Pierniczki idealne! Tak, nie boję użyć tego określenia, bo na prawdę spełniają one moje najśmielsze oczekiwania.
Swoim smakiem, wyglądem i konsystencją bardzo przypominają znane ze sklepowych półek, pierniczki alpejskie - są niemal identyczne!
Miękkie i puszyste od razu po upieczeniu, a przechowując je w szczelnym pojemniku, będziemy mogli cieszyć się ich miękkością jeszcze długi czas :)
Składniki:
- 0,5kg mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 200g miodu
- 125g margaryny
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 100ml kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2 białka
Lukier do robienia wzorków:
- 2 białka
- 3 szklanki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem pierniczków:
- Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą w dużej misce. Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy na kilka minut.
- Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.
- Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być, po 24h w lodówce, będzie miało odpowiednią konsystencję do wałkowania.
Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki.
W dniu pieczenia pierniczków:
- Ciasto wyjmujemy z miski i jeśli jest taka potrzeba, podsypujemy odrobiną mąki, a następnie formujemy w jedną kulę, dzielimy na 3-4 mniejsze części. Wałkujemy po kawałku na grubość około 2mm ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków. W piekarniku ciasto bardzo rośnie!
- Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków – te większe mogą potrzebować nawet 10 minut ).
- Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, by pozostawały miękkie.
Lukier:
- Białka roztrzepujemy, by tylko lekko się spieniły, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i ucieramy do uzyskania białego, gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem, możemy robić na pierniczkach kontury, wzorki, napisy itp. Jeśli chcemy posmarować pierniczki tylko lekką glazurą, miksujemy 0.5 szklanki cukru pudru z 2,5 łyżkami mleka i smarujemy cienką warstwą pierniczki, glazura po chwili zastygnie :)
Gosia
3 miesiące temuWszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, użyłam mąkę wrocławską (typ 500). Ciasto podsypane mąką idealnie się wałkowało. Zgodnie z radą tą część ciasta, która jeszcze czekała na wałkowanie trzymałam w lodówce. Pierniczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i puchate. Dziękuję za przepis 🙂
Ela
3 miesiące temuSuper przepis,polecam i nie zrażać się za pierwszym,ym razem jakimś niepowodzeniem ponieważ różnego rodzaju mąki itp.
Zofia
3 miesiące temuPierniczki zrobiłam według przepisu włożyłam do lodówki wzięłam na stolnicę nie dało się wykrawać rzadkie ciasto nie polecam.Musialam włożyć do foremki .żeby nie zmarnować składników
Ela
3 miesiące temuMogła pani podsypać więcej mąką i bez problemu wyrabiać aż ciasto się zagęści. ciasto jest naprawdę super odrobinę praktyki iwszystko będzie następnym razem super.
AgaMiracle
3 miesiące temuTo jeden z najlepszych przepisów jakie wypróbowałam. Biorąc pod uwagę doświadczenie w kuchni, wielu nawet dla zabawy bym nie wypróbowała, są tak odjechane w kosmos z proporcjami lub składnikami. A ilość przyprawy czy cukru to kwestia indywidualna. Nie każdy czuje smak czy zapach tak samo intensywnie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis. Proszę się nie przejmować krytykującymi malkontentami.
Aga
3 miesiące temuTo jeden z najlepszych przepisów jakie wypróbowałam. Biorąc pod uwagę doświadczenie w kuchni, wielu nawet dla zabawy bym nie wypróbowała, są tak odjechane w kosmos z proporcjami lub składnikami. A ilość przyprawy czy cukru to kwestia indywidualna. Nie każdy czuje smak czy zapach tak samo intensywnie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis. Proszę się nie przejmować krytykującymi malkontentami.
Ilona
4 miesiące temuSuper.Polecam razem z dziećmi
Ja
4 miesiące temuBardzo dobre pierniczki polecam
Ania
4 miesiące temuPierniczki rewelacyjne. Mięciutkie, smaczne, wszystko w punkt. Nareszcie trafiłam na przepis doskonały. Dziękuję💝
Anonim
4 miesiące temuIle sztuk wychodzi z porcji ?
Ula
1 rok temuSą WSPANIAŁE! Bardzo polecam przepis,co raku robię z podwójnej porcji, wychodzi wtedy na prawdę sporo. Polecam i z lukrem i z czekoladą na wierzchu.
Ann
1 rok temuWłaśnie je robię, ciasto jest super, trzeba faktycznie dać mu 24h. Ja użyłam mąki 450. Są pyszne. Dziękuję za przepis.
Aleksandra
1 rok temuCzy zamiast mąki zwykłej można dać inna mąkę?
Bogusia
1 rok temuSzkoda że nie jest napisane czy roztopione masło z miodem i przyprawami przestudzic czy wlać gorące.. słaby ten przepis
Aga
1 rok temuNa pewno musi być schłodzone, gdyż wszystko się może zważyć
Julia
1 rok temuPierwszy raz w życiu robiłam pierniczki, padło na ten przepis. Jako że nie miałam czasu na 24 h w lodówce to dałam na pół godziny do zamrażarki. Wyszły znakomite, miękkie nawet na drugi dzień bez schowania do pudełka. Jedyna uwaga to dałabym więcej przyprawy do piernika. Świetny przepis polecam ❤️
Julka
1 rok temuA jeśli będą kilka godzin krócej w lodówce to coś się stanie czy to nie przeszkadza ?
Krystyna
1 rok temuPiekłam , rewelacja są miękkie nawet po przyozdobieniu. Lukier jest fantastyczny „te do glazury całych ciastek” , są szkliste takie jak ze sklepu. W smaku są bardzo dobre, bo są lekko słodkie S U P E R
Ada
1 rok temuA czy te sodę trzeba rozpuścić w wodzie.czy bezpośrednio do smietany
Krystyna
1 rok temuSodę rozpuścić w kwaśnej śmietanie 12%
Alicia
1 rok temuBezpośrednio do śmietany
Beata
1 rok temuDziś muszę wypróbować 😋👍
Aśka
1 rok temuOd 4lat robię pierniki z tego przepisu i pierwszy raz mi nie wyszły o wiem co było powodem w przepisie jest podana mąka pszenna więc taką dodałam i zrobił się klej jakich mało doczytałam na opakowaniu mąki że to typ 650. Wczoraj robiłam to samo ale na mące tortowej typ450 i dzisiaj pierniczki wyszły idealne jak poprzednimi latami nie wiem czy to jest problem że było kilka komentarzy o nieudanych wypiekach ale ja już wiem że muszę robić na tortowej 🙈
Lusia
1 rok temuBardzo fachowy opis ,na pewno upiekę przed Świętami, dziękuję.
Wiesława
1 rok temuPrzepyszne!!!
Karolina
2 lata temuŚwietny przepis, tylko mam jedno pytanko- jak wykrajam ciasteczka to ciasto sie kurczy?
Małgorzata
1 rok temuMnie też się kurczy i nikt nie wie czemu
Marta
2 lata temuRobię z dzieckiem już kolejny rok… Wymagające podczas przygotowywania (trzeba podsypywać) ale smak obłędny. Najlepsze
Sylwia
2 lata temuSuper pierniczki, robię już je trzeci rok z rzędu po kilka razy 🙂
Joanna
2 lata temuPierniczki faktycznie smaczne i do świąt chyba nie wytrzymają ?.. Ciasto faktycznie jest rzadkie i to trochę było utrudnione przy walkowaniu.
Basia
2 lata temuSuper przepis jestem w trakcie robienia ciasto fakt jest kleiste trzeba podsypać moja ale nie wiele rosną jak na drożdżach a zapach piernikowy
Bożena
2 lata temuMi niestety nie wyszły
Ciasto niesamowicie kleiło się do stolnicy i do wałka mimo że podsypywalam mąką
Niestety przepis nie dla mnie
Ania
1 rok temuW komentarzach pisze żeby używać mąki tortowej typ450 i wychodzą idealne
Helena
2 lata temuSą pyszne, nigdy takich nie kosztowalam
Beata
2 lata temuSuper ,super – pierniki rewelacja!!!
Dorota
2 lata temuWitam, robiłam już wiele różnych pierniczkow ale takich obłędnych jak te to pierwszy raz Super ?wyrastają i są puchate i miękkie od razu? Super przepis Pozdrawiam ze Szczyrku ??
Zosia
2 lata temuIle sztuk wychodzi z tego przepisu?
Marzena
2 lata temuNajlepsze pierniczki korzenne jakie do tej pory piekłam Dziękuje bardzo
Angelika
2 lata temuPrzepyszne i nadal mięciutkie, chociaż czas gonił i piekliśmy w dniu robienia ciasta. Musieliśmy jedynie dodać więcej mąki, ale wyszły rewelacyjne. Polecam?
Sylwia
2 lata temuWłaśnie skończyliśmy z synkiem robienie poerniczkow. Są mega pyszne i mieciutkie ? dziękujemy za przepis
Ola
2 lata temuCzy miód z przyprawą dodajemy przestudzoną czy gorący ?
Niepieprz
2 lata temuNie trzeba czekać aż wystygnie 🙂
Alicia
1 rok temuCiasto parzone po upieczeniu nie jest mièciutkie. Wièc tłuszcz z modem musi byç ostudzony
Iwona
2 lata temuJa z tego przepisu korzystam już trzy lata. Zawsze wychodzą miękkie i pyszne. Dzięki temu mamy co roczne pyszne rodzinne piernikowanie. Polecam
Niepieprz
2 lata temuWspaniale 🙂
Jolanta
2 lata temuWypróbowałem i wyszły super.Jak szybko upiekłam,tak szybko znikły przez wnuków.Polecam przepis,wypróbowany. Pozdrawiam.
Maria
2 lata temuIle czasu można trzymać upieczone pierniki?
Monika
2 lata temuPierniczki pycha? Naprawdę bardzo dobre polecam ?☺️
Bartek
2 lata temuPyha
Karolina
2 lata temuWyglądają pysznie i na pewno tak smakują ?
Władysława
2 lata temuChodzi mi o mąkę, czy mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową?
Względy zdrowotne.
Ieona
2 lata temuZawsze można
Władysława
2 lata temuPysznie wyglądają, na pewno zrobię.
Aga
3 lata temuJestem totalnym beztalenciem do wypieków, poza murzynkiem 🙂
Przepis na pierniczki jest boski – idealny, zawsze wychodzi, zarówno mi jak i dziecku 🙂 Pierniczki mięciutkie (ja wałkuję grubsze ciasto, takie bardziej mi smakują), przepyszne, szybko się pieką. Bajkowe, dziękuję za przepis…. nie ma lepszych 🙂 :):)
Basia
2 lata temuNa pewno są ale Ty nie znasz wszystko stok ch przepisów i nie szukasz ,bo ten zaspokoił Twoją potrzebę.
Tesia
3 lata temuRobilam dwa razy w te swieta, wyszly super. Fajnie sie wyrabia rzadkie ciasto a na drugi dzien z lodowki jast super do walkowania. Najlepsze pierniczki jakie robilam, dziekuje.
Sylwia
3 lata temuPrzepis beznadziejny. Ciasto tak rzadkie klejące, że nie da się nic uformować musiałam tą maź wprowadzić do kaniuli i tak wyciskać na blachę. Nie polecam
Anna
3 lata temuPierniczki zawsze się udają. Jeśli nie, to z pewnością nie z winy przepisu. Ja ostatnio dodałam zbyt mało przyprawy korzennej i mogę winić tylko siebie, że nie mają takiego smaku jak zwykle. Za to wyraźniej czuje się miód i to też jest zaletą. Polecam przepis.
Karolina
3 lata temuRobię te pierniczki już trzecie Święta! Najlepsze! Wszystkim bardzo smakują. Są aromatyczne, uważam, że nie przesadzone w swojej korzenności 🙂 I zachowują miękkość bardzo długo, należy jedynie pamiętać, aby zaraz po ostygnięciu schować je w pojemniki i je szczelnie przechowywać. Polecam serdecznie ten przepis!
Metka
2 lata temuMedenjaki, testo naj počiva v hladilniku več ur, jaz ga imam celo noč in potem je testo lepo trdo za obdelavo, valjanje.
Kasia
3 lata temuWłaśnie zrobiłam pierniczki z tego przepisu. Idealne! Fajnie wyrosły, bardzo smaczne. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Jestem zachwycona! Bardzo dziękuję za super przepis ❤️
Anna
3 lata temuDziękuję za przepis . Jest wspaniały .Pozdrawiam .A pierniczków zawsze brakuje .
Lapaskuda
3 lata temuWitam serdecznie ☺
Dopiero teraz trafiłam na te przepyszne pierniki☺
Ciasto troszkę za rzadkie (może tylko mnie wyszło takie?)
Zastanawiam się czy zdążę je polukrować??,Znikają w zastraszającym tempie.
Mięciutkie, smaczniutkie ☺☺
Polecam ☺☺
christmas
3 lata temujak ja robilam, ciasto tez wyszlo troche rzadkie ale zostawilam ciasto w lodowce na noc i na drugi dzien pieknie „dojzalo” i bylo idealne z maka podsypana pod spod i na gore, kiedy walkowalam nie mialam problemu 😀 <3
Anonim
3 lata temuCzy zamiast margaryny może być masło?
christmas
3 lata temutak moze byc, dodalam tyle razy w tym przepisie maslo, ze naprawde super wyszly bez margaryny 😀 <3 polecam
Małgorzata
1 rok temuA dlaczego ciasto rozwalkowane się kurczy? Mam z tym problem
G Adamczyk
3 lata temuZrobione , pyszne
Ania
3 lata temuPowiem tak – piekę z Córką pierniki od lat z różnych przepisów. Zjadałam tylko po parę sztuk, bo wszystkie zawsze robiły się takie twarde. Te są tak obłędnie mięciutkie, że już nam zniknęła cała porcja i musimy robić drugą ?. Ale to żaden problem, przez to, że ciasto robi się wcześniej ekspresowo bez szczególnego zagniatania i jest takie elastyczne, że dziecko samo rozwałkowuje. Dziękuję za przepis i usuwam wszystkie inne. Wesołych Świąt!
Dominika
3 lata temuTo najlepszy przepis na pierniczki, jestem zdziwiona że tak łatwo zrobić ciasto i jak dużo wychodzi. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło 2kg ciastek. Są super.
Malwina
3 lata temuMiały być na święta a zniknęły w dwa dni. To mówi samo za siebie 😉 No i trzeba będzie zrobić kolejne.. Jedna uwaga – musiałam dodać jeszcze trochę mąki, bo za bardzo się lepiły
Ewa
3 lata temuAbsolutnie wspaniałe pierniki! Niezbyt słodkie, ale lukier też robi swoje. Jeśli ktoś nie lubi z lukrem, proponuję dodać więcej miodu. Dziękuję za przepis, na Boże Narodzenie IDEALNE! 🙂
Barbara
3 lata temuczy moge dac smietane , ktora uzywam do gotowania ( 10 %)
Gosia
3 lata temuCzy konieczne jest przygotowanie tego ciasta dzień wcześniej i zostawienie na noc w lodówce???
Kinga
3 lata temutak
Magdalena
3 lata temuWedług mnie przynajmniej kilka godzin wcześniej, dopóki ciasto nie będzie schłodzone nie ma szans żeby je wałkować. Jak potrzebowałam na ten sam dzień to rano zrobiłam ciasto i włożyłam do zamrażarki, wyszły takie jak schładzane w lodowce
Błażej
3 lata temuSzanowna Pani chciałem z serducha podziękować za ten przepis. Marzyłem właśnie o takich miękkich, puszystych piernikach w czekoladzie domowej roboty i ten przepis sprawdził się na 200% po prostu rewelacja.
Niepieprz
3 lata temuWesołych Świąt ?
Edyta
3 lata temuPrzepyszneeeeee to miękkie odrazu. Najlepsze jakie jadłam.
Super piernik
3 lata temuNajlepsze pierniki na święta dobry smak ale są trochę suche
Ela
3 lata temuJaka maka ? Jaki miód ?
Gość
3 lata temuNo bez przesady żeby pytać o takie rzeczy? Myśl kobieto! Zrób z takiego jakie masz. ?
vanessa
3 lata temusuper
Ola
3 lata temuA czy miód z maragryną dodajemy taki ciepły jeszcze czy trzeba czekać az całkowicie będzie zimny?
Hania
3 lata temuSuper, bardzo smaczne, miękkie i faktycznie bardzo rosną w piekarniku. Upiekę jeszcze jedną porcję bo do świąt będą zjedzone. Ten przepis zachowam na następne lata.
Ela
3 lata temuWitam. Jaki miód ? Jakiego typu maka ?
Niepieprz
3 lata temuKażdy płynny miód będzie odpowiedni, a maka pszenna 🙂
Katarzyna
3 lata temuW ubiegłym roku robiłam z tego przepisu por aż pierwszy w tym roku oczywiście powtórka z moim 3 letnim pomocnikiem. Najlepsze pierniczki. Ile wcześniej przed świętami mogę je przygotować żeby pozostały miękkie?
Niepieprz
3 lata temuKasia, te pierniczki cały czas pozostana miękkie, więc śmiało możesz zrobić wcześniej. Przechowuj je tylko szczelnie zamknięte w słoiku, możesz wrzucić też do nich obierkę z jabłka 🙂
Agnieszka
3 lata temuWyglądają super! Używasz miodu płynnego czy może być wielokwiatowy twardszy? 🙂
Witaj
3 lata temuja używałam twardszego i wszystko się rozpuściło
Aneta
4 lata temuPierniki bardzo smaczne , polecam ???
Ula
4 lata temuKoleżanka poleciła mi ten przepis. Najlepsze pierniczki jakie w życiu robiłam! Ciasto cudnie się wałkuje (choć w pierwszej chwili po wyjęciu z lodówki myślałam, że jest za twarde), pierniczki pięknie rosną i wychodzą mięciutkie. I jest ich duuuuużo! Chyba z 5 albo 6 dużych blach.
Helena
4 lata temuJuż robię je kolejny rok..Wszyscy są zachwyceni.Dzięki za przepis. W tym roku z tego przepisu korzysta już moja wnuczka
Aldona
4 lata temuJaki dokładnie typ mąki?
Dorota
4 lata temuTeraz robię ciasto a piec pierniczki chce jutro po południu wiec nie będzie 24 godzin. Czy to coś zmieni ze ciasto będzie w lodowce mniej niż 24godziny??
Niepieprz
4 lata temuDorota, nic się nie stanie, ciasto po nocy w lodówce będzie już na pewno odpowiednie 🙂
Ela
5 lat temuPrzepis super dziękuję.
Głowiłam się co zrobiłam źle i już wiem. Zamiast 2 białek dodałam jak leci 4 i ciasto było bardzo lejące.woev dodałam sporo mąki ? . Pomimo wszystko wyszły miękkie i pyszne.
Napewno zrobimy ponownie. Podziwiam
Iwona
5 lat temuPierniki cudowne!!! rozpływają się w ustach a po tygodniu w szczelnym zamknięciu są jeszcze smaczniejsze i miększe:) Poleciłam ten przepis trzem osobom i również zakochały się w tych piernikach. Dziękuję za fantastyczny przepis:)
Niepieprz
5 lat temuIwona, dziękuję za przemiły komentarz ? Ogromnie się cieszę !
Szczęśliwego Nowego Roku ?
Violetta
5 lat temuPierniczki najlepsze jakie w życiu jadłam. Zresztą wszyscy po ich skosztowaniu się zakładali. Mięciutkie mimo posypywania sporej ilości mąki.
Polecam!
Iza
5 lat temuRzeczywiście miękkie i rzeczywiście pyszne. Super przepis.
Margo
5 lat temuPierniki wyszły miękkie, smaczne i docenione przez zagraniczne podniebienia. Użyłam masła zamiast margaryny. Dziękuję.
Sabina
5 lat temuPierniczki pychota?dzieki
Agata
5 lat temuNie doczytałam przepisu ze ciasto musi leżakowac 24 h. Czy jutro mogę upiec z ciasta dużego piernika na blaszce ? W jakiej temperatura i ile czasu piec?
Gosia
5 lat temuDziękuję za przepis, pyszne pierniczki dla mnie męża a córka miała jeszcze radość że zdobienia
Aga T i Dzieci
5 lat temuBoskie pierniczki, szukalam takich od lat – rozpływają się w ustach. Przyznaję że poczatkowa konsystencja ciasta mnie martwiła, stąd dziękuję za komentarze potwierdzające żeby się tym nie martwić. Po 24 h ciasto zmieniło się w super plastyczną masę – moje dzieci 8 i 10 lat – same rozwalkowaly i wykrawaly. Gorąco polecam i dziękuję za przepis. Wesolych Świąt!
Magda
5 lat temuPierniczki super ekstra.. Przepis genialny!!! Na stałe zagoszczą na moim stole ?? Dziękuję
Niepieprz
5 lat temuMagda, Wesołych Świąt ??
katastrofa
5 lat temuCiasto bylo bardzo klejące nawet po 24h w lodówce, dodanie mąki również nie pomogło. Wszystko wykonałam zgodnie z przepisem a wyszła totalna katastrofa
Niepieprz
5 lat temuJeżeli wszystko było robione według przepisu to pierniczki nie mogły się nie udać, przy tym przepisie jest to po prostu niemożliwe. Sama robię je co roku, po 3 razy + 300 komentarzy na blogu, na fb i innych stronach społecznościowych i od kilku lat same pozytywne wiadomości, komentarze i oceny 🙂
Przykro mi że pierniczki się nie udały, ale jestem pewna że tutaj akurat problem nie leży po stronie przepisu 🙂
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ??
Kasia
5 lat temu05 kg maki to nie dwie szklanki, jak podałaś w komentarzu a trzy .Ciasto mimo leżakowania nijak nie dało się wałkować.Ale żeby go nie zmarnować wyłożyłam na blaszkę i wyszedł pyszny piernik
Niepieprz
5 lat temuKasia, wszystko zależy od pojemności szklanek. U mnie są to akurat dwie.
Ola
5 lat temuCzy w drugim punkcie czekamy aż masa (miód z przyprawami) wystygnie i potem dodajemy ją do mąki z kakao czy może od razu ciepłą masę dodajemy? Pozdrawiam Wesołych Świąt
Niepieprz
5 lat temuOla, można od razu ciepłe 🙂
Beata
5 lat temuA można zrobić z połowy składników?
Niepieprz
5 lat temuBeata, jak najbardziej.
Ilona
5 lat temuTo jest przepis na idealne pierniczki, super wyszły. Można złączyć dwa ciasteczka i w środek dać marmoladę. Idealne 🙂
Margo
5 lat temuCzy margarynę mogę zastąpić masłem?
Niepieprz
5 lat temuTak
Margo
5 lat temuNie używam margaryny. Czy mogę użyć masła?
Beata
5 lat temuCzy w ilości cukru pudru w recepturze na lukier nie wkradł się błąd? Mają być aż 3 szklanki na te 2 białka i kilka kropli kwasku?
Niepieprz
5 lat temuBeata, wszystko jest ok, ale jeśli chcesz możesz również zrobić delikatną glazurę z cukru pudru i mleka, wtedy 0.5 szklanki cukru pudru zmiksuj z 2,5 łyżki mleka i możesz smarować pierniczki 🙂 Będą miały fajną, delikatną glazurę, jak te kupne pierniki.
Elżbieta
5 lat temuTe pierniczki są super , polecam
Monika
5 lat temuDodałam zwykłą make przez przypadek czy coś z tego wyjdzie? 🙁
Niepieprz
5 lat temuMonika, będzie dobrze 😉
Daj znać po pieczeniu 🙂
Karolina
5 lat temuCzy mogę cukier rozpuścić razem z miodem i margaryną a do białek dodać tylko żółtka? Obawiam się że cukier będzie wyczuwalny w białku. Myślałam żeby dodać brązowy cukier.
Niepieprz
5 lat temuKarolina, cukier nie będzie wyczuwalny w białku, ale nawet jeśli tak by się zdarzyło, to po zmieszaniu wszystkich składników razem, a w tym właśnie ciepłego miodu, cukier nie będzie wyczuwalny w ogóle 🙂
Ela
5 lat temuCo roku robię pierniczki na święta, próbowałam przeróżnych przepisów ale zawsze robiły się twarde po wystygnięciu, być może to leżakowanie 24h spowoduje, że nareszcie będą miękkie. Właśnie się pieką, czekamy na efekty
Niepieprz
5 lat temuEla, te pierniczki Cię nie zawiodą ❤️
Daj znać po pieczeniu 🙂
Ania
5 lat temuWłaśnie upieklam te pierniczki. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Wcale nie urosły i są twarde jak kamień
Niepieprz
5 lat temuAnia, coś jednak musiało pójść nie tak, bo przy tych pierniczkach taki efekt jak piszesz, jest niemal niemożliwy.
Jesteś chyba pierwszą osobą, której pierniczki się nie udały ?
Ania J.
5 lat temuDokladnie. Mnie te pierniczki wyszły i aż chce się je jeść i jeść i jeść xD
Ala
5 lat temuOne sa cudowne!!!
Kasia
5 lat temuPychotka, właśnie upiekłam. Coś wspaniałego:))) Polecam!
Kasia
5 lat temuW 3cim punkcie w przygotowaniu słowo „dodając” sugeruje, że powinno się dodawać cukier i żółtka w czasie ubijania białek, a nie po tym jak już zostaną ubite na sztywno.
Niby taka mała rzecz, a ja (niedoświadczona) już się zdziwiłam czemu mi to nie wyszlo sztywne. Mam nadzieję, że same pierniki wyjdą 🙁
Niepieprz
5 lat temuKasia, tak właśnie ma być. Cukier i żółtka dodajemy w trakcie ubijania piany, kiedy będzie ona już sztywna, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
Monika
5 lat temuPolecam !!!!!
Rewelacyjny przepis
Z roznych korzystałam ale ten najlepszy
Dziekuje
Anonim
5 lat temuPyszne? nam najbardziej smakowały grubsze. Dziękujemy za przepis.
Monika
5 lat temuCudowny przepis
Co roku robie inne ale te pierniczki są wspaniałe.
Dziekuje
KASIA
5 lat temuPierniczki rewelacja. Pyszne i mięciutkie 🙂 polecam każdemu
Martyna
5 lat temuPierniczki wychodzą najlepsze 😉 Zastanawiam się czy dałoby się wykorzystać to ciasto do nadziewanych pierników? To znaczy dwie cienkie warstwy wyciętych kształtów z ciasta połączyć a między nimi na środku dać np. powidła? 😉
Niepieprz
5 lat temuMartyna, pewnie że można by spróbować zrobić je nadziewane. Ja będę piekła te pierniczki jutro dla Syna do szkoły, przy okazji spróbuję zrobić kilka z powidłami 🙂
Pozdrawiam Cię !
Martyna
5 lat temuDaj znać jak wyszły 😀 Pozdrawiam!
Niepieprz
5 lat temuMartyna, pierniczki nadziane marmoladą są przecudowne ? żałuję, że tak późno wpadłam na to by je nadziać. Jutro wrzucę zdjęcie 🙂 Polecam w 200% ?
Joanna
5 lat temuCzy zamiast margaryny można użyć masła? Pozdrawiam
Niepieprz
5 lat temuJoanna, to pytanie padło już kilka razy w komentarzach. Można użyć masła zamiast margaryny.
Pozdrawiam, Justyna
Klaudia
5 lat temuCzy muszę wkładać ciasto na 24h?
Bez tego też będą ok?
Pozdrawiam ?
Niepieprz
5 lat temuKlaudia, ciasto jest zbyt luźne by pracować z nim od razu. Musi odleżeć. Popatrz w komentarzach, kilka osób pisało że trzymali ciasto krócej niż 24h i też było ok.
Marta
5 lat temuWłaśnie włożyłam ciasto do lodówki. Ale niestety zapomniałam kupić sody i dałam proszek do pieczenia. Mam nadzieję że będzie ok ?
Asia
5 lat temuPierniczki wyszły bardzo miękkie tak jak obiecywano w przepisie. Niestety namęczyłam sie z ciastem. Niestety wyszła masa pierniczków
Teresa
5 lat temuWitam,czy można użyć miodu sztucznego, pozdrawiam serdecznie ?
Niepieprz
5 lat temuTeresa, można użyć sztucznego miodu
Patrycja
5 lat temuWitam. Niestety śmietanę dałam chyba zbyt późno, gdy już zdążyła „urosnąć”. Czy będzie to miało wpływ na ciasto?
Niepieprz
5 lat temuPatrycja, nie powinno mieć to wpływu na pierniczki 🙂
k ż
5 lat temuWłaśnie dziś robię pierniczki z tego przepisu
Jolanta
5 lat temuCo roku na święta razem z córką pieczemy pierniki z różnych przepisów aby wypróbować najlepszy. W tym roku właśnie dzisiaj upiekłyśmy z pani przepisu i tak dobrych ciastek jeszcze nie robiłyśmy, Już wiem ,że nie będę próbować innych przepisów bo ten jest najlepszy. Pozdrawiamy i życzymy wesołych świąt.
Niepieprz
5 lat temuJolu, jest mi bardzo miło i bardzo się cieszę, że moje pierniczki tak przypadły Wam do gustu ?
Życzę cudownych i smacznych świąt ??
Agnieszka
5 lat temuPrzed chwilą przygotowałam ciasto. Mam przeczucie, że to będą najlepsze moje dotychczasowe pierniczki ? Teraz pozostaje czekać 24h, a jutro zacznie się pierniczkowe szaleństwo ?
Niepieprz
5 lat temuAgnieszka, czekam na relację z pierniczenia ?
Agnieszka
5 lat temuChętnie dodałabym zdjęcie, ale nie ma możliwości. Tak jak myślałam, pierniczki- poezja! ❤?Pierwsza partia upieczona i w połowie zjedzona przez moje dziecko między innymi, zanim zdążyła być udekorowana ? Druga porcja ciasta chłodzi się już w lodówce i jutro będzie gotowa, aby działać dalej ? Dziękuję za najlepszy przepis!? Wesołych Świąt! ?☃️❤???❤
Niepieprz
5 lat temuAgnieszka, bardzo się cieszę, że pierniczki się udały, a zdjęcie możesz przesłać do mnie na e-mail: [email protected], lub w wiadomości prywatnej na Fanpage NiePieprz TUTAJ 🙂
Pozdrawiam Cię i życzę smacznych i spokojnych Świąt ??
Ani
5 lat temuJa podsypalam mąką i od razu wyrobilam ciasto, są mega pycha ? ? ?
Roksana
5 lat temuPierniczki genialne polecam. Moje ciasto leżało 3 dni. W lodówce.
Beata
5 lat temuWłaśnie zastanawialam się nad tym czy ciasto może być dłużej w lodówce niż 24h. Nie mam dzisiaj czasu już na pieczenie także mogę iść spokojnie spać i jutro je upiec ?
Monika
5 lat temuPomocy! Ciasto po wyjęciu z miski, Klei się, nie da sie za bardzo rozwałkować… przykleja sie bardzo, nie wiem co zrobiłam źle… da się to jakoś uratować jeszcze???
Niepieprz
5 lat temuMonika, spróbuj podsypać mąką, tak maksymalnie do 0,5 szklanki.
Monika
5 lat temuNiestety musiałam dać duzo więcej mąki, bo ciasto kleiło sie do wszystkiego, ale i tak sie udały bo są miękkie, i o takie mi właśnie chodziło 🙂 dziękuję za przepis, jest pyszny 😉
Niepieprz
5 lat temuMonika, musiał zawinić tu chyba jakiś konkretny składnik, ale najważniejsze, że efekt końcowy taki jak powinien być 🙂
Wesołych Świąt ??
Gosia
5 lat temuDziś je piekłam. Zamiast margaryny dałam olej słonecznikowy, ale mniej gramów jak margaryny w przepisie. Wyszły przepyszne, mięciutkie, najlepsze
Monika
5 lat temuCzy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?
Kasia
5 lat temuWitam. Chcę zrobić w najbliższych dniach pierniczki z Pani przepisu. Przyszedł mi przy okazji do głowy pewien pomysł. Otóż na święta chce zrobić ciasto snickersa, którego nigdy nie robiłam. W przepisach czytam różne komentarze że ciasto bywa twarde. Moje pytanie brzmi : czy gdybym upiekla spody z Pani przepisu na pierniczki to czy będzie nadawało się to na przełożenie kremem maslanym i musem toffi? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.
Niepieprz
5 lat temuKasia, powiem Ci szczerze, że nigdy nie pomyślałam, by w ten sposób wykorzystać ciasto na pierniczki, ale myślę że to może być dobry pomysł i ja bym zaryzykowała 🙂
Jeśli podejmiesz się tego eksperymentu, koniecznie daj znać jak wyszło, lub wyślij zdjęcie 🙂
Pozdrawiam Cię, Justyna
Beata
5 lat temuCzy ciasto może stać w lodówce dwa dni? Miałam robić dzisiaj pierniczki ale nie zdążę.
Niepieprz
5 lat temuBeata, ciasto spokojnie poleży, także możesz spać spokojnie ?
Wesołych Świąt ??
Sandra
5 lat temuIle mniej więcej wychodzi pierniczków/blach z tego przepisu? 😉
Iwona
5 lat temuWitam.Szukłam przepisu i znalazłam. Jutro próbuję zrobić.
Ania
5 lat temuNie miałam sprawdzonego przepisu na pierniki, zawsze szukałam czegoś w internecie. W tym roku pierwsza próba – tragedia – ciastem można było wbijać gwoździe. I wtedy natrafiłam na Pani przepis – zaryzykowałam. Efekt mnie powalił! Pierniczki puszyste, mięciutkie, idealnie słodkie – po prostu REWELCJA! Nareszcie mam sprawdzony przepis na wiele lat. Dziękuję! Wesołych Świąt!
Niepieprz
5 lat temuAnia, bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa 🙂
Wesołych Świąt ??
Ola
5 lat temuGdybym chciala zastalic cukier wieksza iloscia miodu to jak?
Anna
5 lat temuWitam . Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz w życiu robię pierniki. Skorzystałam z Pani przepisu i nie wiem czy dobrze wyszło. Zrobiłam przed chwilą i ciasto wyszło dość lejste. Odstawilam do lodówki. Czy ono zrobi się p 24 godzinach takie by je rozwałkować. Czy już się nie nadaje i je wyrzucić
Niepieprz
5 lat temuAnna, spokojnie, tak jak napisałam w przepisie ” Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być, po 24h w lodówce, będzie miało odpowiednią konsystencję do wałkowania „
Kasia
5 lat temuA czy ma znaczenie jaki miód damy ? Sztuczny ,czy prawdziwy ? Czy bez znaczenia . Dziękuję ?
Niepieprz
5 lat temuKasia, miód może być zarówno sztuczny, jak i prawdziwy. Nie ma to wpływu na pierniczki 🙂
Kasia
5 lat temuDziękuję za odpowiedź .
Kamila
5 lat temuWitajcie kochani. Ale odwaliłam numer. Robię te pierniczki od kilku lat i zawsze wychodziły rewelacyjnie a dziś niewiem czy ze zmęczenia czy przez inną cholerę zapomniałam dać masła z miodem. Pomijając fakt, że ciasto było podejrzliwie tępe dodałam masło z miodem i przyprawami zaraz jak się zorientowałam. Jutro dam znać czy miało to jakiś wpływ na pierniczki.
Pozdrawiam
Niepieprz
5 lat temuKamila, koniecznie daj znać czy wszystko się udało 🙂
Kamila
5 lat temuCałe szczęście ciasto na pierniczki nie poszło na zmarnowanie 😀 wyszły jak zawsze fantastyczne, zwłaszcza, że robiłam z dwóch porcji. Jeszcze tylko lukrowa dekoracja i baja. Pozdrawiam :-*
Niepieprz
5 lat temuCudownie ?
Wesołych Świąt ??
Weronika
5 lat temuCzy zamiast margaryny mogę dać masło?
Niepieprz
5 lat temuWeronika, możesz dać masło jak najbardziej.
Emilka
5 lat temuZagotować miód???? Sam???? Nie będzie się nam przysłał?
Niepieprz
5 lat temuEmilka, miód zagotowujemy z przyprawą do piernika. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy.
Kornelia
5 lat temuMoje ciasto jest w lodówce bo wnuczka jutro chce piec, ciasto rzeczywiście dość rzadkie ale trochę tężeje, jutro napiszę jak wyszły
Niepieprz
5 lat temuKornelia, daj znać jutro jak Wam smakowały pierniczki 🙂
Wesołych Świąt ??
Monika
5 lat temuSuper przepis. Prosty. Schłodziłam ciasto na 2h w lodówce bo nie miałam czasu na 24h, a i tak łatwo się wałkowało. Pierniczki wyszły pyszne 🙂
Niepieprz
5 lat temuMonika, wesołych Świąt ??
Piotr
5 lat temuCzy pierniki z czasem robią się twarde
Niepieprz
5 lat temuPiotr, pierniczki przechowywane w zamkniętym pojemniku, dłuugo nie zrobią się twarde 🙂
Patrycja
5 lat temuCzy ciasto powinno być twarde po nocy w lodówce?
Niepieprz
5 lat temuPatrycja, ciasto po nocy w lodówce powinno być miękkie i elastyczne.
Patrycja
5 lat temuJuż wczoraj było dosyć zwarte i kleiste. Dzisiaj jest twardawe. Da się odratowac? Co mogłam źle zrobić?
Niepieprz
5 lat temuHmm ciężko mi tutaj coś doradzić, bo nigdy mi, ani nikomu z czytelników nic takiego się nie przytrafiło, nikt nie pisał o takim problemie 🙁 Ciasta nie da się rozwałkować ?
Dorota
5 lat temuCzy cis to muszę być 24 w lodówce czy można od razu robić
Niepieprz
5 lat temuCiasto jest zbyt luźne, by pracować z nim od razu.
Ola
5 lat temuPomocy moje ciasto się bardzo Klej i leżało 24 h w lodówce?
Marzena
5 lat temuZamiast gotowej przyprawy do pierników zrobiłam swoją: po łyżeczce cynamonu, imbiru gałki muszkatołowej, kardamonu i goździków mielonych. Wyszły obłędnie.Takich pierniczków jeszcze nigdy nie miałam!
Niepieprz
5 lat temuMarzena, świetny pomysł z mieszanką przypraw i wspaniale, że pierniczki zaskoczyły Cię pozytywnie ?
Wesołych Świąt ??
Hania
5 lat temuczy te pierniczki musza lezakować ?
Niepieprz
5 lat temuHania, te pierniczki nie muszą leżakować 🙂 Są miękkie i gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu.
Anonim
5 lat temuSuper ?
Natalia
5 lat temuRobiłam ciasto jak w przepisie. Wyszło mi klejące. Jak mogę temu zaradzić ?
Niepieprz
5 lat temuNatalia, klei Ci się już gotowe ciasto do wałkowania ?
Justyna
5 lat temuDziękuję. Wlasnie zaczynam wyrabiac ciasto. Dam znac wieczorem jakie wyszly
Niepieprz
5 lat temuJustyna, koniecznie daj znać i wyślij zdjęcie ?
Ola
5 lat temuWitam bardzo serdecznie. Pierniczki robię pierwszy raz i nie jestem pewna czy wszystko zrobiłam dobrze. Miód mi się z przyprawą do pierników zagotował chwilę się zagapiłam no i nie wiem czy z tą przyprawą się coś nie zrobiło.Dodałam też zaraz margarynę.Jajeka Ubiłam i dodałam mąkę ale wszystko robiłam w maszynie ale jak to narazie wygląda to ciasto się chyba udało. Nie wiem ale przez to ze ugotowałam miód z tą przyprawą czy coś się z tą z przyprawą nie stało?
Niepieprz
5 lat temuOla, myślę że nic się nie stało i nie powinno mieć to wpływu na efekt końcowy 🙂
Ola
5 lat temuMiód gotowac z przyprawą do pierników lub podgrzać ?
Ola
5 lat temuMiód i margaryna musi być ciepła albo zimna żeby do ciasta dodać?
Niepieprz
5 lat temuOla, miód może być letni przy dodawaniu 🙂
Justyna
5 lat temuCzy miód wlewamy letni?
Niepieprz
5 lat temuJustyna, miód można dodać letni 🙂
Anna
5 lat temuA mogłabym prosić o proporcje mąki, miodu i margaryny w odniesieniu do szklanki/kostki? Niestety nie posiadam wagi kuchennej 🙁
Niepieprz
5 lat temuAnna, 0,5kg mąki to 2 pełne standardowej wielkości szklanki mąki, 200g miodu to 3/4 szklanki, a 125g margaryny to pół kostki margaryny 🙂
Monika
5 lat temuChciałam przygotować dzisiaj ciasto żeby poleżakowało całą noc ale zorientowałam się, że nie mam śmietany.. czy mogłabym ją zastąpić jogurtem greckim?
Niepieprz
5 lat temuMonika, możesz dać jogurt 🙂
Roksana
5 lat temuIle sztuk ciasteczek wychodzi z przepisu?
Iza
5 lat temuCzy moge kilka dni wczesniej przed pieczeniem przygotowac ciasto? Okolo 5 dni.
Niepieprz
5 lat temuIza, możesz 🙂 W komentarzach wcześniej ktoś pisał, że trzymał ciasto w lodówce przez 7 dni i pierniczki były przepyszne 🙂
Danuta
5 lat temuWitam. Syn jest uczulony na białka mleka co mogę dać zamiast śmietany???
Niepieprz
5 lat temuDanuta, ciężko mi cokolwiek tutaj doradzić, nic na szybko nie przychodzi mi do głowy.
Ola
5 lat temuTe pierniczki są cudne. Odstawilam do lodówki na 4 godziny i też super 🙂 jeszcze nie miałam tak super przepisu żeby ciasto było elastyczne i nie klejące i idealne do rozwałkowywania. Polecam, a przepis zapisuję
Niepieprz
5 lat temuOla, Twój komentarz to miód na moje serce ?
Wesołych i spokojnych świąt ?
Ewelina
5 lat temuUpiekłam pierniczki, rzeczywiście są mięciutkie i bardzo pyszne, jedyne co to troszkę mało korzenny smak, ale to już wina użytej przeze mnie przyprawy. Miód dałam sztuczny. Wiele z Was pyta ile sztuk wychodzi. Ja robiłam serduszka i gwiazdki ok 4 cm, choinki ok. 8 cm wys., i ludziki-ciastki takie malutkie i troszkę większe i wyszło mi ok 120 szt 🙂 Dziękuję za przepis, pozdrawiam i życzę wszystkim pięknych Świąt! ?
Niepieprz
5 lat temuEwelina, wesołych świąt ?
Magda
5 lat temuPierniczki już są, mieciutkie i pyszne??
Misia
5 lat temuCzy takie polukrowane ciasteczka mogą 2-3 tyg leżeć ? Czy lepiej lukrować przed świętami
Niepieprz
5 lat temuMisia, mogą leżeć polukrowane w szczelnym pojemniku 🙂
Wesołych Świąt ?
Magda
5 lat temuPieczemy na termoobiegu czy gora-dol ???
Niepieprz
5 lat temuMagda, góra-dół 🙂
Kasia
5 lat temuMoże być śmietaną 12%?
Niepieprz
5 lat temuKasia, może być 🙂
Zuza
5 lat temuIle pierników wychodzi z 1 porcji?
Niepieprz
5 lat temuZuza, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.
Maria
5 lat temuIle pierniczków wychodzi?
Niepieprz
5 lat temuMaria, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo.
Magda
5 lat temuJestem „talentem”co do ciast i ciasteczek.Te wyszły pyszne mięciutkie.Polecam.
Ania
5 lat temuPiekłam różne ciasteczka z różnym skutkiem.Teraz wyszłam z założenia że i „wyjda” jak zawsze i zrobiłam jej +-według przepisu.ciasto odstawiłam na 4 godz. Ciasteczka wyszly super pyszne mieciutkie bez zadnego wysilku.POLECAM
Niepieprz
5 lat temuAnia, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały ??
Ewelina
5 lat temuIle wychodzi pierniczków z jednej porcji?
Halina
5 lat temuWitam,piekę pierniczki tylko z tego przepisu.Są mięciutkie, pulchne i po prostu wyśmienite.Mój wnuk uwielbia pierniczki. Piekę je kilka razy w roku.Dziś piekłam kolejne, ciasto trzymałam w lodówce przez tydzień bo tak wyszło że nie miałam kiedy je upiec. Pierniczki chyba są jeszcze bardziej pulchne. Za tydzień znów będę musiała piec bo braknie na święta.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Halina
Klaudia
5 lat temuCzy można w tym przepisie zastąpić czymś margarynę? W jakich proporcjach? 🙂
Niepieprz
5 lat temuPrawdziwe masło, lub może olej kokosowy ?
Kamila
5 lat temuPierniki pyszne… już drugi rok piekę ? polecam
Niepieprz
5 lat temuKamila, baardzo się cieszę ??
Małgorzata
5 lat temuWitam,
Kakao prawdziwe?
Niepieprz
5 lat temuMałgorzata, zwykłe gorzkie kakao 🙂
Patrycja
5 lat temuCzy może być słodkie kakao typu Puchatek?
Niepieprz
5 lat temuPatrycja, w ostateczności może być, ale wtedy kolor pierniczków może nie być taki jak na zdjęciach 😉
Sylwia
5 lat temuDziękuję za odpowiedź. W takim razie ule i orzeszki zrobię dzień przed świętami. A kruche z marmolada moje już teraz? Które jeszcze ciasteczka mogę zrobić teraz w weekend? Kruche księżyce? A jakieś trufle?
Niepieprz
5 lat temuKruche z marmoladą zmiękną, więc zrobiłabym je tuż przed świętami, nie wcześniej, ale wszelkie kruche ciastka bez nadzienia, księżyce, maślane, korzenne, czy niektóre trufle, możesz zrobić w ten weekend 🙂
Sylwia
5 lat temuJeśli pieke pierniczki z lukrem w ten weekend to mogę je trzymać w lodówce w plastikowym pojemniczku?
I chciałam zapytać czy ciasteczka z kremem typy orzeszki czy ule też trzymać w lodówce przez te dwa tygodnie? A ciasteczka z marmoladą? Co zrobić jeśli nie umiem znaleźć marmolady? Może być dżem? Co zrobić żeby był gładki? Wiem że nie wszystko na temat pierniczków ale może mi pomożesz. Pozdrawiam 🙂
Niepieprz
5 lat temuSylwia, jeśli chodzi o pierniczki to przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają swoją miękkość i nie musisz przechowywać ich w lodówce, mogą stać w temperaturze pokojowej 🙂 np. przechowywane w szczelnym, ozdobnym, dużym słoiku mogą być jednocześnie piękną ozdobą czekającą do świąt 🙂
Ciastka typu orzeszki zrobiłabym maksymalnie na tydzień przed świętami, wtedy możesz przechowywać same ” skorupki ” w lodówce, w szczelnym pojemniku, a na dzień przed świętami tylko je nadziać 🙂 Wtedy będą świeże i pyszne 🙂
Marmoladę znajdziesz w każdym sklepie obok dżemów, ale jeśli nie udałoby Ci się jej jednak dostać, rozejrzyj się za dżemami firmy Łowicz, oni posiadają w swojej ofercie dżemy ekstra gładkie, w 100% z owoców, bez konserwantów i innych dziwactw 🙂
Ewelina
5 lat temuCzy ma znaczenie jakiego miodu użyjemy : prawdziwego czy sztucznego? Mam i taki i taki a nie chciałabym ich zepsuć 🙂
Niepieprz
5 lat temuEwelina, do tych pierniczków spokojnie możesz użyć sztucznego miodu ?
Pozdrawiam :*
Julia
5 lat temuMiód prawdziwy czy sztuczny? Pozdrawiam!
Niepieprz
5 lat temuJulia, sztuczny będzie ok, nie ma potrzeby używania prawdziwego, chyba że Ci na tym zależy ?
MARTYNA
5 lat temuczy pierniczki będą lepsze jak poleżą do świąt ?
Martyna
5 lat temuwitam , wyglądają bajecznie
zawsze robie pierniczki ok 3 tyg przed świętami czy będą nadawać się po takim czasie ?
Niepieprz
5 lat temuMartyna, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniczku, długo zachowają świeżość 🙂
Magdalena
5 lat temuCzy zamiast margaryny można dodać masło?
Niepieprz
5 lat temuMagdalena, jak najbardziej można dać masło 🙂
Marta
5 lat temuIle mniej więcej wychodzi pierniczkow z podanych proporcji? ?
Niepieprz
5 lat temuMarta, wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo
Weronika
5 lat temuWitam. Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji?
Niepieprz
5 lat temuWeronika, to wszystko zależy od wielkości pierniczków jakie zrobisz. Przy standardowych rozmiarach wyjdzie ich bardzo dużo
Małgorzata
5 lat temuA śmietana ma być słodka czy kwaśna?
Niepieprz
5 lat temukwaśna śmietana
Joanna
5 lat temuCzy gotowe ciasto może być dłużej w lodówce, np. 3 dni?
Niepieprz
5 lat temuJoanna, jak najbardziej, nic się nie stanie, 3 dni poleży 🙂
Gosia
5 lat temuNa jaka grubość rozwałkować ciasto?
Niepieprz
5 lat temuGosia, jeśli rozwałkujesz ciasto cieniej ( jak na zdjęciu ), pierniczki będą ok, będą miękkie, ale najbardziej puchate i najlepsze będą jeśli rozwałkujesz je na około 3mm.
Lila
5 lat temuMmm sa naprawdę pyszne, zrobiłam z polowy porcji na próbę przed świątecznymi wypiekami i jestem zachwycona, nie wiem czy chodź parę doczeka jutra ?
Niepieprz
5 lat temuLila, bardzo się cieszę, że pierniczenie udane ?
Przy następnej partii koniecznie pochwal się zdjęciem ?
Pozdrawiam,Justyna
Kasia
5 lat temuCudowne pierniczki upiekłam razem z dziećmi ciasto zrobione dzień wcześniej trzymane w lodówce stwardnialo i ładnie się wałkowało pieknie rosną w piekarniku sa mięciutkie tylko trzeba uważać żeby nie były za cienkie.
Dorota
5 lat temuPierniczki są pyszne. Najlepsze jakie kiedykolwiek piekłam.
Niepieprz
5 lat temuDorota, bardzo się cieszę, że pierniczki smakują 🙂
Rafal
5 lat temuPierniczki są cudowne! Mięciutkie i bardzo smaczne, są troszkę suche ale myśle jak je zamknę w czekoladzie będą wtedy prefekt! Dziękuje za przepis !
Ania
5 lat temuŚmietana słodka czy kwaśna?
Niepieprz
5 lat temuAnia, śmietana kwaśna, 18% ?
Kasia
5 lat temuWitam, jeżeli zacznę je robić teraz, z początkiem listopada to do świąt w odpowiednim zamknięciu zachowają swoją miękkość? 🙂 Przepis wygląda smacznie 😀 Pozdrawiam
Niepieprz
5 lat temuKasia, pierniczki przechowywane w szczelnym pojemniku, zachowają swoją miękkość. Ja zawsze piekę na tydzień/dwa przed świętami, a zajadamy je jeszcze długo po nowym roku 😉
Pozdrawiam Cię ?
Klarka
6 lat temuRobiłam te pierniczki i są naprawdę bardzo smaczne jak i mięciutkie, smakują mi lepiej niż te ze sklepu. Właśnie takiego przepisu długo szukałam 🙂
EDYTA
6 lat temuSUPER
Ania
6 lat temuMam pytanko GDZIE ODKŁADAMY ZAROBIONE CIASTO ?do lodówki ?
Niepieprz
6 lat temuAnia, tak jak napisałam w przepisie, ciasto odstawiamy do lodówki.
Ania
6 lat temuCzy leżakowanie w lodówce jest konieczne, czy można od razu przystąpić do wycinania?
Niepieprz
6 lat temuAnia, leżakowanie jest konieczne, ponieważ ciasto po wymieszaniu składników, jest zbyt luźne. Chociaż kilka godzinek musi poleżeć.
Pozdrawiam!
Aneta
6 lat temuCzy ciasto moze lezakowac w lodowce dluzej np dwie noce??
Niepieprz
6 lat temuAneta, ciasto spokojnie może poleżeć dwie noce. Później tylko, troszkę wcześniej wyciągnij je z lodówki przed pieczeniem, bo może być twarde i ciężkie do wałkowania 🙂
Pozdrawiam!
Inez
6 lat temuWitam,
Czy można zastąpić czymś miód, ewentualnie zmniejszyć jego ilość?
Niepieprz
6 lat temuInez, nigdy nie próbowałam zastąpić tutaj miodu i nie wiem jak zachowa się ciasto, ale może syrop daktylowy sprawdziłby się na jego miejsce ?
Donata
6 lat temuPierniki bardzo dobre. Ja dałam mniej śmietany i za każdym razem przed wałkowaniem podsypywałam mąką. Wyszły fenomenalne , przede wszystkim zachowały kształt foremek.
Niepieprz
6 lat temuDonata, Twoje pierniczki wyszły idealnie ?? Wspaniałe ! Pięknie się prezentują !
Pozdrawiam Cię i już teraz życzę słodkich i spokojnych Świąt ?
Danuta
6 lat temuMam wątpliwości co do przepisu na lukier. 3 szlanki cukru?
Niepieprz
6 lat temuDanuta, jeżeli lukrem chcesz zrobić kontury, wzorki, napisy itp. to tak, 3 szklanki cukru sprawią, że lukier będzie gęsty, idealny do wzorów ( jak na zdjęciu pierniczka z reniferem ).
Jeżeli chcesz jednak tylko przesmarować pierniczki lekko lukrem, wtedy zdecydowanie wystarczy 1 szklanka cukru pudru na 1 białko ?
Pozdrawiam gorąco!
Agata
6 lat temuTo znowu ja ?
Ciasto w lodówce, jutro zaczynamy pieczenie ?
Dodany później zdjęcia
Pozdrawiamy ?
Niepieprz
6 lat temuAgata, już teraz życzę udanego pierniczenia i czekam z niecierpliwością na efekty końcowe ??
Pozdrawiam gorąco ❤️
Danuta
6 lat temuPolecam
Hania
6 lat temuCzy śmietana kwaśna czy słodka?
Niepieprz
6 lat temuHania, zwykła śmietana 12% lub 18% 🙂
Pozdrawiam!
Ania
6 lat temuCzy pierniczki mona robic odrazu po zrobieniu ciasta, bo bede je robic w szkole i nie ma czasu aby leżało?
Niepieprz
6 lat temuAnia, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt rzadkie, by z nim pracować.
Maria
6 lat temuPierniczki są pyszne i miękkie jak było w opisie 🙂
Niepieprz
6 lat temuMaria, bardzo się cieszę, że pierniczki smakowały 🙂
Pozdrawiam!
Niepieprz
6 lat temuPatrycja, jeśli rozwałkujesz ciasto cienko, pierniczki zachowają po upieczeniu wzór, jednak nie będzie on idealny 🙂
Załączam Ci zdjęcie jak to wygląda po upieczeniu w przypadku tego przepisu 🙂
Pozdrawiam gorąco!
Patrycja
6 lat temuCzy pierniczki można stemplować?tzn. czy po upieczeniu będzie widoczny wzór? 🙂 pozdrawiam
AsiaMyszka
6 lat temuWitam. Mam zamiar spróbować zrobić pierniczki z tego przepisu. 🙂 jestem troszkę beztalenciem kulinarnym ale skoro innym wychodzą to myślę, że mi też wyjdą. Dziś zrobię ciasto więc postaram się jutro dodać zdjęcie (o ile zdążę zrobić, bo znając córki to zaraz zjedzą) 😀
Całe życie marzyłam o własnych pierniczkach i dekorowaniu ich. Mam nadzieję, że dzięki Pani przepisowi się to uda 🙂
Niepieprz
6 lat temuAsiu, uda się na pewno, a gdybyś potrzebowała pomocy, pisz śmiało 🙂
Pozdrawiam Cię gorąco i czekam na wiadomość jak poszło i jak smakują pierniczki, ale i oczywiście koniecznie zdjęcia :*
Elzbieta
6 lat temuNajlepsze pierniki na swiecie. Absolutna pycha!!!!!! Dlugo szukalam dobrego przepisu , teraz moge powiedziec ze to bedzie moj rodzinny przepis -oczywiscie pozyczony . Pysznosci!!! Miekkie i tak smaczne , ze trudno to opisac.
Niepieprz
6 lat temuElu, bardzo się cieszę, że pierniczki zapiszą się na stałe w Twojej rodzinie 🙂
Miód na moje serce :*
Pozdrawiam Cię gorąco !
Monika
6 lat temuTrzeba to powiedziec glosno, najlepsze pierniczki ever. Ciasto mialam w lodowce 6h, pracuje sie z nim fantastycznie, pierniczki po 5-6 min w piekarniku sa jak marzenie.. na pewno bede polecac ten przepis wszystkim i sama jeszcze z niego skorzystam..
Agata
6 lat temuKiedy najlepiej zacząć pięć pierniki? Ile przed świętami?
Pozdrawiam ?
Rok temu też je piekliśmy PYCHA ?
Niepieprz
6 lat temuAgata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂
Są przepyszne zarówno upieczone wcześniej, jak i na świeżo, pieczone na dzień przed Świętami 🙂
Niepieprz
6 lat temuBardzo się cieszę, że pierniczki będą u Was również w tym roku ? Cudownie !
Agata
6 lat temuWitam ponownie ?
Kiedy można upiec pierniki, jaki czas przed świętami? Pozdrawiam ?
Niepieprz
6 lat temuAgata, spokojnie możesz je upiec na tydzień, czy dwa przed świętami. Jeśli będziesz przechowywała je w szczelnie zamkniętym pojemniku, długo zachowają świeżość i miękkość 🙂
W zeszłym roku piekłam pierniczki na kilka dni przed świętami, a Syn zajadał się nimi jeszcze po nowym roku 🙂
Kasia
6 lat temuSą przepyszne 🙂 Ciasto zrobiłam dzisiaj i dzisiaj też piekłam, bo obiecałam córce, że pierniczki zrobimy razem, a w tygodniu byłoby ciężko. Ciasto włożyłam oczywiście do lodówki, potem na 2-3 godziny do zamrażarki. Dalej trochę się lepiło, więc podsypałam mąki (dość sporo), a mimo to pierniczki są miękkie i puszyste (pierwsze aż tak nie wyrosły, ale późniejsze już pięknie – nie rozwałkowywałam ciasta aż tak cieniutko jak na zdjęciu, tak mniej więcej na 3 mm).
Pierniczki będę musiała upiec jeszcze raz przed samymi świętami i chyba z podwójnej porcji, bo z tych dzisiejszych połowy już nie ma i do świąt na pewno reszta nie przetrwa 🙂 Ale naprawdę warto, dzięki za przepis 🙂
Niepieprz
6 lat temuKasiu, fantastycznie ! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że pierniczenie się udało i co najważniejsze, smakowało 🙂
U mnie również te pierniczki robią furorę za każdym razem, chyba właśnie dzięki temu, że są tak mięciutkie i można zajadać od razu 🙂
Przy kolejnym pieczeniu, koniecznie załącz zdjęcia pierniczków ?
Pozdrawiam Cię gorąco !
Justyna
Zosia :)
7 lat temuWitam. Są i moje 🙂 Tydzień szukałam przepisu i trafiłam na ten. I już zostanie tym numerem 1. Super, ekstra, mega och bajka. Dzisiaj zdobimy 🙂 Dziękuję za przepis. Wrócę po więcej. Pozdrawiam 😀
Aneczka
7 lat temuWlasnie zrobilam ciasio jutro zabieram sie za pieczenie jesli tak sa chwalone to mysle ze wyjda przepysznie :))))
Niepieprz
7 lat temuAneczka, będzie pysznie 🙂
Joanna
7 lat temuCzy zamiast margaryny można dodać olej? Córka już doczekać się nie może a ja masła ani margaryny nie mam
Niepieprz
7 lat temuJoanna, nigdy nie próbowałam takiej zamiany, ciężko mi powiedzieć.
basia
7 lat temujaka śmietana kwaśna czy słodka?
Niepieprz
7 lat temuBasia, kwaśna śmietana 🙂
Jola Jolowska
7 lat temuPierniczki suuuuper gorąco polecam.:)
Anka
7 lat temuWitam. Czy zamiast smietany moge dodac mleko?? Dziekuje..
Niepieprz
7 lat temuAnka, a może jogurt naturalny?
Anka
7 lat temuDodałam śmietanę kwaśna 18% plus trochę mleka i wyszły super… dziękuję…
Karo
7 lat temuPrzepis jest po prostu boski. A pierniczki palce lizać. Dzuekuje Pani Justyno po sto kroć… od dziś ten blog będzie moim świętym blogiem ?. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia ?
Niepieprz
7 lat temuKaro, bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że pierniczki udane 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie, zapraszam jak najbardziej częściej i również życzę Spokojnych Świąt :*
Agata
7 lat temuJa… zbierałam sie od dwóch tygodni do robieni ?
Ale już ciasto zrobione, jutro rano biore się za pieczeniae pierniczków.
Moja córka jak wróci ze szkoły na pewno będzie chciała je już dziś piec ?
Lukrowanie i dekorowanie będzie najpiękniejsze ❤
Będziemy robić to z mężem, dziećmi oraz koleżanką i jej synem.
Pozdrawiam mam nadzieję że będą pyszne ❤
Niepieprz
7 lat temuAgata, wspaniale ❤
U mnie jedna tura tegorocznych pierniczków już poszła dla Synka do szkoły wczoraj, ale już zapowiedział kolejne pierniczenie, także jutro robię ciasto i na weekend również pieczemy 🙂
Koniecznie daj znać jak udało się wspólne pieczenie i dekorowanie ❤❤
Słodkiego pierniczenia :*
Agata
7 lat temuNiestety koleżanka chora… corka sama dekorowala ze mna, ale robić następne muszę ☺ po tamtych zostaly okruchy ?
Niepieprz
7 lat temuAgata, ależ one piękne ?
Edyta
7 lat temuWitam, czy zamiast margaryny mogę dodać masło? 🙂
Niepieprz
7 lat temuEdyta, możesz dodać masło 🙂
Agnieszka
7 lat temuJakiego miodu dodać, sztucznego czy prawdziwego?
Niepieprz
7 lat temuAgnieszka, lepszy będzie sztuczny, ale jeśli wolisz, może być też prawdziwy 🙂
Dorota
7 lat temuNie wiem jak to sie stalo ale w zyciu nie ponioslam takiej kleski. Piernik dramat. Wogole nie urosly sa twarde i bardzo szybko sie pala. Robilam wiele razy potrawy i ciasta z blogow ale ten przepis. Poleglam na calej lini chociaz probowalam dwa razy
Ania
7 lat temuWitam, można piec góra – dół – termoobieg czy lepiej nie używać termoobiegu? Ciasto w lodówce, jutro pieczemy tzn. już dziś na wieczór 😉 Pozdrawiam 😀
Niepieprz
7 lat temuAnia, pieczemy góra dół, z termoobiegiem bym nie próbowała 😉
Koniecznie daj znać po pieczeniu, może uda się załączyć zdjęcia :*
Ja jutro też zabieram się za pierniczki 🙂
Ania
7 lat temuUpieczone 😀 wersja produkcyjna – przed lukrowaniem 😉 pyszne, mięciutkie, tzn. jak bardzo rozwałkowane to za dużo nie urosły, ile ich wyszło to nie wiem – jak na zdjęciu pojemnik – byłoby więcej gdyby nie podjadali na bieżąco po wyjmowaniu z piekarnika 😀 test każdej partii musiał być 😀 przepis super, teraz za lukrowanie jakieś trzeba się zabrać 😉 Pozdrawiam :-*
Niepieprz
7 lat temuAnia, wspaniałe! Wyglądają tak przepysznie, aż sama nabrałam ochoty na pieczenie 🙂
Bardzo się cieszę, że pierniczenie udane i dziękuję za zdjęcie :*
Pozdrawiam Cię gorąco :*
Weronika
7 lat temuChcialabym upiec pierniczki, ale z mniejszej porcji. Moj piekarnik jest straszny. Wszystko piecze dwa razy dluzej i czesto niedopieka ciast, zazwyczaj zakalce wyciagam, dlatego mam juz dosyc.obiecalam jednak corce ze upieczemy pierniczki… Ale 200 szt to za duzo,jesli beda nadawaly sie do kosza przez piekarnik. Chcialam zmniejszyc proporcje chociaz o polowe. Na ile ustawic piekarnik? I czy moge przykryc je folia aluminiowa zeby lepiej trzymalo cieplo i podkrecic piekarnik? Juz brak mi na niego pomyslow. Moze ma ktos jakies rady, ale takiego „przyjaciela” w domu? Pozdrawiam
Niepieprz
7 lat temuWeronika, możesz jak najbardziej upiec pierniczki z połowy porcji, ( w zależności od wielkości foremek, wyjdzie ich i tak sporo ), ale jednak mają one w sobie to coś, że trudno je zepsuć, więc możesz też nie zmieniać nic w przepisie, a po prostu jeśli faktycznie piekarnik nie podoła, to po zamrozisz resztę ciasta na ” lepsze czasy ” 🙂
Pierniczki możesz przykryć folią, nie zaszkodzi im to w żaden sposób, one bardzo szybko się pieką, tak jak napisałam, potrzebują dosłownie kilku minut i są gotowe 🙂
Moja rada jest taka: zaryzykowałabym i nie próbowała zmieniać temperatury piekarnika. Spróbowałabym zrobić je według przepisu, czyli w 200st. od 5 do 10 minut, w zależności od wielkości 🙂
Pamiętaj tylko, że im grubsze, tym dłużej czasu potrzebują, ale będziesz widziała na oko, kiedy będą gotowe – będą pulchne 🙂
Jednak to Ty znasz swój piekarnik najlepiej, dlatego mimo moich najszczerszych chęci, ciężko mi doradzać 🙁
Weronika, koniecznie daj znać jak zdecydujesz się na pierniczenie, jak wyszło i jak było w praktyce, a w razie wątpliwości, pisz śmiało :*
Weronika
7 lat temuOk. Dziekuje za odpowiedz. Jutro robie ciasto, a w poniedzialek pieczemy. Skoro mozna zamrozic to sprezentuje najwyzej ciasto mamie i ona upiecze ? dam znac co z tego wyjdzie ? jestem bardzo ciekawa ??
Niepieprz
7 lat temuWeronika, koniecznie daj znać :*
Trzymam kciuki za piekarnik, oby poszło po Twojej myśli :*
Weronika
7 lat temuWyszly ? ja i corka jestesmy szcześliwe ? w tygodniu druga partia bedzie ? 5 minut i gotowe a co najwazniejsze, pyszne ? dziekuje za rady i za przepis? pozdrawiam
Niepieprz
7 lat temuWeronika, cudownie!
Wyglądają obłędnie ! Bardzo się cieszę, że się udało :*
Pozdrawiam :*
Linka
7 lat temuPOEZJA smakowa, Najlepszy przepis z jakiego robiłam pierniki, dodałam tylko mniej cukru i to był trzcinowy. Na stałe będą gościć u mnie w domu.
Ludzie róbcie bo warto, naprawdę są miękkie.
Dziękuje za przepis, jestem wdzięczna do grobowej deski 🙂 LINKA
Niepieprz
7 lat temuLinka, twoje słowa to miód na moje serce 🙂
Bardzo się cieszę, że pierniczki się sprawdziły i zostaną z Tobą na dłużej 🙂
Następnym razem, koniecznie prześlij zdjęcie :*
Pozdrawiam i życzę udanych przygotowań świątecznych :*
gosia
7 lat temupierniczki wyszły przepyszne, ale ciasto po leżakowaniu było rzadkie i musiałam dodać trochę mąki, pozdrawiam
Kinga K.
7 lat temuWitam, czy zamiast dodawać cukier mogę zwiększyć ilość miodu? Jeśli tak to może ma Pani jakieś sprawdzone proporcje? Mam dwa litry miodu i wolałabym go użyć zamiast dodawać cukier, ale boję się, że zakłócę tym całą konsystencję ciasta i nie wyjdzie.
Niepieprz
7 lat temuKinga, zamiast 200 dałabym 300g miodu, brak cukru nie będzie miało wpływu na konsystencję ciasta 🙂
Jedyne co może mieć wpływ to mąka o różnej chłonności, dlatego jeśli po leżakowaniu ciasto nie będzie odpowiednie do wałkowania, dosyp odrobinę mąki 🙂
Kinga K.
7 lat temuWyszło pysznie 😉 miękkie i aromatyczne pierniczki nawet kilka dni po 😉 cudne ciasto, bardzo dziękuję za przepis 😉
Niepieprz
7 lat temuKinga, bardzo się cieszę 🙂
Ja również za kilka dni, zabieram się za nie 😉
Pozdrawiam :*
Ja
7 lat temuPierniczki rzeczywiście pyszne, ale ciasto na następny dzień jest nadal rzadkie i trzeba dodać sporo mąki, żeby dało się rozwałkować i żeby można było z nich wycinać pierniki. Czy tak powinno być?
Niepieprz
7 lat temuZdecydowanie nie powinno tak być. Na drugi dzień od razu powinno się dać ciasto uformować w kulę, ale cieszę się, że pierniczki smakowały 🙂
Ewa
7 lat temuWitam
Na ile wcześniej przed Świętami można przygotować pierniczki??
Niepieprz
7 lat temuEwa, nawet gdybyś przygotowała je teraz, w grudniu byłyby przepyszne 😀
W zeszłym roku pierniczki zrobiłam dwa tygodnie przed Świętami, a zajadałam się nimi do końca stycznia 🙂
Myślę, że początek grudnia jednak będzie najodpowiedniejszym czasem 🙂
Pamiętaj tylko, by przechowywać je w szczelnym pojemniku i koniecznie pochwal się zdjęciem z pierniczenia 😉
Pozdrawiam :*
Ewa
7 lat temudziekuje☺ na pewno wstawie zdjecia☺ bedziemy z córka je robic☺
joanna
5 lat temuPierniczki tak pyszne, jeszcze takiego przepisu nie miałam , od razu pachnie ŚWIĘTAMI.
Krysia
7 lat temuPostaram sie upiec , napisze jak sie udaly . Dziekuje za przepis ?
Wiola
7 lat temuPieczemu góra dół?
Niepieprz
7 lat temuWiola, tak 🙂
Anonim
8 lat temuDzień dobry!
Czy mogę pierniczki nadziać marmoladą? Próbowała pani kiedyś? Boję się, że nie upieką się jak trzeba…
Niepieprz
8 lat temuJak najbardziej można zrobić je nadziewane, wyjdą równie pyszne, a może nawet i lepsze 🙂
Bez obaw 🙂
Karolina
8 lat temupierniczki wspaniałe mieciutkie
Karolina
8 lat temupierniczki wyszły wyborne mięciutkie
Agnieszka
8 lat temuRobiła pierwszy raz ,są pyszne
Joanna
8 lat temuCzy ciasto na pierniczki musi leżeć w lodówce 24 godz ? Próbowała Pani piec pierniczki od razu ?
Niepieprz
8 lat temuJoanna, ciasto po wymieszaniu wszystkich składników, jest zbyt luźne by wałkować z niego pierniczki, dlatego swoje w lodówce musi odleżeć 🙂
Z tego względu nie próbowałam nigdy piec ich od razu 🙂
Anonim
8 lat temuWłaśnie to zauważyłam więc ze względu na to, że muszę je upiec dziś, podzieliłam ciasto na mniejsze kulki, z których zrobiłam placki i wsadziłam do zamrażalnika.Dam im 3 godziny. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
Niepieprz
8 lat temuPotrzebujesz ich na jutro ?
Joanna
8 lat temuNie po prostu w tym tygodniu będę pracowała po 12 godzin więc nie będę miała na to czasu a obiecałam synkowi że zrobimy tylko nie przemyślałam tego wcześniej
Niepieprz
8 lat temuRozumiem, jeśli faktycznie nie masz możliwości w tygodniu, to spróbuj dziś, myślę że po kilku godzinach w lodówce, ciasto będzie już współpracowało 🙂
Gość23
8 lat temuCoś wspaniałego! Pierwszy raz upiekłam je do przedszkola do dekorowania dla moich podopiecznych. Oczywiście większość została zjedzona zanim zdąrzyliśmy je pomalować. Dziś postanowiłam upiec je jeszcze raz, udekorować i zapakować w folię do pieczenia z kokardką jako prezenty dla bliskich. Połąże taką paczuszkę na każdy talerzyk wigilijny. Dziękuje za przepis! Są naprawdę wyśmienite!
Niepieprz
8 lat temuBardzo się cieszę, że pierniczki sprawdziły się dla dzieciaczków 🙂 Sama mam przedszkolaka w domu, więc wyobrażam sobie ich radość 🙂
Pomysł z paczuszkami – wspaniały! Już teraz życzę Radosnych i rodzinnych Świąt :*
Monika
8 lat temuCzy pierniczki mozna udekorowac od razu po ich osiągnięciu, czy lepiej zaczekac do ostatnich dni przed Wigilią? Pozdrawiam: )
Niepieprz
8 lat temuMonika, jak najbardziej można lukrować pierniczki od razu po przestygnięciu i przechowywać już udekorowane 🙂
Anonim
8 lat temuSwietny przepis! Dziekuje i polecam
Kasia
8 lat temuPierwszy raz mam przepis na super pierniczki. Sa miekkie nie trzeba czekac tylko od razu można jesc. Pieklam juz dwa razy. Niestety swiat nie doczekaja bede piekla znowu. Przepis polecilam calej rodzinie i znajomym.
Niepieprz
8 lat temuKasia, bardzo miło mi to słyszeć 🙂
Cieszę się, że pierniczki zasmakowały całej rodzince 🙂
Pozdrawiam :*
Anonim
8 lat temuWitam, ciasto na pierniczki przygotowane… Pachnie obłędnie… (super się wszystko połączyło). Jutro dzieciaki będą wycinać, myślę że będzie to nasz ulubiony przepis 🙂 Pozdrawiam!
Niepieprz
8 lat temuBardzo się cieszę 🙂 U mnie też małe rączki wykrawały kształty pierniczków, a po tygodniu po pierniczkach nie było już śladu 🙂
Czekam na relację z pierniczenia i koniecznie zdjęcia efektu końcowego 😉
Pozdrawiam!
Iza
8 lat temuWitam, Czy wszystkie składniki mieszamy ręcznie ze soba, czy mikserem? A miód może być sztuczny? Pozdrawiam
Niepieprz
8 lat temuIza, składniki najlepiej mieszać ręcznie i to dosłownie 😉 ale nie ma przeciwwskazań by używać robota z hakiem, czy też łyżki.
Miód jak najbardziej może być sztuczny 🙂
Dżastii
8 lat temuI można je zrobić 24 h przed świętami i takie będą mięciutkie? Nie potrzebują leżakowania? 🙂
Niepieprz
8 lat temuDżastii, można zrobić je dzień przed świętami, można nawet w dzień Wigilii i będą idealne, fajnie też udekorować lukrem jak wyżej – polecam na prawdę 🙂
Nie potrzebują leżakowania, ale pamiętaj by trzymać je w szczelnym pojemniku/słoiku, wtedy zachowają swoją miękkość na długi czas 🙂
P.S Moje pierniczki dziś mają równo tydzień i są tak samo miękkie jak w dzień pieczenia – codziennie rano podjadam kilka do kawy 😉
Aśka
8 lat temuSa przepyszne!!!
kinga
8 lat temuWitam.Na zdjeciu (z wycieta choinka)widac jak cienko jest walkowane ciasto czy z tak cienkiego placuszka wyjda takie grubaski jak na zdjeciu centralnym?
Niepieprz
8 lat temuKinga, dokładnie tak 🙂
Pierniczki wychodzą bardzo puchate, mimo cienkiego wałkowania 🙂
Kamil
8 lat temuPierniczki wyglądają pięknie. Przyda się przepis na święta ! dziękuję! 🙂
Anonim
8 lat temuA jaką śmietanę należy dodać? Kwaśną czy słodką?
Niepieprz
8 lat temuZwykłą, kwaśną śmietanę 18% 🙂
Justyna
8 lat temuPierniczki wyglądają cudownie, na pewno skorzystam 🙂
Niepieprz
8 lat temuSzczerze zachęcam, bo na prawdę warto 🙂
Koniecznie daj znać jak upieczesz 🙂
Pozdrawiam!
Magdalena
8 lat temuwyglądają idealnie:)
Beata
5 lat temuMoje właśnie się pieką ciekawe co wyjdzie