Zwykły i bardzo prosty w przygotowaniu jabłecznik na kruchym cieście.
Kruchy, delikatny, w mojej wersji z dodatkiem kokosu :)
Składniki:
- 0,5kg mąki pszennej
- 250g margaryny
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany
- łyżka cukru cynamonowego
- łyżeczka świeżo startej kory cynamonu
- 1kg jabłek
- 5 białek ( zostaną po użyciu żółtek )
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ucieramy żółtka z cukrami.
- Dodajemy do nich posiekaną margarynę, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy całość na gładkie ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części ( większą na spód i mniejszą na kruszonkę ) i chowamy do zamrażalnika na około pół godziny.
- W tym czasie kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się jabłkami.
- Obieramy jabłka i kroimy w kostkę ( można zetrzeć i chyba nawet będzie lepiej ).
- Wrzucamy je na patelnię, posypujemy cukrem cynamonowym i świeżo startą korą cynamonu, mieszamy i podsmażamy 10-15 minut.
- Po pół godz. wyciągamy większą część ciasta z zamrażalnika ( mniejszą jeszcze zostawiamy ) i wykładamy nią spód formy ( ja najpierw trochę rozwałkowałam, przełożyłam do formy i później już dłonią ). Nakłuwamy spód widelcem.
- Z białek, które nam zostały ubijamy ze szczyptą soli sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.
- Na spód ciasta wykładamy jabłka, na to naszą kokosową pianę i na pianę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta z zamrażalnika, która będzie naszą kruszonką.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. i pieczemy około 40 minut ( do zezłocenia się kruszonki ).
Anonim
8 lat temuHej, dziękuję Ci za prosty i przyjemny przepis. Ciasto właśnie się piecze 🙂 mam nadzieje, że będzie rewelacyjne! Zamiast jabłek dodałam tym razem ( piekę 2 raz ), brzoskwiń. Kokos w pianie jest mega fajnym pomysłem. Serdeczności 🙂
Niepieprz
8 lat temuFajny pomysł z brzoskwiniami 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Danuta
10 lat temuKocham takie przepisy, kocham takie szarlotki, nie wiem jak smakuje cukier cynamonowy (podejrzewam że cukier zmieszany z cynamonem), ale upieczeniu tegoż ciasta wszelkie watpliwości mi się rozwiały. Polecam równie łatwy przepis na szarlotkę, wyniesiony z domu, i który stosowałam do tej pory.
Składniki
50 dag mąki
kostka (25 dag)masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2-4 łyżki gęstej śmietany
1 słój jabłek prażonych Pińczów
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta
Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem .Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem
Pozdrawiam i życzę smacznego.