Przepis podstawowy, na tradycyjną, zwykłą, galaretkę z mięsem z kurczaka i marchewką, ale do takiej galaretki możemy oczywiście dodać groszek, kukurydzę, jajko, natkę pietruszki itp. :)
Wtedy będzie bardziej kolorowo :) Ja zazwyczaj galaretkę robię, kiedy zostanie mi dużo rosołu :)
Wtedy szybka akcja, chwila chłodzenia i galaretki gotowe :)
Oczywiście koniecznie podane z octem, lub sokiem z cytryny :)
Składniki:
- 2 litry dobrze przyprawionego rosołu drobiowego ( przepis na rosół )
- 2 marchewki z rosołu
- mięso z rosołu
- 40g żelatyny ( na opakowaniu warto sprawdzić na jaką jest ilość płynu )
Przygotowanie:
- Mięso oddzielamy od kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki ( ja zawsze używam pałki, udka, lub skrzydełka ).
- Marchewkę kroimy w plastry.
- Na dnie każdego naczynka, w którym będziemy robili galaretki, układamy plasterki marchewki i po trochę mięsa.
- Rosół zagotowujemy, by był gorący ( ale nie wrzący ) i kiedy już taki właśnie będzie, wsypujemy od razu żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie, by żelatyna rozpuściła się cała ( niektórzy najpierw wsypują żelatynę i gotują, można tez tak ).
- Rozlewamy do naczynek, w których układaliśmy marchewkę z mięsem, zostawiamy do przestygnięcia, a kiedy galaretki będą już przestudzone, wkładamy do lodówki, by stężały.
Ola
9 lat temuFajnie wyglada to sa male galaretki a nie galareta takie na jednego hapsa nie ma bledu pozdrawiam i na pewno zrobie
Małgosia
9 lat temuWitam! Muszę się wtrącić, ponieważ w przepisie znalazłam błąd! To danie, które jemy z kurczaka nazywamy GARALETA(nigdy galaretka). Nie wolno mylić tego z tą galaretką, którą jemy na słodko, jako deser. Pomimo wszystko serdecznie polecam tą garaletę 🙂 Bardzo smakuje mojemu mężu z piwkiem :-)))
Seba
9 lat temuMałgosia, GARALETA? chyba nie ma takiego słowa 🙂