Delikatne, kruche ciasteczka maślane z motywem halloweenowym, przypadną do gustu nie tylko najmłodszym :)
Składniki:
Ciasteczka:- 250g mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 białka
- 3 szklanki cukru pudru
- barwniki ( najlepiej w proszku )
Przygotowanie:
- Mąkę, masło i cukier puder ucieramy razem, aż powstanie jednolita kruszonka, na koniec dodajemy żółtka i wszystko razem wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.
- Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziy.
- Po 2 godzinach wałkujemy ciasto cienko, lekko podsypując mąką i wycinamy kształty foremką.
- Przekładamy wycięte kształty ciastek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 12 minut, do momentu aż się zarumienią.
- Upieczone ciasteczka studzimy, by można było je ozdobić lukrem.
- Białka ubijamy lekko, by tylko się spieniło i dopiero wtedy dodajemy cukier puder.
- Ucieramy dokładanie ( nie ubijamy ), do momentu aż powstanie gładki, błyszczący lukier.
- Kiedy lukier jest już gotowy, barwimy go dowolnymi kolorami i dekorujemy ciastka, według uznania.
Marta
7 lat temuJestem pod wrażeniem. Nie pokazuję dzieciom, bo każą mi jeszcze dziś je robić, a ja nie mam jeszcze barwników.
Paulina Garnicka
7 lat temuNiestety nie zdążyłam ich przygotować, może uda mi się w przyszłym roku poczęstować dzieciaki 🙂
Agata
7 lat temuMniam, uwielbiam takie ciasteczka – a tu jeszcze w kształcie dynii to tym bardziej 😀