Makaron w sosie serowym

4.3/5 - (83 oceny)
Brak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było trochę sera, śmietanka i szpinak, więc aż samo prosiło się o makaron w sosie serowym. Szybko i smacznie, czyli tak jak większość z nas lubi najbardziej.

Składniki:

  • 330ml śmietanki 30%
  • 250ml mleka
  • 125g mozzarelli
  • 150g sera żółtego
  • 100g serka topionego
  • 3 spore garście świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ulubionego makaronu
  • sól, biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju, na dużej, głębokiej patelni. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, wlewamy do niej śmietankę i mleko.
  3. Do gotującej się zawartości patelni, dodajemy porwany na mniejsze kawałki serek topiony i mozzarellę, oraz starty na drobnych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu, około 10 minut, aż sery się roztopią, płyny trochę odparują i powstanie gęsty, jednolity sos.
  4. Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na końcu dodajemy szpinak, który łączymy z gotowym już daniem, aż liście znacząco zmniejszą swoją objętość.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Makaron w sosie serowym

Makaron w sosie serowym to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Makaron w sosie serowym zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



12 komentarzy

  1. Aga

    2 lata temu

    Dziękuję za pomysł na obiad. Zrobione w niecałą godzinkę. Używam 3 kostki szpinaku mrożonego i tez super

  2. Aleksandra

    7 lat temu

    Jaki serek topiony używasz? Z jakiej firmy? I czy ma być o smaku śmietanki?

  3. Marzena

    8 lat temu

    Mniam, mniam, mniam! Może i tłuściutko, dużo serów, ale przecież nie jest to danie „fit”, itp. 🙂 Mi również bardzo smakuje w takiej wersji! 🙂

    Pozdrawiam,
    będę tu częściej :*

    • Marzena

      8 lat temu

      P.S. Do mojego makaronu dodałam również pierś z kurczaka 🙂

      • Niepieprz

        8 lat temu

        Marzena, wygląda bardzo apetycznie! Super pomysł z kurczakiem 😉

  4. majka

    8 lat temu

    PS. chciałam dodać, że masz bardzo ładny blog;) – to też jest szczere;)

  5. majka

    8 lat temu

    Ech, takie życie blogera, spotkasz się z różnymi komentarzami. Ten był szczery, więc nie ma go co już przeżywać.
    Co do chemii – jest mnóstwo produktów, które jej nie mają.
    Życzę Ci wielu sukcesów na blogu!
    Pozdrawiam;)
    Maja

  6. majka

    8 lat temu

    Świetna rada, zachęcająca do czytania bloga:)
    Przepis wypróbuję, ale lekko zmodyfikuję i bez serka topionego. Za to dodam trochę jogurtu – co Ty na to?

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Jogurt będzie ok 🙂
      Już teraz życzę smacznego 🙂

      P.S. Moim celem nie było zniechęcenie Cię do czytania bloga, ale teksty typu ” tłusto, tłusto… serek topiony to sama chemia… ” ? – Teraz chemię wbrew pozorom mamy wszędzie i niemal we wszystkim 😉

  7. majka

    8 lat temu

    Tłusto, tłusto..jeszcze serek topiony?? po co? – to sama chemia.

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Majka, ja taki makaron bardzo lubię, moja rodzina i przyjaciele również, więc dzielę się przepisem z innymi.
      Nie odpowiada Ci – po prostu nie rób, tyle mogę Ci poradzić 🙂