Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

Czas przygotowania Kartacze z mięsem
Autor przepisu
14 głosy

Składniki:

– 1kg surowych ziemniaków ( startych na najdrobniejszych oczkach – jak na placki ziemniaczane )
– 400g ugotowanych ziemniaków ( dobrze utłuczonych, lub przeciśniętych przez praskę )
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– sól

Farsz:

– 500g mięsa mielonego
– 1 jajko
– 1 cebula
– szczypta ziół prowansalskich
– ząbek czosnku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

* Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy do mięsa mielonego.
Wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Mieszamy.

* Surowe, starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę/gazę, tak by soki zostały w miseczce, czy garnku. Oddzieli się od nich skrobia, która będzie nam potrzebna.
Ugotowane, ostudzone i dobrze utłuczone ziemniaki mieszamy z surowymi, solimy, dodajemy skrobię ( wodę wylewamy ), jajko i mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie ze sobą łączymy.

*  Z ciasta formujemy na dłoni placki ( będzie lekko lepkie ), nakładamy na nie farsz mięsny i sklejamy.
Ja składam je na pół ( coś jak przy klejeniu pierogów ) i obtaczam w dłoniach by były gładkie, nadając kartaczom owalny kształt.
Przed gotowaniem każdego delikatnie obtaczam w mące pszennej, ale to nie jest konieczne.
*  Kartacze wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, co jakiś czas obracając je w wodzie.

   Można dodać więcej mąki ziemniaczanej do ciasta, wtedy nie będzie tak lepkie przy sklejaniu, ale przy jej zbyt dużej ilości, kartacze po ugotowaniu mogą być twarde.
Moje z podaną ilością były bardzo puszyste i delikatne, także myślę, że jeśli komuś naprawdę zależy to jeszcze z łyżkę mąki może dodać.

kartacze z miesem 2 kartacze z miesem1 kartacze z miesem3

Zostaw odpowiedź

6 Comments on "Kartacze z mięsem"


Gość
mjr rez
10 months 23 days temu

Wiele razy robiłem kartacze. Daję różne proporcje ziemniaków gotowanych do surowych, wiele też zależy od nich samych. Farsz też różnie, raz kiełbasa krojona w kostkę duszona nie za mocno razem z cebulą na patelni (bez solenia, tylko przyprawy wyostrzające), raz mięso mielone mieszane (wieprzowo-indycze) surowe, raz robiłem z mielonym mięsem surowym wieprzowo-wołowym. Ciasto zawsze wyjdzie inne, czasami trzeba dodać mąki ziemniaczanej, żeby się przy gotowaniu nie rozwalały, czasami po gotowaniu są mocne i sprężyste. Generalnie robi się to dość prosto, nie ma żadnej filozofii, ani niuansów. Zawsze robię dużo, wychodzi mi około dwudziestu porządnych, jak pięść. Do nich obowiązkowo smażony boczek wędzony w kostkę z cebulą, pasuje wtedy do nich też śmietana, którą się je polewa na talerzu. Jako farsz można też robić różne eksperymenty, np. kasza gryczana z białym serem, itd.. Kartacze dają dużo możliwości do eksperymentowania, kombinować można za równo z ciastem, jak i z wkładem do nich.

Gość
Mzuzu
11 months 27 days temu

Jako farsz najlepiej dać łopatkę z boczkiem w stosunku 2:1. Znam to dobrze bo korzenie moje są na Suwalszczyźnie. Pozdrawiam.

11 months 27 days temu

Wypróbuję na pewno ;)

Gość
Tomek Kurasz
1 rok 2 months temu

Czytam ten blog od jakiegoś czasu i nauczyłem się co nieco przygotowywać – przedtem nic. Dzięki

Gość
Marta
1 rok 2 months temu

czyja to taka duża porcja ? :)

1 rok 2 months temu

Są tak sycące, że połowę tej porcji zjada się z ledwością :)