Kompot z rabarbaru to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w sklepach pojawia się świeży rabarbar.
Składniki:
- 1,5 litra gorącej wody
- 800g rabarbaru
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści i kroimy w 1-2 centymetrowe kawałki.
- Wrzucamy je do głębokiego garnka, z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając.
- Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut.
- Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka.
- Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą.
Mama Urwisa
8 lat temuJuż nawet nie pamiętam kiedy ostatnio piłam 🙂
kuchennyvira
8 lat temuUwielbiam rabarbar, aż żal, że lato się kończy i nie będzie można go dorwać, na moim blogu zrobiłem kiedyś z rabarbaru pyszny likier.
Anonim
8 lat temuUwielbiam taki kompot, czasem dodaje też trochę truskawek jeśli akurat mam.
Włoski w domu
8 lat temuNo w końcu zaczął się sezon na mój kochany kwaśny rabarbar:) Na pewno użyję inspiracji!!! 😛