Pesto to świetny dodatek do makaronu, mięs, grzanek itp. :) Warto je zrobić, jeżeli macie w domu już lekko więdnącą rukolę, która może już nie specjalnie smakuje i wygląda. Zamiast ją wyrzucać, lepiej zrobić coś zdrowego i pożytecznego.
Ja swoje zrobiłam z ziarnami słonecznika, ale jeżeli macie i lubicie, to można zastąpić je orzeszkami piniowymi, będą nawet lepsze od słonecznika :)
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 1/4 szklanki oleju ( może to być oliwa, lub mieszanka oleju z oliwą )
- 3 łyżki uprażonego słonecznika
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wszystko razem wkładamy do jednego pojemniczka, rozdrabniamy dokładnie blenderem.
- Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Gabriela
10 lat temuSuper rozwiązanie dawka dobrych i ukrytych witamin dla moich maluszków 🙂
Marta
11 lat temujedyna sałata której nie jem i nie lubię to właśnie rukola 🙂