Kotlety bez mięsa, bo z kaszy gryczanej i sera koziego, a uwierzcie mi, że smakiem nie odstają od chociażby tradycyjnych mielonych kotletów.
Smakują na prawdę bardzo dobrze, choć często sprawiają różne niespodzianki przy ich przygotowaniu, bo lubią się rozwalać :).
Kotlety z kaszy są z reguły dość suche, nie są tak soczyste jak kotlety mielone i z doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepiej podawać je z sosem, wtedy smakują wręcz wybornie :)
Składniki:
- szklanka suchej kaszy gryczanej
- 150g sera koziego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżej natki pietruszki, lub innej zieleniny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu, studzimy. Połowę kaszy rozdrabniamy blenderem na gładką masę.
- W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. kaszę ( rozdrobnioną i pozostałą ), jajko, ser kozi, bułkę tartą, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Formujemy kotlety, odkładamy na bok i po uformowaniu wszystkich, smażymy na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, na złoty kolor.
Ewa
8 lat temuBardzo dobre. Polecam z sosem pomidorowym.
Janka
9 lat temuŚwietny przepis, już go sobie wydrukowałam, teraz czekam tylko na dobrą okazję by go zrobić 🙂