Jogurt naturalny

Oceń ten przepis!
Domowy, zdrowy, bez żadnych ulepszaczy, czy konserwantów. Prawdziwy, swojski i pyszny jogurt naturalny :) I wbrew pozorom, jego przygotowanie jest bardzo łatwe i na prawdę warto zrobić samemu. Polecam każdemu :)

Składniki:

  • litr mleka 3,2% nie UHT, z jak najkrótszą datą ważności
  • 8 łyżek dobrej jakości, gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 litrowe słoiki z nakrętką

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy do temperatury 37st., ( jeśli nie mamy termometru, wkładamy palec. Powinno być gorące, ale nie parzące ).
  2. Do każdego słoika nakładamy po 4 łyżki jogurtu naturalnego i wlewamy po jednej chochelce mleka. Dokładnie mieszamy.
  3. Wlewamy jeszcze po jednej chochelce do słoików, mieszamy i jeszcze po dwie do każdego, znowu mieszamy. W słoikach musi być po równo mleka.
  4. Zakładamy nakrętki na słoiki, delikatnie przekręcamy.
  5. Wkładamy słoiki w ciepłe miejsce na około 6 do 9 godzin. Może to być nagrzany lekko ( 30st.) piekarnik, lub możemy włożyć je pod kołdrę.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Jogurt naturalny zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. Marta

    11 lat temu

    Ty sobie od razu do zjedzenia zrobiłaś 🙂 ja swój jutro wykorzystam 🙂