Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu.
Choć ja sama zdecydowanie bardziej jestem za gołąbkami z piekarnika, o czym pisałam Wam przy przepisie na gołąbki zapiekane, to postanowiłam zrobić tym razem metodą tradycyjną by i taką pokazać Wam na blogu.
Sam wybór zostawiam już Wam :) Z poniższego przepisu wyszło mi 26 średniej wielkości gołąbków.
Składniki:
- 2 główki białej kapusty
- 1kg mięsa mielonego
- 4 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu )
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- sól ,pieprz
- 2 łyżki majeranku
- 5 listków laurowych, 5 kulek ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Z kapusty ostrym nożem wycinamy głąb.
- Na małym ogniu gotujemy kapustę wyciętym głąbem do dołu ( około 10 minut ), po czym odwracamy ją głąbem do góry, gotujemy 3-4 min. i widelcem ściągamy delikatnie liście, pociągając za zgrubienie przy głąbie.
- Ściągnięte liście kapusty odkładamy na bok, studzimy, a kiedy mamy już pościągane je z dwóch główek, ścinamy z każdego zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały.
- Mięso łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej wyrabiając dłonią.
- Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę ), zwijamy gołąbki zaczynając od miejsca w którym była zgrubiała łodyga, następnie zakładamy boki i formujemy gołąbka
- Pozawijane gołąbki układamy ściśle w garnku, wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty ( nie będą przywierały, ani przypalały się ), zalewamy wodą do 2/3 wysokości gołąbków, wrzucamy liście i ziele, gotujemy gołąbki pod przykryciem do miękkości kapusty.
- Ten czas może być różny w zależności od kapusty, od 50 minut do nawet 1,5 godz. ).
Anonim
10 miesięcy temuJa nie ścinam zgrubiałej łodygi z liści -są wtedy liście wytrzymalsze i nie „rozłazi” się kapusta na farszu.