Pałki kurczaka w panierce, mega chrupiące
Loading...

Pałki kurczaka w panierce

Pałki kurczaka w panierce

Łączny czas:
Kategoria: Dania główne

Oceń przepis:
0 głosów

Pałki kurczaka w panierce

Soczyste i chrupiące pałki z kurczaka w panierce. Pomysł na niedzielny obiad, na imprezę, na przekąskę dla dzieci..
Całkiem inna, ulepszona panierka. Zapraszam do wypróbowania, bo uważam że warto:)

Składniki:

- pałki, skrzydełka z kurczaka
- łyżeczka papryki czerwonej ostrej
- łyżeczka pieprzu i soli
- szczypta ziół prowansalskich

Na ciasto naleśnikowe

- 250 gram mąki
- 200 gram mleka
- trochę wody
- łyżka soli
- jajko
- papryka czerwona ( pół łyżeczki )

Dodatkowo

- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

* Części kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
* Przygotowujemy w misce ciasto naleśnikowe ( przepis znajdziecie tutaj ) , powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki. Do drugiej miski wsypujemy mąkę.
* Kurczaka obtaczamy w cieście, następnie w mące, otrzepujemy z nadmiaru mąki  i wrzucamy na głęboki olej.
* Smażymy 10-15 minut na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. Kładziemy nasze chrupiące pałki kurczaka na ręczniku papierowym, by wchłonęły tłuszcz ze smażenia.

chrupiący kurczak

chrupiący kurczak

 

palki z kurczaka

palki z kurczaka

 

kurczak6

chrupiące pałki z kurczaka

 

pałki z kurczaka w panierce

pałki z kurczaka w panierce

Gotowe pałki kurczaka możemy podawać do obiadu z ziemniakami, bądź z frytkami i dowolnym sosem, np. czosnkowym .

1 Comment


    • Kamila
      Replay Cancel Replay
    • Sierpień 31, 2013

    Długo szukałam takiego przepisu, w niedzielę zrobię takie pałeczki dla moich dzieci. Mam nadzieje że mi wyjdą tak jak Tobie

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*


9 − cztery =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Witam!


Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dość wcześnie, bo zawsze szpiegowałam swoją Mamę w kuchni a Ona widząc to, chętnie dzieliła się ze mną swoją wiedzą i udzielała rad . Jednak prawdziwą pasją i przyjemnością dla mnie, gotowanie stało się dopiero wtedy gdy opuściłam kuchnię Mamy, a zaczęłam rządzić w swojej. W Moim życiu jest dwóch Mężczyzn więcej...

Statystyki

Online: 1 osób
Dzisiaj: 61