Duszona marchewka
Składniki:
- 4 duże marchewki
- łyżka masła
- odrobina mąki ziemniaczanej (na czubku małej łyżeczki)
- cukier (u mnie około pół łyżeczki)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Umytą i obraną marchewkę, kroimy w średnią kostkę.
- W garnku roztapiamy masło i wrzucamy naszą pokrojoną marchewkę. Podsmażamy chwilę ( ja robię to około 5 minut ).
- Zalewamy marchewkę wodą ( tyle by całą zakryła ), doprawiamy cukrem ( wg własnego smaku ) i solą.
- Gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż zacznie robić się miękka.
- Gdy marchewka jest już miękka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną ( można zrobić to przez sitko by nie powstały grudki ) i mieszamy.
Udostępnij przepis
Izabela
10 lat temuOj, przepraszam, zagapiłam się 😉 Po prostu niechcący kliknęłam na zdjęcie i zasłoniło mi ono końcówkę przepisu. Cofam pytanie 🙂
Izabela
10 lat temuOk, no a co z tą mąką ziemniaczaną? 😉