Flaczki zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy. Czynność tę powtarzamy dwa razy.
Po dwukrotnym obgotowaniu flaków, zalewamy je świeżą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe, oraz wszystkie warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy około godziny.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złocisty kolor. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy, w ten sposób robiąc zasmażkę. Odstawiamy na chwilę.
Do zupy wsypujemy przyprawę do flaków, dalej gotując.
Kiedy flaczki są już miękkie, dodajemy do nich zasmażkę.
Zmniejszamy ogień gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną ( ewentualnie maggi, lub jarzynką ). Dodajemy majeranek i w zasadzie nasza zupa jest już gotowa.