Tapioka to bardzo wdzięczny produkt jeśli chodzi o jej wykorzystywanie w deserach.
Jej największym atutem jest to, że zawsze przybiera dokładnie taki smak, jaki chcemy jej nadać. Dziś w wersji kokosowo - kakaowej.
Warstwa kokosowa jest delikatna, za sprawą mleczka kokosowego, zaś kakaowa mocno wyrazista.
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego ( 400ml )
- 500ml mleka
- 0,5 szklanki drobnych kulek tapioki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe i 250ml zwykłego mleka przelewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę. Mieszamy i odstawiamy na godzinę ( można również odstawić na całą noc ).
- Po godzinie dolewamy pozostałe 250ml mleka, wstawiamy garnuszek z tapioką na mały gaz, gotujemy powoli, bardzo często mieszając, by pudding nie przypalił się ( a o to bardzo łatwo ). Pudding gotujemy do momentu, aż kuleczki tapioki napęcznieją i staną się przezroczyste, a całość znacznie zgęstnieje. Zestawiamy wtedy garnuszek z ognia, dodajemy miód, mieszamy dokładnie.
- Tapiokę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy i przekładamy do szklaneczek, lub innych naczynek, w których będziemy podawali deser. Drugą część deseru, przekładamy na wierzch, na warstwę kakaową.
LeScandale
7 lat temuŚwietna propozycja na deser. Koniecznie muszę spróbować.
Pozdrawiam