Pałki kurczaka w panierce, mega chrupiące
Imprezowe przekąski na każdą okazję

Pałki kurczaka w panierce
1

Pałki kurczaka w panierce

Pałki kurczaka w panierce

Soczyste i chrupiące pałki z kurczaka w panierce. Pomysł na niedzielny obiad, na imprezę, na przekąskę dla dzieci..
Całkiem inna, ulepszona panierka. Zapraszam do wypróbowania, bo uważam że warto:)

Składniki:

- pałki, skrzydełka z kurczaka
- łyżeczka papryki czerwonej ostrej
- łyżeczka pieprzu i soli
- szczypta ziół prowansalskich

Na ciasto naleśnikowe

- 250 gram mąki
- 200 gram mleka
- trochę wody
- łyżka soli
- jajko
- papryka czerwona ( pół łyżeczki )

Dodatkowo

- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

* Części kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
* Przygotowujemy w misce ciasto naleśnikowe ( przepis znajdziecie tutaj ) , powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki. Do drugiej miski wsypujemy mąkę.
* Kurczaka obtaczamy w cieście, następnie w mące, otrzepujemy z nadmiaru mąki  i wrzucamy na głęboki olej.
* Smażymy 10-15 minut na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. Kładziemy nasze chrupiące pałki kurczaka na ręczniku papierowym, by wchłonęły tłuszcz ze smażenia.

chrupiący kurczak

chrupiący kurczak

 

palki z kurczaka

palki z kurczaka

 

kurczak6

chrupiące pałki z kurczaka

 

pałki z kurczaka w panierce

pałki z kurczaka w panierce

Gotowe pałki kurczaka możemy podawać do obiadu z ziemniakami, bądź z frytkami i dowolnym sosem, np. czosnkowym .





Podsumowanie
Oceń przepis:
Nazwa
Pałki kurczaka w panierce, mega chrupiące
Data publikacji
Czas przygotowania
Ocena
5
Na podstawie 10 ocen(y)
Justyna Malczyk

Jeden komentarz na “Pałki kurczaka w panierce

  1. Odpowiedz Kamila sie 31, 2013 12:10

    Długo szukałam takiego przepisu, w niedzielę zrobię takie pałeczki dla moich dzieci. Mam nadzieje że mi wyjdą tak jak Tobie

Dodaj komentarz

  

  

  

Visit niepieprz.pl's profile on Pinterest.