Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

4.6/5 - (219 ocen)
Gołąbki bez mięsa, z farszem z kaszy gryczanej i grzybów. Pyszna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień :)

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 3 garście suszonych grzybów leśnych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
Sos:
  • woda z namoczonych grzybów
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100ml wody
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalewamy 400ml gorącej wody, odstawiamy na minimum 2 godziny.
  2. Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na później.
  3. Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kolejno kilkanaście liści.
  4. W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.

Farsz:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.
  2. Grzyby odsączamy z wody, w której się moczyły ( wody nie wylewamy ! ), kroimy na małe paseczki.
  3. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle. Dorzucamy do cebuli pokrojone grzyby, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
  4. Obsmażone grzyby z cebulą przekładamy do ugotowanej wcześniej kaszy. Dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. W razie konieczności, doprawiamy do smaku. Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.
  6. Na dnie wysokiego, dużego garnka układamy umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku.
  7. Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy wodą, lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości.
  8. Gotujemy do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut.

Sos grzybowy

  1. Gotujemy wodę z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  2. W szklance łączymy ze sobą wodę, kremówkę i mąkę, mieszając energicznie widelcem.
  3. Wlewamy do garnka, mieszamy energicznie do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



8 komentarzy

  1. Elżbieta

    2 lata temu

    Pyszotka.

  2. Renata

    3 lata temu

    Bardzo pyszne te gołąbki. Zastąpiłam kaszę gryczaną kaszą bulgur.

  3. helena misiak

    3 lata temu

    Bardzo smakowalo , delikatne i zdrowe danie serdecznie polecam . Dziekuje z przepis..

  4. Bogna

    3 lata temu

    Czy mogą być świeże grzyb?

  5. Ireneusz

    3 lata temu

    Wyszły bardzo dobre.

  6. Usuwanie wtryskiwaczy

    7 lat temu

    Pyszne połączenie !

  7. Kasia

    7 lat temu

    Gołąbki -moje ulubione. Pycha.

  8. Zuza

    7 lat temu

    kasza i grzyby – wszystko co uwielbiam 🙂 mniam!!