Batoniki bounty w odchudzonej wersji ? !
To najpyszniejsza i najlepiej odwzorowana wersja kupnych batoników, jaką kiedykolwiek miałam okazję próbować ?
Pyszne, maksymalnie kokosowe i niezbyt słodkie ? Zainspirowana pysznie wyglądającymi batonikami Magdy z bloga wiem-co-jem.pl ?
Składniki:
- 200g wiórek kokosowych
- 400ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 gorzka czekolada
- 35g waniliowej odżywki białkowej ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Mleczko gotujemy z dodatkiem oleju kokosowego.
- Wiórki przesypujemy do miski, zalewamy wrzącym mleczkiem, dodajemy miód i odżywkę jeśli używamy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Kiedy masa przestygnie, formujemy z niej małe batoniki, układamy na desce i wkładamy do lodówki, na minimum godzinę, by batoniki schłodziły się i bardziej stężały.
- Przed wyjęciem batoników z lodówki, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, polewamy nią batoniki ( najlepiej zrobić to na kratce, z której nadmiar czekolady będzie spływał ).
- Oblane czekoladą batoniki, ponownie wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła.
Agnieszka
3 lata temuŁukaszewska
Hania
5 lat temuDodałam troszkę żelatyny i wyszły genialne 🙂 bardzo fajny przepis :,-)
Karolina
5 lat temuCzy mleko kokosowe możemy zastąpić napojem kokosowym ?
Niepieprz
5 lat temuKarolina, w tych batonikach nie próbowałabym zamieniać mleczka kokosowego 🙂 Batoniki mogą się rozsypywać.
Monika
6 lat temuMam pytanie, mleko kokosowe gotujemy w całości czy ta plynna cześć odlewamy?
Niepieprz
6 lat temuMonika, gotujemy całą zawartość puszki 🙂
Pozdrawiam!
Niepieprz
6 lat temuMonika, nie zgodzę się z Tobą i proszę nie zarzucać mi, iż przepis jest nie sprawdzony!
Masa, z której formujemy batoniki, jest wystarczająco wilgotna, by uformować z nich batoniki, a po schłodzeniu ich następnie w lodówce i oblaniu czekoladą, są niemalże identyczne zarówno w smaku, jak i konsystencji, jak sklepowe batoniki pod tą samą nazwą.
Z resztą Fit Bounty znalazłam u Magdy, tak jak napisałam i ona również nie miała problemu z uformowaniem batoników, więc to nie z przepisem jest problem 🙂
Załączam zdjęcie uformowanych i schłodzonych batoników, przed polaniem ich czekoladą. Jak widzisz, nie mają problemu z utrzymaniem formy 🙂
Pozdrawiam,
Justyna
Monika
6 lat temuBardzo nieprawdziwy i nie sprawdzony przespis! Po zamieszaniu wiorel z mlekiem, dodaniu miodu nic nie trzyma sie kupy. Nie ma szans na ulepienie batonikow. Konsystencja jest sypka i nie nadaje sie do niczego.
ANIA
5 lat temuMam dokładnie to samo :/
Fiorka
3 lata temuRobiłam je chyba ze dwa lata temu i z tego co pamiętam dodałam pół porcji mleka. Nie wiem z czego wynika problem w formowaniu kształtu, skoro dziewczyny piszą, że jest ok.. w naszym razie jak dasz 200g to gwarantuję, że w smaku i wyglądzie będą obłędne! Oczywiście spożywać schłodzone, wtedy czekolada będzie chrupać niczym Magnum w magicznej reklamie ?
Iza
2 lata temuNie zgadzam się, ja nawet nie miałam tyle mleczka więc dodałam mleka zwykłego i pięknie uformowałam batoniki.
Kinga
6 lat temuI czy batoniki można pozniej oblać czekoladą zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
Niepieprz
6 lat temuMożna oblać je czekoladą jeszcze zamrożone, ale zdecydowanie bardziej polecam zrobić to po rozmrożeniu, bo różnie czekolada może się zachować podczas rozmrażania batoników, choć raczej nie powinno nic się dziać 🙂
Kinga
6 lat temuCzy batoniki można mrozić?
Niepieprz
6 lat temuKinga, jak najbardziej, ale najlepiej bez polewy czekoladowej 🙂
Zasmakuj Kuchni
7 lat temuPięknie zaprezentowane wilgotne i mega mocno kokosowe domowe batoniki – rany!.. tylko urlopu, wody i słońca brakuje do szczęścia ??? rozkosznie smacznie!!
Niepieprz
7 lat temuOj tak, woda i słońce, najlepiej wszystko na nadmorskiej plaży, to coś czego mi teraz trzeba ?
Ania
7 lat temuIle czasu można je przechowywać i w jaki sposób?
Niepieprz
7 lat temuAnia, w lodówce do kilku dni spokojnie mogą leżakować 🙂
Akko
7 lat temuCześć. Super przepis. Znasz może kaloryczność tego deseru?