Ogórki małosolne bez chrzanu

3.6/5 - (61 ocen)
Pyszne i chrupiące :) Tylko tyle przychodzi mi na myśl o tych ogórkach. Są idealne !

Składniki:

  • ogórki ( ja obcinam końcówki i nacinam lekko na krzyż )
  • koper ( u mnie po 2 gałązki na słoik )
  • ząbki czosnku ( u mnie po 5 ząbków na słoik )
  • woda i sól ( na każdy litr wody – 1 duża łyżka soli )
  • liście czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodajemy sól, mieszamy by się rozpuściła. Mieszamy.
  2. W wyparzonych słoikach układamy ząbki czosnku, liście porzeczki, kawałek kopru, ciasno ułożone ogórki i na wierzch znowu koper, liście i czosnek.
  3. Zalewamy gorącą zalewą, tak by ogórki były przykryte.
  4. Przykrywamy talerzykiem, by docisnęły lekko ogórki, lub zakręcamy i odstawiamy w ciemnie i chłodne miejsce na 2-3 dni.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pizza – Ciasto na pizzę
Pizza z chleba
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Sałatka grecka
Fit majonez
Sos tatarski
Sałatka Gyros
Domowe nachos – przepis jak zrobić

Ogórki małosolne bez chrzanu

Ogórki małosolne bez chrzanu to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Przekąski znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ogórki małosolne bez chrzanu zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy