Majonez domowej roboty
Imprezowe przekąski na każdą okazję

Majonez domowej roboty
2

Majonez domowej roboty

Pewnie na samą myśl większość z Nas robi wielkie oczy i wyobraża siebie stojącego godzinę w kuchni,
z bolącymi i opadającymi rękoma od kręcenia majonezu. Nic bardziej mylnego !
Wystarczy 15 minut i mamy majonez wg uznania. Z czosnkiem ? Rzadszy,  gęstszy ? Pikantny ? Proszę bardzo:)

W moim przypadku robienie majonezu odbywa się zawsze podczas wykonywania innych prac w kuchni, np. gotowania obiadu,
a to dlatego iż wrzucam składniki do miksera a majonez robi się sam, ja tylko z doskoku wlewam co jakiś czas odrobinę oleju.
Majonez wychodzi puszysty i nieporównywalnie lepszy od tego ze sklepowych półek. No i na pewno tańszy, bo składniki z
racji tego, iż nie są jakieś wyszukane, myślę że każdy z Nas ma zawsze w kuchni.

Składniki:

- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 250 ml oleju
- sól, pieprz
- dodatkowo jeśli ktoś chce inne przyprawy wg. uznania
( u mnie był to czosnek i zioła prowansalskie )

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Przygotowanie:

* Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy w mikserze ( u mnie to mikser typu robot kuchenny, ale jeśli ktoś robi mikserem  ręcznym to tak samo ) i mieszamy, aż składniki ładnie się ze sobą połączą.
* Teraz czas na olej, dodajemy go początkowo dosłownie po łyżeczce, by nam się nie zważył, ale jeśli tylko majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, możemy wlewać olej większymi porcjami.
* Gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas gęstość majonezu, przyprawiamy solą,pieprzem i jeśli chcemy to dowolną przyprawą i gotowe:)

Majomez domowej roboty

majonez domowy

majonez domowy

majonez3

 





Podsumowanie
Oceń przepis:
Nazwa
Majonez domowej roboty
Data publikacji
Czas przygotowania
Ocena
5
Na podstawie 6 ocen(y)
Justyna Malczyk

2 komentarze “Majonez domowej roboty

  1. Odpowiedz Marta lis 26, 2013 12:55

    domowy majonez najlepszy !

Dodaj komentarz

  

  

  

Visit niepieprz.pl's profile on Pinterest.