Bardzo często zdarza mi się podczas zakupów, że zobaczę coś fajnego, bądź w dobrej cenie i biorę... Biorę i bywa, że na tym się kończy :)
Tak też było z cukinią - piękna, jędrna no to kupiłam i to nie jedną :) Pomysłów na jej wykorzystanie brak, bo w ostatnim czasie wszystko już przerabiałam, więc padł pomysł na klopsiki.
Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sami spróbujcie :)
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i solimy łyżeczką soli. Mieszamy i zostawiamy tak cukinię na sitku, na mniej więcej 15 minut, by cukinia puściła nadmiar wody.
- Po 15 minutach cukinię bardzo mocno i dokładnie odciskamy z nadmiaru jeszcze ewentualnego płynu ( to bardzo ważne, bo inaczej klopsiki będą się rozwalały ), przekładamy do miski, dodajemy do niej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszamy.
- Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych. U mnie z sosem pomidorowym.
Anonim
8 lat temuZrobi lam i musze przyznac ze jest rewelacyjny delikatne i pyszne danie pozdrawiam
Anonim
9 lat temuPolecam! Do pulpetów dodałam jeszcze trochę cebuli i pieprz ziołowy.
Niepieprz
9 lat temu🙂
SunGroup
9 lat temuNie przepadam za cukinią ale te klopsiki wyglądają bardzo apetycznie. Chyba czas się przekonać 🙂
Anonim
9 lat temuA jak ktos nie ma parowaru?
Niepieprz
9 lat temuW opcji bez parowaru, polecam uformowane klopsiki włożyć na chwilę do lodówki, w tym czasie przygotować ulubiony sos i włożyć je bezpośrednio do sosu. W sosie na małym ogniu gotować przez 10-15 minut 🙂
rabarbarowo
9 lat temuUwielbiam cukinię i nigdy nie brakuje mi pomysłów co z nią zrobić 😀 Już widzę te klopsiki w jakimś jogurtowym sosie z grzybami, mniam! <3
Niepieprz
9 lat temuOo tak, z grzybami pycha 🙂