Kokosowy pudding z tapioki to deser idealny.
Delikatny, kleisty, lekki i bardzo przyjemny, dzięki kuleczkom tapioki.
Lekko kokosową warstwę idealnie przełamują kwaskowate maliny.
Składniki:
- puszka mleka kokosowego (400ml )
- 250ml mleka
- 0.5 szklanki drobnych kulek tapioki
- 1 łyżka cukru waniliowego
Warstwa malinowa:
- 125g malin
- 2 łyżki cukru
- 4 wody
Przygotowanie:
- Mleko zwykłe i mleko kokosowe przelewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę i cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.
- Po godzinie wstawiamy garnuszek z tapioką na mały gaz, gotujemy powoli, bardzo często mieszając, by pudding nie przypalił się ( a o to bardzo łatwo ). Pudding gotujemy do momentu, aż kuleczki tapioki napęcznieją i staną się przezroczyste, a całość znacznie zgęstnieje.
- Przekładamy pudding do szklanek, lub innych naczynek, w których będziemy podawali deser, odstawiamy je do przestygnięcia i stężenia.
- Maliny z wodą i cukrem przekładamy na patelnię, lub do małego garnuszka. Gotujemy do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną, a całość odrobinę zgęstnieje. Odstawiamy sos do przestygnięcia.
- Sosem malinowym pokrywamy wcześniej przygotowany i już lekko stężały pudding z tapioki i całe, gotowe już deserki, wkładamy do lodówki, do schłodzenia, lub podajemy od razu.
Inez
11 miesięcy temuPrzepis jest super. Pudding smakował rewelacyjnie. Korzystam z przepisu regularnie. Polecam!!! 😀
Anna
7 lat temuWspaniale wygląda ten pudding! Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis.