Majonez domowej roboty

Majonez domowej roboty

Łączny czas:
Kategoria: Sosy

Oceń przepis:
1 głos

Ocena przepisu:

5

Pewnie na samą myśl większość z Nas robi wielkie oczy i wyobraża siebie stojącego godzinę w kuchni,
z bolącymi i opadającymi rękoma od kręcenia majonezu. Nic bardziej mylnego !
Wystarczy 15 minut i mamy majonez wg uznania. Z czosnkiem ? Rzadszy,  gęstszy ? Pikantny ? Proszę bardzo:)

W moim przypadku robienie majonezu odbywa się zawsze podczas wykonywania innych prac w kuchni, np. gotowania obiadu,
a to dlatego iż wrzucam składniki do miksera a majonez robi się sam, ja tylko z doskoku wlewam co jakiś czas odrobinę oleju.
Majonez wychodzi puszysty i nieporównywalnie lepszy od tego ze sklepowych półek. No i na pewno tańszy, bo składniki z
racji tego, iż nie są jakieś wyszukane, myślę że każdy z Nas ma zawsze w kuchni.

Składniki:

– 2 żółtka
– 1 jajko
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
– 250 ml oleju
– sól, pieprz
– dodatkowo jeśli ktoś chce inne przyprawy wg. uznania
( u mnie był to czosnek i zioła prowansalskie )

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Przygotowanie:

* Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy w mikserze ( u mnie to mikser typu robot kuchenny, ale jeśli ktoś robi mikserem  ręcznym to tak samo ) i mieszamy, aż składniki ładnie się ze sobą połączą.
* Teraz czas na olej, dodajemy go początkowo dosłownie po łyżeczce, by nam się nie zważył, ale jeśli tylko majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, możemy wlewać olej większymi porcjami.
* Gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas gęstość majonezu, przyprawiamy solą,pieprzem i jeśli chcemy to dowolną przyprawą i gotowe:)

Majomez domowej roboty

majonez domowy

majonez domowy

majonez3

 

3 Komentarzy


  • avatar
    • Odpowiedz Anuluj
    • Listopad 26, 2013

    domowy majonez najlepszy !

    • avatar
      • Odpowiedz Anuluj
      • Listopad 26, 2013

      Oj zdecydowanie :)

  • […] śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - 1 mały ząbek czosnku - łyżka ziół prowansalskich - pół łyżeczki suszonego […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany Wymagane pola są oznaczone *

*


4 − = zero

Możesz użyć tych HTML tagi i atrybuty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Witam!

Justyna Malczyk
Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dość wcześnie, bo zawsze szpiegowałam swoją Mamę w kuchni a Ona widząc to, chętnie dzieliła się ze mną swoją wiedzą i udzielała rad . Jednak prawdziwą pasją i przyjemnością dla mnie, gotowanie stało się dopiero wtedy gdy opuściłam kuchnię Mamy, a zaczęłam rządzić w swojej. W Moim życiu jest dwóch Mężczyzn więcej...
Nagrobki granitowe