy wiesz, że takie placki można też upiec. Nie są chrupiące ale za to o wiele zdrowsze 😉
Niepieprz
9 lat temuKalina, pieczonych z cukinii jeszcze nie robiłam, ale ziemniaczane z piekarnika smakują wybornie, więc i te zapewne muszą być pyszne 🙂 Na dniach, dla porównania na pewno zrobię pieczone, w zdrowszej i lżejszej wersji 😉
Pozdrawiam 🙂
Daria
9 lat temuChyba się skuszę je zrobić. 🙂 Ile minut trzymać pieczone w piekarniku ?
Niepieprz
9 lat temuDaria, w zależności od piekarnika będzie to około 30 minut 🙂 Pieczemy około 15 minut, aż się zezłocą i przewracamy na drugą stronę, by też miała szansę się przyrumienić 🙂 Pozdrawiam!