Pasztet z pistacjami i płatkami pomidora

4.6/5 - (44 oceny)
Ten pasztet już był na blogu. Dzisiejsza wersja jest tylko wzbogacona o pistacje i płatki pomidora, a smak całkowicie inny, nie do opisania.

Składniki:

  • 400g wątróbki drobiowej
  • 200g mielonej słoniny
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • garść pistacji
  • garść suszonych płatków pomidora
  • dowolne przyprawy
  • Przygotowanie:

    1. Wątróbkę oczyszczamy, 1 cebulę kroimy w półplasterki i całość podsmażamy do uzyskania brązowego koloru ( tak jak do obiadu ).
    2. W międzyczasie słoninę przekładamy go garnka o grubym dnie i chwilę smażymy/topimy. Jeżeli nasza wątróbka jest już gotowa, dodajemy ją do słoniny. Teraz dodajemy płatki pomidora i nasze przyprawy, u mnie był to pieprz, sól, zioła prowansalskie, szczypta papryki słodkiej, szczypta przyprawy do mięsa i majeranek. Mieszamy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.
    3. Drugą cebulę kroimy w kostkę, smażymy na brązowo, dodajemy do masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy masa przestygnie dodajemy do niej jajko, pistacje i bułkę tartą. Mieszamy i przekładamy do foremek, w których będziemy piekli nasz pasztet. Możemy posypać przed włożeniem do piekarnika pasztet z wierzchu jeszcze odrobiną bułki. Pieczemy w 180st. przez około 40 minut ( tyle trwało to u mnie ).
    4. Po upieczeniu zostawiamy nasz pasztet w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy go jeszcze do lodówki, by całkowicie stężał.

    Udostępnij przepis

    Pinterest

    Sprawdź te przepisy

    Pizza – Ciasto na pizzę
    Pizza z chleba
    Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
    Sałatka grecka
    Fit majonez
    Sos tatarski
    Sałatka Gyros
    Domowe nachos – przepis jak zrobić

    Pasztet z pistacjami i płatkami pomidora

    Pasztet z pistacjami i płatkami pomidora to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Przekąski znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pasztet z pistacjami i płatkami pomidora zdecydowanie polecam każdemu.

    Smakowało? Napisz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    BRAK KOMENTARZY

    Bądź pierwszy