Czasami mamy ochotę napić się soku, tylko co jeśli ochota najdzie nas na dwa smaki :) ? Ja mam tak bardzo często, dlatego chciałam się dzisiaj z Wami podzielić moim sposobem, którego nauczyłam się swego czasu, pracując w barze, jak zrobić dwa smaki w jednej szklance :) Taki warstwowy sok jest o tyle fajny, że możemy zmieszać dwa smaki, lub wypić najpierw jedną warstwę, a następnie tę drugą :)
Warstwy są wytrzymałe, nie mieszają się pod wpływem najmniejszego ruchu, np. podczas przenoszenia szklanek.
Składniki:
- nektar bananowy
- nektar porzeczkowy
Przygotowanie:
- Do przygotowania takiego soku, dobrze jest mieć łyżeczkę, której Wam nie szkoda i możecie ją wygiąć. Ja poświęciłam jedną, jakąś starą, wygięłam ją w literę ” L ” i służy ona tylko do przygotowywania tego typu soków.
- Do szklanki wlewamy nektar bananowy ( koniecznie najpierw ten smak, gdyż jest bardziej gęsty ), a następnie delikatnie po naszej wygiętej łyżce wlewamy nektar porzeczkowy.
- Ważne, by łyżka była cały czas odrobinę nad powierzchnią soku, czyli w miarę uzupełniania się soku w szklance, musimy nią delikatnie, ciągle lejąc sok, zmierzać ku górze.
Ewelina
11 lat temuBardzo lubię to połączenie, a pomysł z łyżką genialny 🙂
Marta
11 lat temufajny pomysł 🙂 nigdy nie piłam dwóch smaków soków na raz 🙂
Małgorzata K
11 lat temuale spryciula, nie wpadłabym na to ;))