Fit Bounty

4.4/5 - (76 ocen)
Batoniki bounty w odchudzonej wersji ? ! To najpyszniejsza i najlepiej odwzorowana wersja kupnych batoników, jaką kiedykolwiek miałam okazję próbować ? Pyszne, maksymalnie kokosowe i niezbyt słodkie ? Zainspirowana pysznie wyglądającymi batonikami Magdy z bloga wiem-co-jem.pl ?

Składniki:

  • 200g wiórek kokosowych
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gorzka czekolada
  • 35g waniliowej odżywki białkowej ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Mleczko gotujemy z dodatkiem oleju kokosowego.
  2. Wiórki przesypujemy do miski, zalewamy wrzącym mleczkiem, dodajemy miód i odżywkę jeśli używamy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Kiedy masa przestygnie, formujemy z niej małe batoniki, układamy na desce i wkładamy do lodówki, na minimum godzinę, by batoniki schłodziły się i bardziej stężały.
  4. Przed wyjęciem batoników z lodówki, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, polewamy nią batoniki ( najlepiej zrobić to na kratce, z której nadmiar czekolady będzie spływał ).
  5. Oblane czekoladą batoniki, ponownie wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pasta jajeczna z awokado
Sałatka – szpinak, salami, feta
Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Sałatka grecka
Fit majonez
Placuszki z kaszy manny
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku

Fit Bounty

Fit Bounty to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Fit Bounty zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



20 komentarzy

  1. Agnieszka

    3 lata temu

    Łukaszewska

  2. Hania

    5 lat temu

    Dodałam troszkę żelatyny i wyszły genialne 🙂 bardzo fajny przepis :,-)

  3. Karolina

    5 lat temu

    Czy mleko kokosowe możemy zastąpić napojem kokosowym ?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Karolina, w tych batonikach nie próbowałabym zamieniać mleczka kokosowego 🙂 Batoniki mogą się rozsypywać.

  4. Monika

    6 lat temu

    Mam pytanie, mleko kokosowe gotujemy w całości czy ta plynna cześć odlewamy?

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Monika, gotujemy całą zawartość puszki 🙂
      Pozdrawiam!

  5. Niepieprz

    6 lat temu

    Monika, nie zgodzę się z Tobą i proszę nie zarzucać mi, iż przepis jest nie sprawdzony!
    Masa, z której formujemy batoniki, jest wystarczająco wilgotna, by uformować z nich batoniki, a po schłodzeniu ich następnie w lodówce i oblaniu czekoladą, są niemalże identyczne zarówno w smaku, jak i konsystencji, jak sklepowe batoniki pod tą samą nazwą.
    Z resztą Fit Bounty znalazłam u Magdy, tak jak napisałam i ona również nie miała problemu z uformowaniem batoników, więc to nie z przepisem jest problem 🙂
    Załączam zdjęcie uformowanych i schłodzonych batoników, przed polaniem ich czekoladą. Jak widzisz, nie mają problemu z utrzymaniem formy 🙂

    Pozdrawiam,
    Justyna

  6. Monika

    6 lat temu

    Bardzo nieprawdziwy i nie sprawdzony przespis! Po zamieszaniu wiorel z mlekiem, dodaniu miodu nic nie trzyma sie kupy. Nie ma szans na ulepienie batonikow. Konsystencja jest sypka i nie nadaje sie do niczego.

    • ANIA

      5 lat temu

      Mam dokładnie to samo :/

      • Fiorka

        3 lata temu

        Robiłam je chyba ze dwa lata temu i z tego co pamiętam dodałam pół porcji mleka. Nie wiem z czego wynika problem w formowaniu kształtu, skoro dziewczyny piszą, że jest ok.. w naszym razie jak dasz 200g to gwarantuję, że w smaku i wyglądzie będą obłędne! Oczywiście spożywać schłodzone, wtedy czekolada będzie chrupać niczym Magnum w magicznej reklamie ?

    • Iza

      2 lata temu

      Nie zgadzam się, ja nawet nie miałam tyle mleczka więc dodałam mleka zwykłego i pięknie uformowałam batoniki.

  7. Kinga

    6 lat temu

    I czy batoniki można pozniej oblać czekoladą zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Można oblać je czekoladą jeszcze zamrożone, ale zdecydowanie bardziej polecam zrobić to po rozmrożeniu, bo różnie czekolada może się zachować podczas rozmrażania batoników, choć raczej nie powinno nic się dziać 🙂

  8. Kinga

    6 lat temu

    Czy batoniki można mrozić?

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Kinga, jak najbardziej, ale najlepiej bez polewy czekoladowej 🙂

  9. Zasmakuj Kuchni

    7 lat temu

    Pięknie zaprezentowane wilgotne i mega mocno kokosowe domowe batoniki – rany!.. tylko urlopu, wody i słońca brakuje do szczęścia ??? rozkosznie smacznie!!

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Oj tak, woda i słońce, najlepiej wszystko na nadmorskiej plaży, to coś czego mi teraz trzeba ?

  10. Ania

    7 lat temu

    Ile czasu można je przechowywać i w jaki sposób?

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Ania, w lodówce do kilku dni spokojnie mogą leżakować 🙂

  11. Akko

    7 lat temu

    Cześć. Super przepis. Znasz może kaloryczność tego deseru?