Przepis na mini ptysie, po brzegi wypełnione kremem budyniowym.
Słodkie mini przekąski, idealne na jeden kęs.
Składniki:
Ptysie:- 1 szklanka wody
- 125g masła/margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 500ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 200g masła/margaryny
Przygotowanie:
Ptysie:
- W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem/margaryną. Na gotującą się już wodę z tłuszczem, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.
- Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i ma szklisty wygląd.
- Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.
- Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję.
- Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z okrągłą końcówką.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, wielkości orzecha laskowego, w odstępach (ciasto mocno rośnie).
- Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, upieczone wyciągamy na talerze, lub kratkę do studzenia, studzimy.
Krem budyniowy:
- 1,5 szklanki mleka doprowadzamy w garnku do wrzenia, a w pozostałej połowie szklanki mleka, rozprowadzamy 2 proszki budyniu z 3 łyżkami cukru.
- Na wrzące już mleko, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Odkładamy do przestygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania.
- Kiedy masa będzie gładka i jednolita, to znak, że jest gotowa do nadziewania.
- Krem przekładamy do worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i napełniamy wszystkie ptysie.
- Na koniec ptysie oprószamy cukrem pudrem i podajemy najlepiej od razu, gdyż ciasto z czasem będzie robiło się miękkie od kremu.
Gg
2 lata temuNigdy więcej nie zrobię za duzo roboty nie warte smaku
Weronika
3 lata temuMoże być
Jnb
4 lata temuLiczyłam na krem budyniowy własnej roboty, a nie z torebki…
Anonim
5 lat temuBardzo miś smakowało jak zrobiłam i bardzo mi się podoba ten przepis i jest łatwy jeszcze nigdy nie robiłam czegoś tak łatwego .??????????????????????
Magda
5 lat temuMoim zdaniem w kremie jest za dużo masła, połowa by wystarczyła. Poza tym ok :-).