Gołąbki bez mięsa, z farszem z kaszy gryczanej i grzybów.
Pyszna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień :)
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 3 garście suszonych grzybów leśnych
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- woda z namoczonych grzybów
- 100ml śmietanki 30%
- 100ml wody
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalewamy 400ml gorącej wody, odstawiamy na minimum 2 godziny.
- Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na później.
- Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kolejno kilkanaście liści.
- W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.
Farsz:
- Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.
- Grzyby odsączamy z wody, w której się moczyły ( wody nie wylewamy ! ), kroimy na małe paseczki.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle. Dorzucamy do cebuli pokrojone grzyby, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
- Obsmażone grzyby z cebulą przekładamy do ugotowanej wcześniej kaszy. Dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- W razie konieczności, doprawiamy do smaku. Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.
- Na dnie wysokiego, dużego garnka układamy umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku.
- Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy wodą, lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości.
- Gotujemy do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut.
Sos grzybowy
- Gotujemy wodę z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- W szklance łączymy ze sobą wodę, kremówkę i mąkę, mieszając energicznie widelcem.
- Wlewamy do garnka, mieszamy energicznie do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Elżbieta
2 lata temuPyszotka.
Renata
3 lata temuBardzo pyszne te gołąbki. Zastąpiłam kaszę gryczaną kaszą bulgur.
helena misiak
3 lata temuBardzo smakowalo , delikatne i zdrowe danie serdecznie polecam . Dziekuje z przepis..
Bogna
3 lata temuCzy mogą być świeże grzyb?
Ireneusz
3 lata temuWyszły bardzo dobre.
Usuwanie wtryskiwaczy
7 lat temuPyszne połączenie !
Kasia
7 lat temuGołąbki -moje ulubione. Pycha.
Zuza
7 lat temukasza i grzyby – wszystko co uwielbiam 🙂 mniam!!