Mini hamburgery

Oceń ten przepis!
Moja propozycja imprezowa - mini hamburgery :) Hamburgery są mniejszych rozmiarów, niż te tradycyjne, ale można zrobić je jeszcze mniejsze. Są bardzo sycące i świetnie się prezentują :)

Składniki:

  • Na bułki ( źródło ):
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 4,5 szklanki mąki
  • 7g drożdży instant
  • 1 roztrzepane jajko
  • 55g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • uprażony słonecznik do posypania bułek
  • Na kotlety:
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Dodatki:
  • 1 cebula
  • rukola ( lub sałata )
  • ser żółty
  • masło do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

Bułki:
  1. W garnku podgrzewamy mleko z wodą i masłem ( nie zagotowujemy ), musi być bardzo ciepłe.
  2. W dużej misce mieszamy 2 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą.
  3. Dolewamy podgrzane mleko i mieszamy, dodajemy jajko i znów mieszamy. Mieszając dodajemy partiami pozostałą mąkę, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu.
  4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski położyć je na oprószonej mąką stolnicy i ugniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Nie podsypywać zbytnio mąką.
  5. Z ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę.
  6. Po godzinie smarujemy bułeczki mlekiem, posypujemy słonecznikiem, lub innymi ziarnami i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy do zarumienienia się bułeczek.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pizza – Ciasto na pizzę
Pizza z chleba
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Sałatka grecka
Fit majonez
Sos tatarski
Sałatka Gyros
Domowe nachos – przepis jak zrobić

Mini hamburgery

Mini hamburgery to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Przekąski znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Mini hamburgery zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



14 komentarzy

  1. aga

    11 lat temu

    chciałam zapytać ile sztuk wyszlo Ci z powyższego przepisu?:> potrzebuje 20:(

    • Justyna

      11 lat temu

      Aga, z tej ilości składników, mi wyszło 10 sztuk, ale jak widzisz w porównaniu z pomidorem, są dużo mniejsze od tradycyjnych, ale nie były one bardzo mini. Zdecydowanie polecałabym zrobić Ci jeszcze mniejsze, takie dosłownie na dwa ” gryzy ” , jeżeli planujesz je na jakąś imprezkę 🙂 Wtedy będą praktyczniejsze i wyjdzie ich więcej 🙂 Dla pewności, możesz zwiększyć ilość składników 🙂

  2. Danielek P.

    11 lat temu

    Oj warto podjąć takie wyzwanie 🙂 zamiast stołować się w macdonaldowej chemii

  3. Kaś

    11 lat temu

    uwielbiam mini hamburgery!!! pyszne Ci wyszły

  4. Marzena

    11 lat temu

    Urocze hamburgerowe miniaturki:-)

  5. Justyś

    11 lat temu

    Oj teraz to dopiero jestem głodna. Wyglądają mega smakowicie. Dziękuje za wspólną zabawę.

  6. Małgorzata K

    11 lat temu

    myślałam o takich maleństwach, ale czasu mało miałam ;))) nie pogniewasz się jak ukradnę ze dwa? 😉

  7. madlene17

    11 lat temu

    Myślę, że na każdej imprezie takie mini hamburgery zniknęłyby w tempie ekspresowym:)

  8. Monika

    11 lat temu

    Genialne są te mini hamburgery, na pewno się sprawdzą na niejednej imprezie 😉

  9. Patryk

    11 lat temu

    Ale nabrałem ochote na takie hamburgerki

  10. Beata

    11 lat temu

    Hamburgery uwielbiam, zwłaszcza domowe, a Twoje mini śliczne i apetyczne! Dzięki za wspólną zabawę

  11. Marta

    11 lat temu

    fajnie to wyszło 🙂 sama bym takie zjadła 🙂 bez rukoli

  12. moja pasja smaku

    11 lat temu

    Jakie urocze pyszności 🙂 !