Flaczki wołowe

Oceń ten przepis!

Składniki na flaczki:

  • 900g krojonych flaków wołowych
  • 2 marchewki
  • pietruszka ( korzeń )
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • przyprawa do flaków
  • majeranek
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • szczypta papryki mielonej ostrej, sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Flaczki zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy. Czynność tę powtarzamy dwa razy.
  2. Po dwukrotnym obgotowaniu flaków, zalewamy je świeżą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe, oraz wszystkie warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy około godziny.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złocisty kolor. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy, w ten sposób robiąc zasmażkę. Odstawiamy na chwilę.
  4. Do zupy wsypujemy przyprawę do flaków, dalej gotując. Kiedy flaczki są już miękkie, dodajemy do nich zasmażkę. Zmniejszamy ogień gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną ( ewentualnie maggi, lub jarzynką ). Dodajemy majeranek i w zasadzie nasza zupa jest już gotowa.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Flaczki wołowe

Flaczki wołowe to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Flaczki wołowe zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy