Mus czekoladowy

5/5 - (44 oceny)

Składniki:

  • 125g czekolady mlecznej
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • łyżka cukru
  • 250ml śmietanki 30%
  • Przygotowanie:

    1. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną ( ustawiamy miskę z połamaną czekoladą, nad garnkiem z gotującą się wodą ).
    2. Białka ubijamy na sztywno, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, śmietankę ubijamy również na sztywno.
    3. Do utartych żółtek dodajemy stopioną i lekko przestudzoną czekoladę, ubijamy do połączenia się całości.
    4. Do czekoladowej masy dodajemy po łyżce ubitą kremówkę, mieszamy delikatnie. Po dodaniu i połączeniu z masą całej kremówki, dodajemy ubite białka postępując dokładnie tak samo.
    5. Gotowy mus przekładamy do naczynek i schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.

    Udostępnij przepis

    Pinterest

    Sprawdź te przepisy

    Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
    Szarlotka na kruchym cieście
    Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
    Śnieżny Puch
    Placuszki z kaszy manny
    Ciasto czekoladowe
    Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
    Kruche ciasteczka migdałowe

    Mus czekoladowy

    Mus czekoladowy to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Mus czekoladowy zdecydowanie polecam każdemu.