Pączki pieczone to trochę takie puchate bułeczki, są bardzo delikatne i puszyste ??
Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, co zdecydowanie działa na ich korzyść ?. Z poniższego przepisu wychodzi około 13 pączków.
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 20g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 3,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- Dodatkowo:
- budyń o dowolnym smaku
- 350ml mleka do ugotowania budyniu
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Budyń ( proszek ) mieszamy w szklance, w 100ml mleka. Resztę mleka gotujemy, a kiedy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń ze szklanki, energicznie mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Szklankę mleka podgrzewamy z cukrem. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy.
- Do misy robota wsypujemy mąkę, wlewamy podgrzane mleko z drożdżami, dodajemy jajko i masło. Mieszamy za pomocą haków, do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta tworzymy kulę ( ciasto nie będzie bardzo zwarte, ale powinno bez problemu dać się uformować ) oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 2 godziny.
- Po 2 godzinach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na placek grubości 1,5cm i wycinamy kółka szklanką, lub obręczą. Na każdy krążek, po delikatnym rozpłaszczeniu go w dłoni, nakładamy po łyżce budyniu i zlepiamy brzegi, zbierając łączenie w jednym miejscu.
- Tak uformowane pączki układamy łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia i napuszenia. Po 30 minutach wkładamy pączki do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 13 minut. Oprószamy pudrem po lekkim ostygnięciu.
Irena
2 lata temuSuper dietetyczne paczki ,dziękuję ❣️
Asia
7 lat temuPiekla Pani w termoobiwgu czy gora dol?
Niepieprz
7 lat temuAsia, zawsze góra – dół 🙂
Jeśli jest inaczej, piszę o tym 🙂
Zasmakuj Kuchni
7 lat temuPuchate i kuszące.
monia
8 lat temujeszcze raz ja 🙂 teraz ze zdjęciem 😉
Niepieprz
8 lat temuMonia, Twoje pączki wyszły tak idealnie, że chyba nawet moje przed oprószeniem pudrem, nie były takie fajniutkie 🙂
Pięknie zarumienione i widać, że się fajnie napuszyły 🙂
Robiłaś z budyniem, czy kombinowałaś z nadzieniem ?
monia
8 lat temudziekuję 🙂 robiłam je pierwszy raz i smakują idealnie 🙂 robiłam z budyniem czekoladowym.Syn zachwycony że z czekoladą 😉 na pewno zagoszczą u nas jeszcze nie raz dobre jako 2 śniadanie do szkoły np.
Niepieprz
8 lat temuŚwietny pomysł z tym 2 śniadaniem 😉
Bardzo się cieszę, że pączki smakowały przede wszystkim Synkowi, bo jak dzieciom smakuje to już połowa sukcesu 😉 i dziękuję za zdjęcie 🙂
Patrycja
8 lat temuPączki wyszły wyśmienite! W smaku wyszły pyszne, choć nie wyglądają tak jak twoje, to myślę że w smaku takie same ?
Niepieprz
8 lat temuPatrycja, bardzo się cieszę, że pączki smakowały 🙂
W tłusty czwartek nie może być inaczej, musi smakować 🙂
Pozdrawiam :*
monia
8 lat temurobiłam dziś i tradycyjne i takie dla mnie pycha moze nie jak pączki bardziej niż bułeczki smakują ale dla mnie dużo smaczniejsze niż tradycyjne pączki 🙂
Magda
8 lat temuRobiłam wszystko według przepisu i wyszły zakalce. I na pewno nie przypominają pączków ze zdjęcia.
Niepieprz
8 lat temuNie wiem co mogło pójść nie tak.
Jeśli trzymałaś się przepisu, nie powinnaś uzyskać efektu zakalca.
Paula
8 lat temuA czy mozna ciasto pozostawic na noc i rano wypiec paczki ??
Niepieprz
8 lat temuPaula, niestety nie wiem jak zachowa się ciasto, nigdy nie trzymałam ciasta tak długo.
Małgosia
8 lat temuJa czasem robię różne wypieki z drożdżami i często zaczynam wieczorem a kończę rano. Ciasto na czas wyrośnięcia wstawiam do lodówki, wyrasta normalnie, tylko wolniej 😉
Kasia
8 lat temuMam pytanie czy ciasto musi rosnąć dwie godziny czy wystarczy że podwoi swoją objętość?
Niepieprz
8 lat temuKasia, jeśli ciasto już podwoi swoją objętość, możesz się za nie zabierać 🙂
PAULA
8 lat temuA jakie są następnego dnia? I co zrobić żeby nie były suche?
Niepieprz
8 lat temuPaula, jeśli zostaną Ci pączki, koniecznie przykryj je folią spożywczą, lub woreczkiem na noc.
Wtedy następnego dnia pączki swoją konsystencją przypominają bardzo bułkę słodką 🙂
Są mięciutkie i pyszne, ale już nie tak puszyste 🙂
U mnie z wczoraj zostały 3 i zjedliśmy dziś po obiedzie, jako podwieczorek 🙂
gin
8 lat temuDietetycznymi to nadal bym ich nie nazwała… 😉 Ale wyglądają tak smakowicie, że kto by się tam kaloriami przejmował…? 😉
Niepieprz
8 lat temuZa dużo tych kalorii nie ma, więc i czym przejmować się, też za bardzo nie ma 😉