Kisiel jabłkowy

5/5 - (44 oceny)
Kisiel domowej roboty ? Powiem szczerze, że bardzo się zdziwiłam kiedy kiedyś pierwszy raz o tym usłyszałam. Nigdy bym nie pomyślała nawet, żeby spróbować zrobić taki, domowy kisiel. Tym bardziej, że ten kupny nie kosztuje majątek, robi się go szybko, smakuje nieźle... to po co utrudniać sobie życie :D A tu proszę :) Nic bardziej mylnego. Domowy kisiel robi się równie szybko i jest bardzo, bardzo dobry. Ja zrobiłam jabłkowy, ale oczywiście możemy zrobić sobie swój ulubiony, inny smak. Z kawałkami owoców, lub też bez :) Jak to lubi i jak macie ochotę :) U mnie na pewno będzie mnóstwo innych smaków, tym bardziej teraz, kiedy sezon na świeże i pachnące owoce, zbliża się do nas wielkimi krokami :)

Składniki:

  • 3 większe jabłka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru cynamonowego
  • pół łyżeczki świeżo startej kory cynamonu
  • szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Jabłka ( 2,5 sztuk ) obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem i świeżym cynamonem.
  2. Zalewamy szklanką wody, mieszamy całość dokładnie i gotujemy około 5 minut ( do miękkości jabłek ).
  3. Ugotowane, miękkie jabłka miksujemy blenderem na gładką masę.
  4. Pozostawione pół jabłka kroimy w drobniutką kostkę, lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zmiksowanych jabłek.
  5. W drugiej połowie szklanki wody rozpuszczamy dokładnie mąkę ziemniaczaną i wlewamy do naszych zmiksowanych jabłek.
  6. Gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając by nam się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia i nasz kisiel jest gotowy.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Kisiel jabłkowy

Kisiel jabłkowy to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kisiel jabłkowy zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



2 komentarze

  1. AGATA

    10 lat temu

    MOJE DROGIE PANIE TAKI INNY KISIEL GOTOWAŁYŚMY W CZASACH KOMUNY A ZAMIENNIK MAJZENY ZAMIAST MĄKI ZIEMNIACZANEJ BYŁ PYSZNYM POSIŁKIEM CZY DESEREM DLA DZIECI JAKO POSIŁEK BEZGLUTENOWY. ZAMIAST WODY I OWOCÓW WYKORZYSTYWAŁAM MLEKO I N\ KONIEC ODROBINĘ PRZECIERU OWOCOWEGO DOMOWEJ ROBOTY. Z PRAWDZIWYM MLEKIRM NIEPOWTARZALNY SMAK

  2. dr.Volla

    11 lat temu

    Wow, też nigdy nie słyszałam o domowym kisielu… Ale wygląda znacznie lepiej niż taki z torebki, jeszcze dziś wypróbuję przepis 🙂