Domowy, zdrowy, bez żadnych ulepszaczy, czy konserwantów. Prawdziwy, swojski i pyszny jogurt naturalny :)
I wbrew pozorom, jego przygotowanie jest bardzo łatwe i na prawdę warto zrobić samemu.
Polecam każdemu :)
Składniki:
- litr mleka 3,2% nie UHT, z jak najkrótszą datą ważności
- 8 łyżek dobrej jakości, gęstego jogurtu naturalnego
- 2 litrowe słoiki z nakrętką
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy do temperatury 37st., ( jeśli nie mamy termometru, wkładamy palec. Powinno być gorące, ale nie parzące ).
- Do każdego słoika nakładamy po 4 łyżki jogurtu naturalnego i wlewamy po jednej chochelce mleka. Dokładnie mieszamy.
- Wlewamy jeszcze po jednej chochelce do słoików, mieszamy i jeszcze po dwie do każdego, znowu mieszamy. W słoikach musi być po równo mleka.
- Zakładamy nakrętki na słoiki, delikatnie przekręcamy.
- Wkładamy słoiki w ciepłe miejsce na około 6 do 9 godzin. Może to być nagrzany lekko ( 30st.) piekarnik, lub możemy włożyć je pod kołdrę.
Marta
11 lat temuTy sobie od razu do zjedzenia zrobiłaś 🙂 ja swój jutro wykorzystam 🙂