Klopsiki z cukinii

4.5/5 - (55 ocen)
Bardzo często zdarza mi się podczas zakupów, że zobaczę coś fajnego, bądź w dobrej cenie i biorę... Biorę i bywa, że na tym się kończy :) Tak też było z cukinią - piękna, jędrna no to kupiłam i to nie jedną :) Pomysłów na jej wykorzystanie brak, bo w ostatnim czasie wszystko już przerabiałam, więc padł pomysł na klopsiki. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sami spróbujcie :)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i solimy łyżeczką soli. Mieszamy i zostawiamy tak cukinię na sitku, na mniej więcej 15 minut, by cukinia puściła nadmiar wody.
  2. Po 15 minutach cukinię bardzo mocno i dokładnie odciskamy z nadmiaru jeszcze ewentualnego płynu ( to bardzo ważne, bo inaczej klopsiki będą się rozwalały ), przekładamy do miski, dodajemy do niej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszamy.
  3. Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych. U mnie z sosem pomidorowym.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pasta jajeczna z awokado
Sałatka – szpinak, salami, feta
Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Sałatka grecka
Fit majonez
Placuszki z kaszy manny
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku

Klopsiki z cukinii

Klopsiki z cukinii to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Klopsiki z cukinii zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



8 komentarzy

  1. Anonim

    8 lat temu

    Zrobi lam i musze przyznac ze jest rewelacyjny delikatne i pyszne danie pozdrawiam

  2. Anonim

    9 lat temu

    Polecam! Do pulpetów dodałam jeszcze trochę cebuli i pieprz ziołowy.

  3. SunGroup

    9 lat temu

    Nie przepadam za cukinią ale te klopsiki wyglądają bardzo apetycznie. Chyba czas się przekonać 🙂

  4. Anonim

    9 lat temu

    A jak ktos nie ma parowaru?

    • Niepieprz

      9 lat temu

      W opcji bez parowaru, polecam uformowane klopsiki włożyć na chwilę do lodówki, w tym czasie przygotować ulubiony sos i włożyć je bezpośrednio do sosu. W sosie na małym ogniu gotować przez 10-15 minut 🙂

  5. rabarbarowo

    9 lat temu

    Uwielbiam cukinię i nigdy nie brakuje mi pomysłów co z nią zrobić 😀 Już widzę te klopsiki w jakimś jogurtowym sosie z grzybami, mniam! <3