Bazą do dzisiejszych smerfowych lodów, był oczywiście niezawodny przepis na lody, który pokazywałam Wam tutaj. Zyskał on wówczas ogromne grono fanów i nie ma się co dziwić, bo naprawdę lody są idealne zarówno w smaku, jak i konsystencji. Dziś korzystając z najlepszej bazy, zainspirowana lodami z zaprzyjaźnionej lodziarni, w której mój Syn wybiera zawsze ten sam smak, przygotowałam niebieskie lody z płatkami czekoladowymi, czyli powszechnie znane, lody smerfowe. Teraz kiedy jada je w domu, mam pewność co jest w jego ulubionych, niebieskich lodach :) Ich kolor wywołuje uśmiech na twarzach wszystkich dzieci, a jakie są w smaku? Głęboko śmietankowe z wyczuwalnymi i chrupiącymi kawałkami czekolady.
Nie ma piękniejszego uczucia, niż widok szczęśliwego dziecka z takim lodem w ręce :) Na prawdę gorąco Wam polecam!
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
- 100g cukru
- odrobinka niebieskiego barwnika ( na czubku wykałaczki )
- garść płatków czekoladowych ( posypka )
Przygotowanie:
- Do przygotowania lodów, potrzebujemy 3 miski. Jajka sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek.
- W 1 misce ubijamy na sztywno białka, dodając połowę cukru. W 2 misce ubijamy śmietankę ( na sztywno ). W 3 misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i łyżką wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Zawartość wszystkich misek dokładnie, ale delikatnie łączymy ze sobą, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką. Do gotowej masy, wsypujemy barwnik i jeszcze raz mieszamy, aż uzyskamy jednolity niebieski kolor.
- Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będą mrożone, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika ( najlepiej na noc ).
Angelika
2 lata temuTak
Kasia
3 lata temuNie polecam
Kasia
2 lata temuLody smefowe
dolny
2 lata temutekst