Jabłecznik

4.5/5 - (46 ocen)
Zwykły i bardzo prosty w przygotowaniu jabłecznik na kruchym cieście. Kruchy, delikatny, w mojej wersji z dodatkiem kokosu :)

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • łyżka cukru cynamonowego
  • łyżeczka świeżo startej kory cynamonu
  • 1kg jabłek
  • 5 białek ( zostaną po użyciu żółtek )
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ucieramy żółtka z cukrami.
  2. Dodajemy do nich posiekaną margarynę, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy całość na gładkie ciasto.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części ( większą na spód i mniejszą na kruszonkę ) i chowamy do zamrażalnika na około pół godziny.
  4. W tym czasie kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się jabłkami.
  5. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę ( można zetrzeć i chyba nawet będzie lepiej ).
  6. Wrzucamy je na patelnię, posypujemy cukrem cynamonowym i świeżo startą korą cynamonu, mieszamy i podsmażamy 10-15 minut.
  7. Po pół godz. wyciągamy większą część ciasta z zamrażalnika ( mniejszą jeszcze zostawiamy ) i wykładamy nią spód formy ( ja najpierw trochę rozwałkowałam, przełożyłam do formy i później już dłonią ). Nakłuwamy spód widelcem.
  8. Z białek, które nam zostały ubijamy ze szczyptą soli sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.
  9. Na spód ciasta wykładamy jabłka, na to naszą kokosową pianę i na pianę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta z zamrażalnika, która będzie naszą kruszonką.
  10. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. i pieczemy około 40 minut ( do zezłocenia się kruszonki ).

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Jabłecznik

Jabłecznik to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Jabłecznik zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. Anonim

    8 lat temu

    Hej, dziękuję Ci za prosty i przyjemny przepis. Ciasto właśnie się piecze 🙂 mam nadzieje, że będzie rewelacyjne! Zamiast jabłek dodałam tym razem ( piekę 2 raz ), brzoskwiń. Kokos w pianie jest mega fajnym pomysłem. Serdeczności 🙂

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Fajny pomysł z brzoskwiniami 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Danuta

    10 lat temu

    Kocham takie przepisy, kocham takie szarlotki, nie wiem jak smakuje cukier cynamonowy (podejrzewam że cukier zmieszany z cynamonem), ale upieczeniu tegoż ciasta wszelkie watpliwości mi się rozwiały. Polecam równie łatwy przepis na szarlotkę, wyniesiony z domu, i który stosowałam do tej pory.

    Składniki
    50 dag mąki
    kostka (25 dag)masła lub margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    15 dag cukru pudru
    2-4 łyżki gęstej śmietany
    1 słój jabłek prażonych Pińczów
    łyżka bułki tartej
    cukier puder do posypania ciasta

    Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem .Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem

    Pozdrawiam i życzę smacznego.