Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

Czas przygotowania Kartacze z mięsem
Autor przepisu

Składniki:

– 1kg surowych ziemniaków ( startych na najdrobniejszych oczkach – jak na placki ziemniaczane )
– 400g ugotowanych ziemniaków ( dobrze utłuczonych, lub przeciśniętych przez praskę )
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– sól

Farsz:

– 500g mięsa mielonego
– 1 jajko
– 1 cebula
– szczypta ziół prowansalskich
– ząbek czosnku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

* Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy do mięsa mielonego.
Wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Mieszamy.

* Surowe, starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę/gazę, tak by soki zostały w miseczce, czy garnku. Oddzieli się od nich skrobia, która będzie nam potrzebna.
Ugotowane, ostudzone i dobrze utłuczone ziemniaki mieszamy z surowymi, solimy, dodajemy skrobię ( wodę wylewamy ), jajko i mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie ze sobą łączymy.

*  Z ciasta formujemy na dłoni placki ( będzie lekko lepkie ), nakładamy na nie farsz mięsny i sklejamy.
Ja składam je na pół ( coś jak przy klejeniu pierogów ) i obtaczam w dłoniach by były gładkie, nadając kartaczom owalny kształt.
Przed gotowaniem każdego delikatnie obtaczam w mące pszennej, ale to nie jest konieczne.
*  Kartacze wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, co jakiś czas obracając je w wodzie.

   Można dodać więcej mąki ziemniaczanej do ciasta, wtedy nie będzie tak lepkie przy sklejaniu, ale przy jej zbyt dużej ilości, kartacze po ugotowaniu mogą być twarde.
Moje z podaną ilością były bardzo puszyste i delikatne, także myślę, że jeśli komuś naprawdę zależy to jeszcze z łyżkę mąki może dodać.

kartacze z miesem 2 kartacze z miesem1 kartacze z miesem3

Leave a Reply

6 Comments on "Kartacze z mięsem"


Guest
mjr rez
9 months 24 days ago

Wiele razy robiłem kartacze. Daję różne proporcje ziemniaków gotowanych do surowych, wiele też zależy od nich samych. Farsz też różnie, raz kiełbasa krojona w kostkę duszona nie za mocno razem z cebulą na patelni (bez solenia, tylko przyprawy wyostrzające), raz mięso mielone mieszane (wieprzowo-indycze) surowe, raz robiłem z mielonym mięsem surowym wieprzowo-wołowym. Ciasto zawsze wyjdzie inne, czasami trzeba dodać mąki ziemniaczanej, żeby się przy gotowaniu nie rozwalały, czasami po gotowaniu są mocne i sprężyste. Generalnie robi się to dość prosto, nie ma żadnej filozofii, ani niuansów. Zawsze robię dużo, wychodzi mi około dwudziestu porządnych, jak pięść. Do nich obowiązkowo smażony boczek wędzony w kostkę z cebulą, pasuje wtedy do nich też śmietana, którą się je polewa na talerzu. Jako farsz można też robić różne eksperymenty, np. kasza gryczana z białym serem, itd.. Kartacze dają dużo możliwości do eksperymentowania, kombinować można za równo z ciastem, jak i z wkładem do nich.

Guest
Mzuzu
11 months 20 hours ago

Jako farsz najlepiej dać łopatkę z boczkiem w stosunku 2:1. Znam to dobrze bo korzenie moje są na Suwalszczyźnie. Pozdrawiam.

Author
11 months 19 hours ago

Wypróbuję na pewno ;)

Guest
Tomek Kurasz
1 year 1 month ago

Czytam ten blog od jakiegoś czasu i nauczyłem się co nieco przygotowywać – przedtem nic. Dzięki

Guest
Marta
1 year 1 month ago

czyja to taka duża porcja ? :)

Author
1 year 1 month ago

Są tak sycące, że połowę tej porcji zjada się z ledwością :)