Galaretka z kurczaka – przepis podstawowy

5/5 - (41 ocen)
Przepis podstawowy, na tradycyjną, zwykłą, galaretkę z mięsem z kurczaka i marchewką, ale do takiej galaretki możemy oczywiście dodać groszek, kukurydzę, jajko, natkę pietruszki itp. :) Wtedy będzie bardziej kolorowo :) Ja zazwyczaj galaretkę robię, kiedy zostanie mi dużo rosołu :) Wtedy szybka akcja, chwila chłodzenia i galaretki gotowe :) Oczywiście koniecznie podane z octem, lub sokiem z cytryny :)

Składniki:

  • 2 litry dobrze przyprawionego rosołu drobiowego ( przepis na rosół )
  • 2 marchewki z rosołu
  • mięso z rosołu
  • 40g żelatyny ( na opakowaniu warto sprawdzić na jaką jest ilość płynu )

Przygotowanie:

  1. Mięso oddzielamy od kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki ( ja zawsze używam pałki, udka, lub skrzydełka ).
  2. Marchewkę kroimy w plastry.
  3. Na dnie każdego naczynka, w którym będziemy robili galaretki, układamy plasterki marchewki i po trochę mięsa.
  4. Rosół zagotowujemy, by był gorący ( ale nie wrzący ) i kiedy już taki właśnie będzie, wsypujemy od razu żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie, by żelatyna rozpuściła się cała ( niektórzy najpierw wsypują żelatynę i gotują, można tez tak ).
  5. Rozlewamy do naczynek, w których układaliśmy marchewkę z mięsem, zostawiamy do przestygnięcia, a kiedy galaretki będą już przestudzone, wkładamy do lodówki, by stężały.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pizza – Ciasto na pizzę
Pizza z chleba
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Sałatka grecka
Fit majonez
Sos tatarski
Sałatka Gyros
Domowe nachos – przepis jak zrobić

Galaretka z kurczaka – przepis podstawowy

Galaretka z kurczaka – przepis podstawowy to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Przekąski znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Galaretka z kurczaka – przepis podstawowy zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. Ola

    9 lat temu

    Fajnie wyglada to sa male galaretki a nie galareta takie na jednego hapsa nie ma bledu pozdrawiam i na pewno zrobie

  2. Małgosia

    9 lat temu

    Witam! Muszę się wtrącić, ponieważ w przepisie znalazłam błąd! To danie, które jemy z kurczaka nazywamy GARALETA(nigdy galaretka). Nie wolno mylić tego z tą galaretką, którą jemy na słodko, jako deser. Pomimo wszystko serdecznie polecam tą garaletę 🙂 Bardzo smakuje mojemu mężu z piwkiem :-)))

    • Seba

      9 lat temu

      Małgosia, GARALETA? chyba nie ma takiego słowa 🙂